10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCălător în India şi China

Călător în India şi China

Sala de conferinţe a Secţiei Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei a găzduit ieri conferinţa cu tema „Călătorind din ţara lui Tagore în ţara lui Confucius“ a conferenţiarului universitar doctor la Facultatea de Biologie a Universităţii „A.I. Cuza“ din Iaşi, Carmen Gache. Manifestarea se înscrie în proiectul cultural educativ „Muzeul – o şcoală
altfel“. Conferinţa structurată în două părţi a fost dedicată culturii şi civilizaţiei Indiei şi Chinei. În prima parte a întâlnirii, elevi ai Colegiului „Carol I“ au fost conduşi prin intermediul imaginilor şi al experinţelor conf.univ.dr. Carmen Gache pe meleagurile Indiei, „o ţară a contrastelor în termen absolut, a contrastelor de neînţeles pentru un european dedat cu acest sport al călătoriilor prin tot felul de regiuni ale lumii“.
India a fost prezentată prin două secţiuni culturale: Taj Mahalul, „definit de mine ca fiind cel mai formidabil monument dedicat iubirii“, şi Agra. Nu au lipsit imagini cu complexul Qutab Minar din New Dehli, turnul Qutab, Darjeeling, „care m-a impresionat prin componenta legată de biodiversitate. Impresionantă este şi povestea nemaipomenită a şerpașul Tenzing Norgay, prezent peste tot prin oraş, urmele sale sunt pretutindeni. Ultima mea experienţă în India a însemnat contactul direct cu biodiversitatea absolut uimitoare a ţării care se numeşte subcontinent. Am vizitat unul dintre cele 100 de parcuri naţionale din lume care sunt incluse în lista parcurilor ce merită să fie văzute într-o viaţă de om. Am mers în jeep safari, în elefant safari, am avut ocazia să văd de la câţiva metri rinoceri, să surprind parada lor nupţială. Nu vă puteţi imagina ce spectacol! Animalele acestea masive sunt atât de duioase, de tandre. De altfel, episodul acesta a fost definit de mine în ziua aceea tandreţe între rinoceri. Ulterior, de-a lungul şederii, am avut ocazia să surprind scene asemănătoare la bivolii de apă şi la pisici. Am văzut păsări pe care nu credeam că am să le văd vreodată, despre care vorbesc de ani studenţilor mei. Acum le-am văzut la lucru în natură“, a povestit conf.univ.dr. Carmen Gache.
Călătoria a continuat în a doua parte a zilei alături de studenţi ai Facultăţii de Agricultură şi Horticultură a Universităţii din Craiova, în lumea fascinantă a Chinei. Periplul realizat cu ajutorul imaginilor a adus în faţa studenţilor minunatele grădini chinezeşti, „care au o mie de ani de istorie“, apoi fabulosul palat imperial din Oraşul Interzis şi Marele Zid. Nu au fost neglijate nici crâmpeie imortalizate din parcurile zoologice şi grădinile botanice, astfel încât auditoriul să poată cunoaşte elementele faunistice şi botanice rare din această parte a globului, pentru a putea avea o imagine completă  a acestui uimitor tărâm.
Conf.univ.dr. Carmen Gache, care este şi preşedinta Societăţii Ornitologice Române, susţine astăzi, de la ora 11.00, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, o conferinţă inedită la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, cu tema „Păsările în basme, mituri şi superstiţii“.  Intrarea este liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS