15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMeşteşugurile tradiţionale, în mâinile elevilor

Meşteşugurile tradiţionale, în mâinile elevilor

30 de elevi din judeţul Dolj s-au întrecut ieri în a prezenta arta meşteşugului tradiţional specific zonei Olteniei la faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Meşteşugurilor Artistice.

Sala de Sport a Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova a devenit un adevărat atelier de lucru şi creaţie, specific şezătorilor de altădată. Fetele şi-au arătat îndeletnicirea de a face şerveţele cusute pentru casă, dar şi goblen. Una dintre concurente a readus în atenţie covorul oltenesc ţesut în război, care se mai găseşte doar sporadic în casele din mediul rural. „Meşteşugul l-am deprins la şcoală, în clasa a IX-a. Nu este dificil. Se foloseşte aţă roşie, albastră, neagră pentru a realiza modelul tradiţional oltenesc. Tehnica am văzut-o şi la bunica mea şi îmi place foarte mult“, a precizat concurenta Alexandra Florescu de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi“ din Craiova. Tânăra nu este la prima participare la un astfel de concurs. Anul trecut, a obţinut locul al III-lea pe ţară, la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Artistice. De altfel, Alexandra a mărturist că participă şi la târgurile de meşteşuguri, iar covoraşele pe care le realizează sunt cumpărate de craioveni.

Sculptură în lemn şi icoane pe sticlă

Şi băieţii au fost foarte activi la olimpiadă. Trei elevi cu deficienţe de auz de la Liceul Tehnologic „Beethoven“ din Craiova au prezentat sculptură în lemn, meşteşug pe care l-au învăţat în atelierul şcolii, unde execută mobilier tradiţional românesc şi icoane sau linguri. Atelierul de meşteşuguri de la Liceul „Beethoven“ este înfiinţat de nouă ani şi este recunoscut pentru calitatea pregătirii elevilor, datorită celor 17 premii obţinute la olimpiada naţională de meşteşuguri artistice. Ultima performanţă a fost atinsă anul trecut, când unul dintre liceeni a obţinut locul I la secţiunea sculptură, având concurenţi de la mai multe şcoli normale din ţară. Unii absolvenţi ai liceului chiar îşi câştigă existenţa din meşteşugurile învăţate pe perioada studiilor în atelier cu profesorii. Pe lângă sculptură, s-au executat şi icoane pe sticlă de elevi de la Palatul Copiilor. Cei mai tineri participanţi au fost de la Şcoala Gimnazială Rojişte, care au prezentat ouă încondeiate şi diverse obiecte lucrate din hârtie colorată.

Trei concurenţi vor merge la faza naţională

Lucrările concurenţilor au fost apreciate de un juriu format din muzeografi, etnologi şi de un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. În urma jurizării, şapte dintre cei 30 de participanţi au obţinut punctaj mare, iar din rândul lor vor fi aleşi cei care vor reprezenta Doljul la faza naţională care va avea loc în luna august la Sibiu. „Cei şapte elevi care au acumulat punctaj destul de mare sunt Aurelia Bogdan, Claudia Dinu, Alexandra Florescu de la Liceul Tehnologic «Constantin Brâncuşi», Maria Paraschivescu şi Pavel Flueraşu, de la Palatul Copiilor, şi Larisa Gavrilă şi Avram Lorena de la Şcoala Gimnazială Rojişte. Elevii care au participat la această olimpiadă au demonstrat că tradiţia românească este dusă mai departe. Ei au învăţat meşteşugurile fie la şcoală, fie în diverse ateliere particulare“, a precizat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. Elevii care au prezentat meşteşugurile tradiţionale au fost îmbrăcaţi şi în costume populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS