10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn banner şi multe doruri de Zilele Craiovei

Un banner şi multe doruri de Zilele Craiovei

Craiova – în ochii autorităţilor deja Capitală Culturală Europeană în 2021 – e sărbătorită pentru prima dată în această perioadă a anului. Oamenilor le plac manifestările, deşi duc dorul mai multor activităţi de octombrie. În tot acest timp, oraşul nu stă prea bine la capitolul „autopromovarea zilelor“.

Ediţia a XVII-a a Zilelor Craiovei a debutat luni în Bănie. Singurul lucru care anunţă această sărbătoare citadină este un banner agăţat deasupra semafoarelor de la intersecţia străzilor Unirii cu A.I. Cuza. În rest, Piaţa „Mihai Viteazul“ este pustie, la fel şi spaţiul din faţa primăriei, şi nimic nu sugerează faptul că ne aflăm în mijlocul unui maraton de activităţi, cum se întâmpla în anii trecuţi, când puteai afla cu uşurinţă de pe baloane, steguleţe şi afişe că se întâmplă ceva.
Autorităţile au uitat că nu doar craiovenii se plimbă zilele acestea prin oraş. Bănia este plină de oameni care vin din alte localităţi cu treabă, la şcoală sau, pur şi simplu, în vizită pe la rude. Nimic nu îi anunţă pe aceştia că pot participa la diversele activităţi incluse în program, aduse brusc în această perioadă şi fără prea multe anunţuri, după mai bine de 15 ediţii.

Dor de meşteri
şi recolte

Mutată din mentalul colectiv departe de anumite evenimente tradiţionale, actuala sărbătoare a craiovenilor face trimitere la data de 1 iunie 1475, când oraşul nostru a fost atestat documentar pentru prima dată. Nici asta nu prea ştie nimeni, iar lumea n-a avut timp să se acomodeze cu schimbarea. „Sunt modificări multe, dar ce să spunem… Să vedem rezultatele unde s-or duce, asta depinde de conducere. Aş dori să fie mai multe schimbări, dar nu ştiu dacă se poate. Nu se face nimic pentru oameni, se fac manifestări. În octombrie aveam şi noi Ziua Recoltei, cum era odată, dar acuma ce recoltă mai vedem noi? Ne uităm la cer şi aşteptăm să plouă“, a povestit Petre Mituc. Dorind să comunice cât mai multe, bărbatul a ţinut să spună şi despre faptul că este din Mofleni, loc ce ţine tot de administraţia Craiovei, şi „de abia ieri a venit primăriţa, după nu ştiu cât timp, să mai vadă şi ea ce e pe acolo“.
Alt locuitor al Craiovei, studenta Marina Galiceanu, ar fi vrut ca la teatru să fie mai multe piese. „Am înţeles că au fost nişte piese de teatru ieri (marţi – n.r.) şi studenţii puteau să intre doar cu legitimaţia de student, dar în ideea asta ar trebui să fie mult mai multe piese la teatru“, crede tânăra, pentru care vremea este un avantaj al mutării sărbătorii. Calendaristic, deoarece în realitate condiţiile meteo nu prea au fost prielnice până acum. Vântul îi face rău şi singurului banner amintit mai devreme, făcându-l greu de citit.
Dacă unii îşi doresc teatru, alţii sunt nostalgici după un singur eveniment. Una dintre sărbătorile reprezentative pentru Zilele Craiovei era Târgul Meşterilor Populari, organizat de foarte mulţi ani în octombrie, în Bănie. „Pentru mine, asta însemnau zilele oraşului, târgul meşterilor. Acum, nu o să merg decât la concertul de duminică seară al filarmonicii“, ne-a spus  altă craioveancă, Andreea.
Alţi locuitori par încântaţi de ceea ce se întâmplă zilele acestea în oraş. „Eu nu am fost până acum la nimic, dar au fost copiii cu mama lor, luni seară, în centru, şi le-a plăcut. Mi-aş dori ca zilele astea să fie frumoase, toată lumea din Craiova să se simtă bine şi să se distreze, să aibă ce vedea“, crede domnul Vasilescu, ieşit cu una dintre fetiţe la plimbare în centrul oraşului.

Tratament… „preferenţial“
pentru Gazeta de Sud

Însă e greu să vină mai multă lume, din moment ce municipalitatea preferă, din acelaşi orgoliu pe care l-a arătat şi până acum, să nu împartă anumite informaţii cu redacţia Gazetei de Sud. Nu sunt rare dăţile când aflăm despre diverse conferinţe de presă sau acţiuni ale primăriei din alte surse. În condiţiile în care informaţiile sunt de interes pentru cetăţenii oraşului, acest lucru nu prea se face. Situaţia nu a fost diferită nici în acest caz. Primăria a anunţat, printr-un comunicat de presă, toate instituţiile media, în afară de Gazeta de Sud, că oamenii au posibilitatea de a lua gratuit bilete, în limita locurilor disponibile, la cele trei piese de teatru de vineri, sâmbătă şi duminică. Un lucru nedrept având în vedere că şi cititorii noştri au dreptul să meargă la teatru, la fel care oricare alţi craioveni.
Totuşi, va fi bine. Dacă ne ajută vremea, vom avea şi Ziua Recoltei, iar Târgul Meşterilor va continua să fie în octombrie, fiind organizat de Muzeul Olteniei. Dincolo de acestea, există multe păreri şi câteva răutăţi, care n-ar trebui să oprească însă cheful de distracţie al craiovenilor. Sau al oricărui om care ajunge, întâmplător, într-o posibilă viitoare capitală culturală europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS