14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliul local îi umple buzunarele lui Mititelu

Consiliul local îi umple buzunarele lui Mititelu

Ridicând mâna la unison, consilierii locali ai puterii au transformat în scripte mlaştina fără valoare din Balta Craioviţei într-un teren propice locuinţelor şi spaţiilor comerciale, pe care Mititelu poate să-l vândă la preţ bun.

Primăria Craiova a primit undă verde din partea consilierilor locali să bată palma cu Adrian Mititelu în vederea achiziţionării terenului din Balta Craioviţei pentru construirea unui drum. Ieri, consilierii locali craioveni au aprobat pentru zona Balta Craioviţei şi Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care va constitui baza acestei achiziţii de teren, în urma căreia circa 1,5 milioane de euro din bugetul municipal vor intra în buzunarele lui Mititelu, drept plată pentru 3 ha de teren pe care se va amenaja prelungirea străzii Râului până în strada Severinului.

Tratament preferenţial pentru Mititelu

Proiectul a fost ţinut „la secret“ de municipalitate, care l-a afişat pe site-ul Primăriei Craiova, împreună cu toată documentaţia aferentă, abia ieri-dimineaţă, cu câteva ore înainte de şedinţa de consiliu. Nici consilierii locali n-au primit documentaţia decât dacă erau din tabăra puterii, reprezentanţii opoziţiei obţinând documentele abia la începutul şedinţei de ieri. Acest aspect a fost, de altfel, adus în atenţie de consilierul PDL Dan Cherciu, în plenul şedinţei de ieri.
„Ceea ce la un moment dat părea o excepţie văd că devine regulă, în sensul că proiecte de hotărâri sensibile ne sunt prezentate în ultima clipă sau, mai bine zis, perioada legală în care ar trebui să luăm la cunoştinţă de aceste documentaţii nu se respectă. Nu înţeleg care este caracterul de urgenţă al acestei documentaţii, încât eu – în calitate de consilier – să iau la cunoştinţă cu cinci minute înainte de şedinţă. Văd că asta devine regulă şi nu ştiu de ce un cetăţean obişnuit al Craiovei (adică Adrian Mititelu – n.r.) s-ar bucura de acest tratament preferenţial, în sensul că se negociază un proiect de hotărâre până în ultima clipă“, a spus Cherciu.

Răspunsul arhitecţilor, neluat în seamă

Un alt aspect adus în atenţie de Cherciu vizează avizul negativ dat acestui PUZ tocmai de forul de specialitate în materie – Ordinul Arhitecţilor din România -, care a avut două obiecţii.
„Obiecţia principală este modificarea funcţională a zonei din «Parc Craioviţa» – prevăzut ca atare în Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Craiova, în zonă de dotări şi locuinţe. Semnalăm că această modificare contravine Legii nr. 70/2013 de aprobare a OUG nr. 114/2007, pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.
În privinţa străpungerii ce leagă strada Râului de bulevardul Tineretului, semnalăm că se relaţionează un traseu frecventat de circulaţia grea cu un bulevard al zonei centrale a cartierului, pe care traficul greu ar trebui interzis. Argumentele menţionate se ridică împotriva avizării PUZ-ului supus dezbaterii publice“, se arată în documentul prin care Ordinul Arhitecţilor îşi arată dezacordul faţă de acest PUZ.
„Faptul că obiecţiunile prezentate de acest for profesional sunt ignorate, în condiţiile în care Primăria Craiova nu are un arhitect-şef profesionist, mi se pare de-a dreptul hazardat. Dintre observaţiile pe care dânşii le-au făcut mi se pare de prezentat una de-a dreptul comică: cu puţin timp în urmă s-a supus atenţiei consiliului local transformarea drumului peste Balta Craioviţei în drum de trafic greu. Atunci, motivaţia a fost că trebuie să deturnăm traficul greu din Craiova peste Balta Craioviţei. Iar acum facem cartier rezidenţial acolo, aprobăm construirea unor locuinţe care vor avea acest trafic greu pe la poartă? Mă văd solidar cu Ordinul Arhitecţilor, din respect pentru profesia dânşilor, şi nu voi vota pentru acest proiect de hotărâre“, a menţionat Cherciu.

Puterea face front comun

Reprezentanţii au sărit imediat să-l contrazică pe consilierul din opoziţie.
„Ordinul Arhitecţilor ridică o problemă de oportunitate, însă li s-a explicat că a se păstra această zonă ca şi spaţiu verde nu înseamnă că primăria va fi în măsură să investească în acea proprietate privată, în sensul de a o transforma în parc. Am fi fost puşi în situaţia ca, mulţi ani de-acum încolo, să avem acolo acelaşi peisaj dezolant, pentru că proprietarul nu are interes să investească într-un parc“, a susţinut în plen consilierul local PNL, arhitect Emilian Ştefârţă.
„Cred că mai puţin ar trebui să ne gândim ce interese sunt în spatele acestui PUZ, în spatele acestor investiţii. Subiectul nostru nu este cum această baltă a intrat în posesia unei anumite persoane, ci faptul că de zeci de ani era un miros insuportabil acolo. Este greu de presupus că, din mediul privat, cineva va face vreodată un parc acolo“, a sărit în apărarea lui Mititelu uneperistul Mihail Genoiu.
„Din respect pentru cetăţenii Craiovei, e păcat că nu se respectă acel PUG din 1990, cu o salbă de lacuri şi spaţii verzi acolo“, s-a plâns consilierul PPDD, Ionel Pană.
„Toată lumea ştie că în fapt acolo nu este un parc. El a fost prevăzut în PUG-ul din 1990 pentru că s-a dorit să se facă acolo un parc, dar locul respectiv nu figurează ca parc“, l-a contracarat secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu.

Liber la imobiliare

S-a trecut apoi la vot, iar proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru“ – PSD, PNL, UNPR, plus cel al pedelistului Dan Daşoveanu. Ceilalţi doi pedelişti (Dan Cherciu şi Marian Vasile), împreună cu reprezentanţii PPDD (Mihai Cilibiu şi Ionel Pană), s-au abţinut.
În urma votului de ieri, comportamentul lui Daşoveanu ar urma să fie luat în discuţie în cadrul organizaţiei sale de partid, susţin surse din PDL, în condiţiile în care nu este prima dată când acest consilier al PDL votează în favoarea proiectelor PSD, în momente în care colegii săi de partid se abţin sau se opun acestor iniţiative din Consiliul Local Craiova.
De fapt, miza aprobării acestui PUZ nu este, pentru Mititelu, afacerea cu Primăria Craiova. Finanţatorul fostei echipe de fotbal Universitatea Craiova ar putea acum să vândă suprafeţe mult mai întinse de teren, la preţuri sensibil mărite faţă de cele de până acum. Pentru că nu mai vinde o mlaştină, ci terenuri unde se pot construi spaţii comerciale sau locuinţe. Dacă va găsi sau nu cumpărători, asta e cu totul altă problemă…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS