8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajatorii, nemulţumiţi de tinerii care îşi caută de muncă

Angajatorii, nemulţumiţi de tinerii care îşi caută de muncă

http:http://www.youtube.com/watch?v=LY1OwiJvctA

Sute de locuri de muncă în domenii precum servicii şi retail, inginerie, construcţii, asigurări sunt scoase la concurs de zeci de angajatori din Craiova, la târgurile de joburi din această perioadă. Angajatorii în domeniile IT şi inginerie prezenţi la manifestări susţin că nu găsesc persoane suficient de pregătite pe care să le angajeze, în timp ce tinerii spun că este foarte greu să găsească un loc de muncă. 

Craiova găzduieşte, de ieri, Târgul de Cariere, aflat la cea de-a VI-a ediţie pe plan local şi a 64-a ediţie pe plan naţional, eveniment ce are loc la Teatrul Naţional din Craiova. Participanții aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau cei care doresc să-și schimbe jobul actual vor avea posibilitatea să întâlnească 17 reprezentanţi ai unor firme ce caută personal pentru aproximativ 150 de locuri de muncă. „De asemenea, ei pot primi feedback pe CV la fața locului, din partea unor specialiști în carieră, care vor fi prezenți la manifestare. Târgul se adresează, în primul rând, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani aflaţi în căutarea primului job sau care vor să facă o schimbare, dar și altor persoane în căutarea unui loc de muncă. Printre firmele care fac recrutări în acest an se numără una dintre cele mai mari companii din domeniul IT, dar și alte companii naționale și multinaționale de asigurări, de inginerie, de recrutări, pază. Oferta este extrem de generoasă, de la posturi de entry-level până la poziţii de management, programatori software. Ne aşteptăm la un răspuns favorabil din partea craiovenilor, având în vedere rata mare a şomajului din această zonă“, a precizat Andrei Peter, organizatorul evenimentului.
La Târgul de Cariere au fost prezente şi organizaţii nonguvernamentale aflate în căutare de voluntari, World Vision şi AIESEC.

„Ca şi soluţie salvatoare, ne-am gândit să angajăm studenţi pe care să îi formăm“

În rândul celor 17 angajatori care şi-au arătat interesul pentru recrutare de personal la acest târg de cariere au existat şi dezamăgiri. Tinerii nu sunt suficient de pregătiţi, nu au experienţă în domeniu. „Avem şase joburi pentru care căutăm tineri în domeniul IT -software, inginerie. Din nefericire, este foarte greu să găsim oameni pregătiţi. În Craiova, avem chiar o problemă în acest sens, la fel şi în Timişoara, unde nu am reuşit să găsim tineri cu experienţă sau suficient de pregătiţi pentru posturile pe care le oferim. Ca şi soluţie salvatoare, ne-am gândit să angajăm studenţi pe care să îi formăm“, a spus Cristian Velişcu, reprezentantul firmei Ates Networks.
Aceeaşi dezamăgire am găsit-o şi la reprezentanţii unei firme de construcţii din Craiova. „Oferim două joburi – unul pe parte de construcţii, iar celălalt – de edilitare. Căutăm persoane cu studii superioare, preferabil absolvenţi ai unei facultăţi de construcţii, însă, din nefericire, cele mai multe CV-uri pe care le-am primit sunt pe studii medii. Căutăm persoane cu experienţă pe un post similar dacă este posibil, cu cunoştinţe de Microsoft Office, Autocard, cu abilităţi de planificare şi organizare, experienţă în lucrul cu subcontractori şi coordonarea acestora în şantier“, a precizat Mihaela Gârjavu, reprezentanta firmei PolyStart.
Foarte multe CV-uri au primit reprezentanţii companiei Ubisoft, care au scos la concurs câteva joburi, considerate ideale de către tinerii prezenţi la Târgul de Cariere: tester de jocuri. Ca şi cerinţe: cunoaşterea cât mai bine a limbii engleze şi dorinţa de testare şi apreciere a cât mai multor jocuri.

Îşi caută un loc de muncă de peste doi ani

Părerile despre ofertele de muncă găsite la Târgul de Cariere au fost împărţite. Multora dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă de ani întregi, şansa de a discuta direct cu reprezentanţii angajatorilor le-a oferit o nouă speranţă. Cătălin Ţoană este un tânăr care îşi caută de lucru de la absolvirea facultăţii, adică de peste doi ani: „Vreau un job în domeniul tehnic, pe specilizarea pe care am urmat-o în facultate. Astăzi, am avut şansa să-mi depun CV-ul la patru firme. Consider că şansele mele sunt mari de această dată, având în vedere faptul că pregătirea mea cuprinde o gamă mai largă de domenii, pe management şi inginerie“.
Târgul de Cariere i-a oferit o speranţă şi Mariei Danciu: „Sunt asistent de gestiune, nu am loc de muncă de foarte mult timp. Am renunţat să muncesc pentru a-mi creşte copilul, iar azi, la cei 48 de ani, este foarte greu să îmi mai găsesc ceva. Sper să găsesc un loc de muncă în asigurări. Am venit la târg împreună cu fiul meu, de 24 de ani, aflat la rândul lui în căutarea unui serviciu. Este tehnician auto, a absolvit Liceul de Transporturi Auto, însă nu a avut şansa să îşi găsească un loc de muncă până acum“.
Târgul de Cariere va continua şi astăzi, între orele 10.00-16.00. Candidații care vin cu CV-ul la târg au posibilitatea de a câștiga o tabletă de ultimă generație, dacă se înscriu la tombola organizată la fața locului, prin completarea unui talon.

Alte 182 de joburi pentru craioveni

Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova a găzduit ieri Târgul de Joburi pentru Tineret. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, cu sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în cadrul Zilelor Tineretului. 15 firme au răspuns invitaţiei de participare şi recrutare de personal, cu 182 de joburi scoase la concurs. Cei mai căutaţi au fost agenţii de vânzări, muncitorii confecţioneri, schelarii, montatorii de pereţi şi plafoane ghips-carton, agenţii de pază sau asistenţii în brokeraj. De asemenea, au fost oferite un post de mecanic utilaj şi unul de operator întreţinere, prelucrare şi valorificare date.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS