16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRelu Căle, condamnat cu suspendare

Relu Căle, condamnat cu suspendare

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au hotărât vineri să-i condamne pe subofiţerul Relu Căle din cadrul IPJ Dolj şi pe avocatul Mihai Pascu la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și instigare la infracțiunea de trafic de influență, respectiv trafic de influență şi complicitate la luare de mită.

Ofiţerul Relu Căle şi avocatul Mihai Pascu au ajuns în arestul IPJ Dolj în seara zilei de 16 aprilie, în urma unui flagrant organizat de ofiţerii Serviciului Anticorupţie Dolj şi de procurorii DNA Craiova. Anchetatorii au stabilit că, pe 15 şi 16 aprilie, avocatul Pascu a cerut de la trei persoane, cercetate într-un dosar de viol instrumentat de ofiţerul Relu Căle, suma de 15.000 de lei. În schimbul banilor, avocatul a lăsat să se înţeleagă că are influență asupra procurorului și a polițiștilor care îi cercetează, pe care îi poate convinge să nu propună arestarea lor şi, în final, să dea o soluție favorabilă în dosar. „Unul dintre polițiștii implicați în instrumentarea acelui dosar penal era Căle Relu, ofițer de poliție în cadrul Poliției Municipiului Craiova – Biroul Investigații Criminale, care l-a determinat pe Pascu Mihai Claudiu să accepte să fie apărător ales al celor trei denunțători. De asemenea, prin intermediul inculpatului Pascu Mihai, Căle Relu a pretins de la denunțători suma de 1.000 de euro pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, astfel încât denunțătorii să nu fie reținuți, arestați și să beneficieze de o soluție favorabilă“, au precizat procurorii DNA. Pe 16 aprilie, avocatul Pascu a primit o primă tranşă de 5.000 de lei din mita cerută, bani pe care i-a schimbat şi i-a dat poliţistului Relu Căle suma de 1.000 de euro. În aceeaşi zi, cu ocazia primirii de către avocat a unei noi tranşe de 5.000 de lei, acesta a fost prins în flagrant. O zi mai târziu, cei doi au fost arestaţi preventiv printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova, iar pe 13 mai au fost trimişi în judecată. Inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia pentru a avea parte de pedepse mai mici, iar vineri Curtea de Apel Craiova i-a condamnat la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunile comise şi a dispus eliberarea lor din arest. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Suspendaţi din funcţii

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în prezent, subcomisarul Relu Căle este suspendat din funcţie, iar, când hotărârea instanţei va rămâne definitivă, inspectoratul va înceta raporturile de muncă cu acesta.
Avocatul Mihai Pascu, membru al Baroului Dolj de pe 18 ianuarie 2008, a fost suspendat din Barou pe 17 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS