3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova se contrazice în scandalul unei licitaţii anulate

Primăria Craiova se contrazice în scandalul unei licitaţii anulate

Primăria Craiova şi-a dat cu stângul în dreptul în privinţa licitaţiei pentru atribuirea contractului referitor la administrarea site-ului de internet al instituţiei. GdS a scris despre modul suspect în care municipalitatea a încropit o licitaţie de ochii lumii, apoi a anulat-o după apariţia articolului, fără să explice motivele. Am încercat să obţinem lămuriri de la primărie, dar răspunsurile primite mai rău adâncesc misterul.

Coincidenţă sau nu, în după-amiaza zilei de 18 aprilie, la numai o zi după ce GdS solicitase informaţii despre cine şi în ce condiţii administrează pagina de internet a Primăriei Craiova, municipalitatea a postat pe internet invitaţia de participare la achiziţia „Găzduirea şi administrarea portalului Primăriei Municipiului Craiova www.primariacraiova.ro“. Şi asta, deşi invitaţia de participare poartă data de 12 aprilie, iar termenul-limită de depunere a ofertelor era… 19 aprilie 2013, ora 10.00, adică ofertanţii aveau la dispoziţie doar o zi pentru a-şi face temele.
După cum am aflat dintr-un comunicat al Primăriei Craiova, patru societăţi comerciale au avut timp să depună oferte. Pe 22 aprilie, Biroul de presă al Primăriei Municipiului Craiova a comunicat că una dintre societăţi a fost descalificată pentru că a depus oferta după ora 10.00, iar preţul cel mai mic – „1.500/lunar“ a fost oferit de… SC Ciochix SRL.
Surpriză, însă. După cum am mai semnalat şi într-un articol publicat pe 23 aprilie, SC Ciochix SRL nu există, iar Ciochix este, de fapt, porecla lui Daniel Ciochiu, administratorul SC Ciochiu Media SRL, care a şi depus o ofertă pentru acestă achiziţie.
Ulterior, Oficiul Registrului Comertului de pe lângă Tribunalul Dolj a confirmat că SC Ciochix SRL nu este o societate comercială înregistrată la Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj.
În acelaşi comunicat, Primăria Craiova a amintit că în anul 2012 municipalitatea a plătit SC PIXELMOTION SRL, societatea care a administrat portalul primăriei până la data de 31.12.2012, nu mai puţin de 3.800 de lei, mai exact… „aproape 4.000 de lei lunar“. Pentru că firma inexistentă Ciochix SRL a oferit 1.500 de lei pentru aceleaşi servicii, funcţionarii din Primăria Craiova au concluzionat că „acest lucru denotă faptul că, de fapt, valoare reală a serviciilor prestate este de aproximativ 1.500 lei/lună“.
Surprizele primăriei continuă. La finalul comunicatului de presă, biroul de presă al Primăriei Municipiului Craiova a transmis că, „cu toate acestea, din dispoziţia Primarului Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, achiziţia «Găzduirea şi administrarea portalului Primăriei Municipiului Craiova www.primariacraiova.ro» va fi anulată, iar întreţinerea site-ului va fi realizată de funcţionarii Primăriei Municipiului Craiova, în acest sens urmând să fie scos la concurs un post de informatician“. Ca să fie clar până aici, reţinem că primăria a organizat în pripă o licitaţie, apoi a anulat-o fără să spună motivul, şi că a decis să-şi administreze singură site-ul, angajând un informatician. Marile întrebări rămân: cine a administrat site-ul începând cu 1 ianuarie şi cine a avut acces la datele cu caracter personal, cum ar fi adrese, coduri numerice personale. Şi punem aceste întrebări pentru că bâlbele primăriei continuă.

„Regie proprie“, dar… fără informatician

După apariţia comunicatului de presă, primăria s-a hotărât să răspundă şi solicitării formulate de GdS, iar răspunsul încurcă şi mai mult lucrurile, deoarece instituţia se contrazice singură. Primăria a modificat suma care spune că a fost plătită firmei care a administrat site-ul până la sfârşitul anului trecut din 3.800 în 3.400 de lei şi, pe de altă parte, a comunicat că administrarea site-ului a fost făcută în „regie proprie“. Care este adevărul? Ori site-ul a fost administrat în regie proprie, ori primăria angajează un informatician, ceea ce înseamnă că site-ul nu a fost administrat în regie proprie? Iată care este răspunsul municipalităţii: „În prezent, nu există un contract pentru găzduirea şi administrarea site-ului primăriei www.primariacraiova.ro, fiind în desfăşurare procedura de achiziţie a acestor servicii“. Şi asta, deşi, cu două zile înainte, Olguţa Vasilescu dispusese anularea achiziţiei.
În continuare, Primăria Craiova a explicat că, între 3.05.2012 şi 31.12.2012, site-ul www.primariacraiova.ro a fost administrat şi găzduit de SC PIXELMOTIN SRL contra unei sume de 2.750 de lei pe lună exclusiv TVA (3.410 lei pe lună cu TVA). Cu două zile înainte, funcţionarii de la Biroul de Presă calculaseră însă „aproape 4.000 de lei lunar“. Apoi, primăria spune că, „după încetarea contractului, site-ul a fost administrat în regie proprie, iar datorită unor probleme tehnice, o parte din datele disponibile pe portal nu mai sunt accesibile. Baza de date se va reface în cel mai scurt timp posibil“.

Lămuriri
 
În încercarea de a lămuri, în sfârşit, acest subiect, pe 25 aprilie am cerut Primăriei Craiova să răspundă concret la întrebarea concretă formulată în solicitarea de pe 17 aprilie: cine este persoana/persoanele care administrează în prezent www.primariacraiova.ro, dar şi cine a realizat pagina de internet a Primariei Craiova. Răspunsul nu a venit încă.
Trebuie spus că Primăria Craiova este un operator de date cu caracter personal, iar datorită acestui fapt şi prevederilor legale, nu oricine poate administra pagina de internet a instituţiei. De altfel, în notificarea din 22.04.2010, modificată pe data de 08.07.2010 şi transmisă de către Primăria Craiova Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, se precizează că datele personale prelucrate pentru registrul electronic, registrul pe suport de hârtie sau administrarea site-ului sunt, printre altele: nume şi prenume, data şi locul naşterii, semnături, date de stare civilă ori adrese de domiciliu, de e-mail, profesie, loc de muncă etc. În plus, sunt prelucrate şi datele cu caracter special, cum ar fi apartenenţa la un partid politic a persoanelor vizate, codul numeric personal şi seria şi numărul actului de identitate/paşaportului. În aceeaşi notificare, Primăria Craiova a menţionat că, pentru asigurarea securităţii prelucrării acestor date, a desemnat „utilizatori autorizaţi pentru operaţiile de colectare şi introducere de date cu caracter personal în sistemul de management documente“, dar şi că „orice modificare a datelor cu caracter personal se poate face numai de către utilizatori autorizaţi desemnaţi“. Cine sunt aceşti utilizatori desemnaţi, primăria nu a putut explica până acum.
Tot pe 25 aprilie, GdS a solicitat Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal să verifice dacă administrarea şi găzduirea portalului www.primariacraiova.ro, care presupune prelucrări de date cu caracter personal, s-a făcut în condiţii legii începând cu data de 1.01.2013.
Tot ca o coincidenţă, potrivit www.rotld.ro, în prezent, domeniul primariacraiova.ro este găzduit de serverele… ciokix.ro, pe care se mai regăsesc şi domeniile olgutavasilescu.ro, claudiumanda.ro ori editie.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS