13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞOCANT: Câini morţi în adăpostul de la Făcăi

ŞOCANT: Câini morţi în adăpostul de la Făcăi

http:http://www.youtube.com/watch?v=4ACG6yoPhUs

ONG-urile, poliţia şi presa au fost ieri la adăpostul canin de la Făcăi. Un cadavru de câine a fost fotografiat în incintă, iar alte trei au fost găsite pe câmp. Doi saci cu conţinut incert au dispărut înainte să apară poliţia. DSV Dolj nu a venit la sesizare, iar Salubritate SRL neagă că în incintă se aflau cadavre în descompunere.

În dimineaţa zilei de ieri, ONG-urile pentru protecţia animalelor au sesizat redacţia GdS că în incinta adăpostului canin de la Făcăi se află mai multe cadavre de câini în putrefacţie. Împreună cu redactorii GdS, la faţa locului au mers Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“, şi Oana Popescu, preşedinta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“. În scurt imp, în zonă a sosit şi un echipaj al Secţiei nr. 2 Poliţie, care a purtat tratative cu paza stabilimentului, pentru a putea intra în incintă şi a verifica reclamaţiile. La deschiderea blocului operator, în zonă s-a împrăştiat un puternic miros de cadavru în descompunere. Poliţiştii au zăbovit înauntru câteva zeci de minute, au întocmit un proces-verbal, dar nu au vrut să declare nimic presei, recomandându-ne să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. „În blocul operator din interiorul adăpostului a fost găsit cadavrul unui câine, aflat pe masa de operaţie. Din primele verificări, efectuate în interiorul adăpostului, a reieşit că acel câine era sub tratament medicamentos şi a fost găsit decedat în dimineaţa zilei de astăzi (ieri – n.r.), când angajaţii s-au prezentat la serviciu. Se efectuează verificări în acest sens, urmând ca după efectuarea necropsiei să fie comunicate rezultatele oficiale ale decesului acestui câine“, a declarat Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Reporterii GdS au intrat în posesia unor fotografii făcute ieri-dimineaţă în incinta blocului operator. În acele fotografii apar un câine mort şi doi saci sigilaţi de culoare galbenă, al căror conţinut nu se cunoaşte. Sacii s-au „evaporat“ până la sosirea poliţiştilor. „Nu s-a găsit nici un sac în incintă“, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Misterioşii saci galbeni

SC Salubritate Craiova SRL a reacţionat după ce imaginile şocante au fost publicate pe ediţia on-line a GdS. „În fotografiile făcute în stabilimentul tranzitoriu de la Făcăi apare un singur câine. Acesta a decedat din cauze necunoscute, în această dimineaţă (ieri – n.r.), în jurul orei 6.30, când în adăpost se afla doar persoana responsabilă cu paza clădirii. În mod evident, cadavrul prezentat în imagini nu este în putrefacţie, acesta fiind autopsiat în jurul orei 9.00. În prezent, a fost încheiată necropsia animalului, urmând ca medicul veterinar cu care Salubritate Craiova SRL are încheiat contract de prestări servicii să stabilească posibila cauză a morţii“, au spus reprezentanţii Salubritate SRL. Aceştia au propria explicaţie pentru misterioşii saci de culoare galbenă. „În ce priveşte punga sigilată care apare în imagini, aceasta nu conţine un cadavru de câine, ci resturi sanitar-veterinare rezultate din operaţiile de sterilizare realizate în stabiliment“, se mai spune în comunicatul Salubritate SRL.
Deşi au fost sesizaţi de ONG-uri, reprezentanţii Direcţiei Sanitare-Veterinare (DSV) Dolj nu s-au deplasat la faţa locului. „La faţa locului nu am fost pentru că am avut şedinţă cu medicii, dar m-am interesat şi nu este vorba decât de un singur câine. A fost poliţia la faţa locului“, a declarat pentru GdS dr. Costică Retea, purtătorul de cuvânt al instituţiei. În timp ce reprezentanţii Salubritate SRL fugeau de explicaţii şi poliţia purta tratative pentru a putea pătrunde în incintă, un pui de câine agoniza sub ochii ziariştilor. Patrupedul a fost luat de reprezentanţii ONG-urilor şi dus la un cabinet veterinar, dar nu a mai putut fi salvat.
„I s-a făcut un test de jigodie şi avea creierul afectat. Procesul este ireversibil. De comun acord cu medicul, am decis să fie eutanasiat, pentru a-i curma suferinţa“, ne-a spus Oana Popescu, preşedinta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“. Reprezentanţii ONG-urilor au căutat pe câmp lângă adăpostul canin, unde au găsit alte trei cadavre, pe care le-au fotografiat. „Cred că au murit în aceleaşi condiţii ca şi puiul pe care l-am luat. Cred că au fost în sacii galbeni şi (cei de la adăpost – n.r.) au scăpat de cadavre pe câmp“, ne-a mai declarat Oana Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS