16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoaie la colţ de stradă

Gunoaie la colţ de stradă

Ca să elimine problema celor care aruncă deşeurile pe domeniul public, fără să aibă contracte de ridicare a gunoiului, Salubritatea craioveană se gândeşte la introducerea unei taxe de salubrizare percepute tuturor cetăţenilor oraşului.

În Craiova, sunt mai puţini nesimţiţi care îşi aruncă gunoiul la colţ de stradă, dar sunt totuşi destui. Cel puţin aşa rezultă dintr-o adresă a SC Salubritate Craiova, formulată ca răspuns la o solicitare a Gazetei de Sud.

21 de rampe ilegale de gunoi

Ca şi când confruntarea lor de fiecare zi cu câinii maidanezi care-i atacă pe străzi nu ar fi suficientă, muncitorii din cadrul echipelor de salubrizare stradală ale SC Salubritate Craiova SRL trebuie să adune zilnic zeci, dacă nu chiar sute de kilograme de deşeuri aruncate, te miri pe unde, de concitadini lipsiţi de bun-simţ. Aceştia fie nu au contracte de salubrizare, fie au, dar nu vor să plătească suplimentar pentru ridicarea unor deşeuri de construcţii, aşa că, fără să le pese de cei din jur, preferă să arunce gunoiul pe domeniul public.
Salubritatea craioveană a inventariat 21 de zone din oraş unde craiovenii aruncă ilegal deşeurile. Este vorba, în general, despre locuri virane, dar şi despre intersecţii ale unor străzi importante din municipiu. Iată câteva astfel de „zone fierbinţi“, menţionate de SC Salubritate într-un răspuns la o solicitare a Gazetei de Sud: strada Vasile Conta (intersecția cu bulevardul Carol I), strada Jean Negulescu (lângă biserică), bulevardul Știrbei Vodă (înainte de bulevardul Râului, după stadion), bulevardul Râului (pod Bucovăț), strada Siretului (lângă cimitir), bulevardul N. Romanescu (fosta stație Peco), strada Câmpia Islaz (intersecție cu strada Bucovăț), strada Câmpia Islaz (intersecție cu străzile Ecaterina Teodoroiu şi Bucovăţ) etc.

Deşeuri menajere, în loc de materiale reciclabile

Mai nou, nesimţiţii au găsit o nouă cale de a-şi „dosi“ gunoiul aruncat ilegal. Nu-l mai lasă la colţ de stradă, ci îl aruncă în containerele colorate, destinate materialelor reciclabile. Aşa s-a întâmplat nu de puţine ori pe strada Râului, unde Salubritatea amplasase două recipiente de 4 mc, pentru precolectarea materialelor recuperabile, în speranţa că vor ușura munca măturătorilor stradali. În loc de sticlă sau plastic, localnicii aruncă însă deşeurile menajere în acele containere.
Salubritatea susţine însă că numărul celor care aruncă gunoaiele la colţ de stradă a scăzut: „Amploarea acestui fenomen s-a diminuat constant în ultimele luni datorită măsurilor luate de comun acord cu reprezentanții Primăriei Municipiului Craiova“. Printre măsurile menţionate de această societate a municipalităţii se numără „organizarea, împreună cu reprezentanții Corpului de Control coordonat de Primăria Municipiului Craiova și cei ai Poliției Locale Craiova, a unor acțiuni de monitorizare a zonelor considerate nevralgice, în urma cărora au fost depistați cetățeni care aruncau la întâmplare deșeuri“. Cei prinşi s-au ales cu amenzi usturătoare. „În plus, a fost extinsă acțiunea de încheiere a contractelor cu agenții economici și persoanele fizice în zonele periferice ale Craiovei, existând însă riscul ca aceștia să nu plătească niciodată contravaloarea serviciilor prestate de SC Salubritate Craiova SRL“, se menţionează în comunicatul operatorului de salubrizare.

Taxă pe gunoi pentru tot poporul

Conducerea Salubrităţii crede că pentru a se elimina situaţii de acest gen este nevoie de înlocuirea contractelor de ridicare a deşeurilor de la persoanele fizice cu o taxă de salubrizare plătită de toţi cetăţenii oraşului.
„Din punctul de vedere al SC Salubritate Craiova SRL, pentru a evita situațiile exemplificate, ar fi benefică introducerea, în locul tarifelor existente pentru ridicarea deșeurilor la persoanele fizice, a unei taxe de salubrizare. De altfel, intenționăm să facem această propunere Primăriei Craiova, care, la rândul său, să o supună dezbaterii publice. Considerăm că introducerea acestei taxe ar rezolva problema depozitărilor necontrolate la nivelul municipiului și, implicit, problema plății acestor deșeuri“, apreciază administratorul Cristian Ştefan Popescu în comunicatul emis de SC Salubritate SRL, la solicitarea Gazetei de Sud.

Sancţiune

Aruncarea pe domeniul public a gunoaielor de orice fel este pasibilă de amenzi cuprinse între 300 – 700 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 700 – 1.500 de lei pentru persoane juridice, potrivit Hotărârii Consiliului Local Craiova nr. 319/2009. Constatarea contravenţiilor de acest gen cade în sarcina Poliţiei Locale Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS