11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChristian-Theodoru Ilie, debut cu orchestra Filarmonicii

Christian-Theodoru Ilie, debut cu orchestra Filarmonicii

Pianistul craiovean Christian-Theodoru Ilie, fiul colegului nostru, poetul Constantin Ilie, debutează ca solist concertist astăzi, pe scena Filarmonicii „Oltenia“, alături de orchestra instituţiei. În vârstă de 22 de ani, tânărul şi-a dedicat toată viaţa de până acum muzicii, iar roadele deja încep să se vadă.

Student în anul III la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi fost elev al Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, Christian îşi aminteşte cu drag primele legături pe care le-a avut cu muzica. „Pianul mi-a plăcut de mic, de când l-am văzut pe motanul Tom, personajul de desene animate, cum cânta Rapsodia Ungară nr. 2 de Franz Liszt. De atunci am ales să continui asta spre un nivel avansat“. Christian avea, la acea vreme, doar trei anişori.

De la opt ani face
„pian de performanţă“

Copil fiind, el i-a scris lui Moş Crăciun la trei ani şi jumătate, cerându-i ceea ce îşi dorea el cel mai mult: un pian. „Nu am avut posibilităţi materiale la acea vreme şi am avut o orgă până la opt ani. Până atunci cântam aşa, de plăcere, după ureche, nu am început studiul avansat, însă de la opt ani am început să fac pian de performanţă“. Condus pe drumul muzicii de Edward Man şi Camelia Săndulescu de la Liceul de Artă din Craiova, precum şi de un cadru didactic de la Universitatea de Muzică din Timişoara, pianistul Sorin Dogaru, tânărul a ajuns să studieze acum la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde cerinţele sunt foarte mari. „Acolo este un program destul de alert, în sensul că, pentru a putea progresa, ai nevoie de studiu şi, în primul rând, de sală. Cu asta e mai greu; trebuie să vii dimineaţa să studiezi acolo, fiindcă, dacă vii după ora 8.00, nu prea mai găseşti nici o sală. Trebuie să fii perseverent ca să îţi poţi duce programul până la capăt“. La finalul facultăţii, peste un an, Christian vrea să urmeze studiile de master la aceeaşi facultate.
Pentru că, pe lângă a interpreta lucrări celebre, tânărul mai şi compune, se gândea să meargă şi la o a doua facultate. „Mi-aş fi dorit să pot face în paralel şi Facultatea de Compoziţie, însă timpul şi banii nu îmi permit. Până acum am schiţe, multe schiţe, însă de finisat o lucrare lungă nu am finisat“, povesteşte tânărul.

Concertul cu orchestra Filarmonicii „Oltenia“, o premieră

Concertul în care Christian va împărţi scena cu orchestra simfonică şi cu alţi doi interpreţi craioveni, Geo Fabian (vioară) şi Ciprian Ion (flaut), este o premieră. El a povestit cum a ajuns să cânte pe scena oraşului său natal. „Este prima dată când cânt cu o orchestră şi sunt foarte entuziasmat de lucrul acesta. Iniţial, am trimis mail către secretariatul artistic, în speranţa că, cine ştie, CV-ul meu mă va ridica, şi am fost acceptat. M-am bucurat enorm de lucrul acesta, întrucât până acum, nemaicântând cu orchestra, asta a fost una dintre marile mele aspiraţii. De mic mi-am dorit să fiu pianist concertist pe toate marile scene ale lumii, să cânt cu toate orchestrele mari, şi mă bucur enorm că am ajuns să cânt cu orchestra Filarmonicii «Oltenia»“.
Printre performanţele sale se numără premiul I şi menţiune la Concursul Internaţional „Miniatura Romantică“ şi premiul III pentru compoziţie proprie la Concursul Internaţional de Pian şi Compozitie „Carl Filtsch“. Totuşi, el ţine să spună că „nu consider premiul important, pe cât consider modul în care am interpretat la vremea aceea, gândirea muzicală pe care am adoptat-o atunci“.
În timpul liber, pianistul improvizează foarte mult pe genul clasic. „Nu sunt un mare fan al jazz-ului. Îmi place să îl ascult, însă tendinţa mea componistică e către clasic, romantic şi modern. Ca preferinţe muzicale, aş putea spune că vreau să mă specializez pe Rahmaninov, Beethoven, Chopin, eventual Ceaikovski şi Prokofiev“. Din creaţiile lui Rahmaninov va cânta şi vineri seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia“, făcând, totodată, şi o promisiune celor ce vor veni să-l vadă şi să-l asculte: „Voi încerca să transmit tot ce va fi nevoie!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS