14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEducaţia sexuală - din şcoli la bibliotecă

Educaţia sexuală – din şcoli la bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a găzduit, ieri-dimineaţă, o scurtă sesiune de informare în domeniul educaţiei sexuale. Acest lucru a fost gândit de colectivul bibliotecii şi de Fundaţia IREX, în contextul în care în România nu există ore de educaţie sexuală în şcoli, iar numărul sarcinilor nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală începe să crească în rândul tinerilor.

Elevi ai claselor a IX-a şi a X-a de la Colegiul Naţional „Carol I“ şi Grupul Şcolar „Traian Vuia“ au participat ieri la prima activitate de acest fel din Biblioteca Judeţeană. Lor le-a fost prezentat proiectul „Sexul vs. Barza“ (www.sexulvsbarza.ro), prima platformă on-line de educație sexuală în format video în limba română. Pornit de tânăra Adriana Radu împreună cu Asociația Front, proiectul a câştigat ReStart România 2012, o competiţie ce promovează utilizarea de tehnologie on-line pentru rezolvarea unor probleme sociale dificile.

Trei cabinete de planning în Craiova

După vizionarea clipului-manifest al proiectului, care tratează problema mai sensibil şi mai pe înţelesul lor, tinerii au putut să ia legătura directă cu acest mediu, prin dr. Marcela Ştefănescu, medic la cabinetul de planning familial al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. „Noi vrem ca atunci când păşiţi în viaţă să fiţi bine informaţi. De când nu se mai fac acţiuni prin şcoli, a crescut numărul de avorturi şi a scăzut adresabilitatea la cabinete“, a explicat dr. Ştefănescu.
Elevilor le-au fost împărţite bileţele pe care au putut să-şi scrie întrebările, nelămuririle sau prin care să verifice anumite lucruri, iar dr. Marcela Ştefănescu le-a explicat tuturor, la final, tot ceea ce au dorit să ştie. „Nu trebuie să vă fie ruşine să întrebaţi, încercaţi să fiţi şi apropiaţi de păriniţi şi să comunicaţi cu ei“, a continuat aceasta. Tinerilor le-a fost amintit faptul că există trei cabinete de planning familial (la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Policlinica Studenţească şi la Spitalul nr. 2 „Filantropia“), unde nu este nevoie de programări, bani sau „atenţii“, pentru că ele sunt făcute special pentru a ajuta şi sprijini comunitatea.

Şcolile nu mai fac acţiuni de informare

În România, astfel de programe nu există în şcoli, ceea ce duce la cifre agravante: peste 17.000 de naşteri la minore în 2011, din care 718 la fete între 10 şi 14 ani, conform datelor Eurostat. Un studiu al Institutului pentru Politici Publice relevă faptul că, în 2012, 49% dintre femeile fertile din România au declarat că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală.
„Înainte mai mergeam prin şcoli, dar acum nu se mai face nimic. Erau firmele de medicamente care mai făceau acţiuni de genul ăsta. Trebuie aprobări de la inspectoratul şcolar, de la directorii de şcoli, iar părinţii au senzaţia că îi împingem pe copiii lor către sex. Până la urmă, ţine de Ministerul Învăţământului şi de inspectorate“, a povestit, pentru GdS, dr. Marcela Ştefănescu.
Coordonatorul proiectului din partea bibliotecii, Nicoleta Traşcă, a vrut să explice de ce instituţia se implică în astfel de acţiuni: „Biblioteca se ocupă de diseminarea informaţiei de orice fel. Biblioteca înseamnă a veni în sprijinul comunităţii prin cele mai corecte mijloace de informare“. În măsura în care va fi posibil, programul va continua şi în bibliotecile din judeţ, pentru a veni în ajutorul celor privaţi de astfel de informaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS