11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuii de leu au murit, voi n-aţi demisionat

Puii de leu au murit, voi n-aţi demisionat

http:http://www.youtube.com/watch?v=OYq-Zb3wcQc
http:http://www.youtube.com/watch?v=Kw1jfAT94ik

Scandal mare la grădina zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Trei pui de leu s-au născut miercuri seară, sub ochii mai multor vizitatori, – inclusiv sub ai colegei noastre Maria Huculici, care a filmat tot momentul, dar au dispărut subit peste câteva ore. Doi dintre ei au murit, cel mai probabil, în cursul nopţii de miercuri spre joi, iar unul ar fi fost mâncat de leoaică. Deşi puii se mişcau sub ochii craiovenilor, directorul RAADPFL Craiova a minţit, spunând că ei s-ar fi născut… morţi, iar medicul veterinar a susţinut că nu a observat faptul că leoaica era gestantă.

Minune la grădina zoologică din Craiova: trei pui de leu s-au născut în captivitate, miercuri seară, sub ochii mai multor vizitatori. Minunea a durat, însă, până ieri-dimineaţă, când micile feline au fost de negăsit. Iniţial, administratorul grădinii, Ion Cojocaru, a declarat că nu a auzit ca o leoaică din parc să fi născut şi a spus că se va interesa. A doua zi, dimineaţă, după dispariţia puilor din cuşcă, Ion Cojocaru şi-a închis telefonul. Lacăte peste tot, reţineri şi o lipsă totală de transparenţă.
Venit la faţa locului, mai de voie, mai de nevoie, directorul RAADPFL Craiova, Florin Lungu, s-a încurcat în declaraţii şi s-a bâlbâit, încercând să scape de întrebările presei. „Noi nu am fost informaţi de cei de la grădina zoologică despre faptul că leoaica ar fi fost gestantă şi în acest sens o să facem o anchetă. O să vedem cine e responsabil de acest lucru şi o să luăm măsurile care se impun. Nu ştiu dacă este vorba de prostie, de iresponsabilitate sau de alte lucruri. […] Ce ştiu este că una dintre leoaicele noastre din captivitate a făcut un avort spontan şi că s-au născut nişte pui morţi“, a spus Florin Lungu, deşi, după vizionarea filmului cu cei trei pui vii, acesta a spus că imaginile sunt grăitoare. Aerian şi încolţit de presă, Lungu a preferat să se retragă, cu promisiunea că va reveni într-o oră cu mai multe detalii. Şi dus a fost.
Inspectorul şef al Poliţiei pentru Protecţia Animalelor pe judeţul Dolj, Marin Catrina, a declarat că, miercuri seară, când a văzut puii de leu, aceştia erau destul de energici şi chiar jucăuşi. „Eram în parc. Am trecut pe la animale şi cineva a zis, veniţi să vedeţi puii de lei că a născut leoaica. […] Doi se jucau, iar pe unul îl alăpta. Ea era culcată, plină de sânge pe la abdomen, şi ei erau foarte drăgălaşi şi foarte jucăuşi“, a spus Catrina. Acesta a declarat că nu era nimeni din administraţia parcului în zonă şi că este exclus ca puii să se fi născut morţi în urma unui avort spontan.
Cei de la Garda de Mediu Dolj au spus că nici ei nu ştiau exact despre gestaţia leoaicei. Comisarul Viorica Dina, cea care menţine legătura permanent cu cei de la zoo, a declarat că nu a fost anunţată oficial de cineva că ar fi existat o leoaică gestantă la Craiova. „Ceva s-a bănuit acum o lună“, a explicat ea, fără mai multe detalii. La faţa locului a sosit şi un echipaj de poliţie de la Secţia nr. 2, care a aşteptat şi el, cot la cot cu presa, să obţină informaţii. „Au anunţat telefonic că o să se prezinte (conducerea – n.r.), aşa că îi aşteptăm“, a spus agentul şef principal Marin Stana.

Medicul veterinar nu a observat că leoaica era gestantă

Halucinantă este declaraţia medicului veterinar Ionel Avram, care are contract cu grădina zoologică. Avram este acelaşi medic care se ocupă de adăpostuile canine de la Breasta şi Făcăi. „Miercuri dimineaţă, pe 19 iunie, starea lor de sănătate era specifică, ţinând cont că temperatura de afară necesita o cantitate mare de apă. Animalele în acest context nu prezentau semne specifice gestaţiei, adică nelinişte, forme de agitaţie. Nu s-a observat nimic. Apoi am ajuns seara, la ora 20.00, după ce am fost anunţat de îngrijitor că leoaica a fătat în jurul orei 18.00“, a spus medicul veterinar. Avram a încercat o explicaţie pentru ceea ce s-ar fi întâmplat cu puii din cuşcă. „Ei când se nasc, mişcă, iar leoaica trebuie să îi şi hrănească. Ei nu se declară vii decât după patru ore. Nu erau viabili, se pot mişca, dar nu sunt dezvoltaţi corespunzător ca sa poată să sugă, să respire. Ei sunt avortaţi, ăsta este termenul nostru. Ca să îl declari născut trebuie să treacă trei-patru ore în care ei să reziste. […] Al treilea pui nu era. Există posibilitatea ca femela să îl fi mâncat. Dacă ea nu îl simte că este activ, viabil, îl lasă“, a explicat Avram, completând cu faptul că leul ar putea fi castrat pentru a nu se mai repeta povestea.

Cadavrele leuţilor, duse la necropsie

Ca prin minune, angajaţii grădinii zoologice au descoperit că doi dintre cei trei pui erau morţi într-o anexă a cuştii leilor. Cadavrele lor au fost aduse la Direcţia Sanitar -Veterinară Dolj pentru a li se face necropsia. „Puii nu prezentau urme de violenţă şi la prima vedere păreau subponderali. Aşteptăm rezultatele analizelor în cursul zilei de mâine (azi-n.r). Cel de-al treilea pui, însă, a fost de negăsit, fiind, cel mai probabil, mâncat de leoaică, un fenomen des întâlnit, numit «furia laptelui», atunci când femela proaspăt devenită mamă se simte ameninţată şi când este închisă într-un spaţiu foarte mic“, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, Constantin Retea. Acesta a precizat că din punctul de vedere al Direcţiei, grădina zoologică are zilele numărate. Pe 26 martie, DSV a emis un ordin de interzicere a activităţii de grădină zoologică şi a trasat termen conducerii ca până pe 15 iulie să pună în aplicare planul de modernizare aprobat de consiliul local acum câţiva ani. „Dacă până la acea dată nu vor lua nici o măsură, animalele vor fi relocate“, a spus Retea. Mai mult, pe 26 martie, alături de ordinul de interzicere, grădina zoologică a fost altoită şi cu o amendă de 6.500 de lei.

ONG-urile pun tunurile pe medicul veterinar

Aurelia Loacă, preşedintele Asociaţiei „Viaţa animalelor“, a declarat că este exclus ca medicul veterinar să nu fi observat sarcina leoaicei: „Nu este posibil ca medicul veterinar să nu observe o sarcină, pentru că aici nu discutăm doar de medicul veterinar. Aici se află mulţi îngrijitori, un administrator, şi care, bineînţeles, la rândul lor, au obligaţia de a urmări animalele. Nu ştiu dacă cineva a sesizat acest lucru. În 2007, am avut aceeaşi problemă, când leoaica a fătat şi puii au dispărut. Răspunsurile au fost atât de contradictorii, încât nu am înţeles nimic din ele. Nici una dintre autorităţile statului nu a reacţionat, de la Poliţie la Direcţia Sanitar-Veterinară, care, de asemenea, are obligaţia să urmărească animalele într-o grădină zoologică“.
Ea a precizat că leoaica ar fi trebuit separată de leu, dacă s-ar fi constatat că este gestantă. „Ar fi trebuit lăsată într-o boxă, singură. Este anormal ca leul să stea cu leoaica şi cu puii în aceeaşi cuşcă. În general, animalele sălbatice îşi atacă puii în condiţii de captivitate, lucru care s-ar fi putut întâmpla şi aici. Dacă se constată că mama nu are grijă de pui, că are tendinţa de a-i ucide, administraţia are obligaţia de a separa puii de mamă şi de a-i hrăni artificial. Grădinile zologice nu pot vinde puii, mai ales către persoane fizice, dar asociaţiile pentru protecţia animalelor pot să-i ridice, să se ocupe de ei, până mănâncă singuri. Noi mergem pe ideea, printr-o organizaţie internaţională, de a returna aceste animale în Africa“. Preşedinta asociaţiei crede că această întâmplare este foarte gravă. „Din punctul meu de vedere, acesta este caz penal. Dacă aceşti pui au fost ucişi de leu sau mamă înseamnă cruzime faţă de animale. Va trebui să răspundă atât medicul veterinar, cât şi administratorul grădinii zoologice. Eu cred că medicul veterinar nu a trecut pe aici de luni de zile“, a conchis Aurelia Loacă. Conform Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, la articolul 6, litera e), se înţelege cruzime faţă de animale „abandonarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS