10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiculescu, condamnat pentru şmecheriile cu imobile

Diculescu, condamnat pentru şmecheriile cu imobile

Dezvoltatorul imobiliar Silviu Diculescu, soţia sa şi cântăreţul Nelu Anca au fost condamnaţi pentru „ingineriile“ făcute cu mai multe imobile din localitatea doljeană Malu Mare. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să le achite cumpărătorilor despăgubiri în valoare totală de peste o jumătate de milion de euro.

Costinel Silviu Diculescu, soţia sa, Lia Roxana, dar şi Nelu Anca, cântăreţul de muzică populară cunoscut ca Nelu de la Craiova, au fost trimişi în judecată, pe 23 aprilie 2012, toţi fiind acuzaţi de constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul în cazul celor trei inculpaţi a fost instrumentat de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova, care au stabilit că, în perioada 2007 – 2011, Diculescu împreună cu soţia sa şi cu Nelu Anca au constituit un grup infracţional cu scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune. În calitatea sa de reprezentant al agenţiei Patria Imobiliare din Craiova, agenţie administrată de soţia sa, Costinel Silviu Diculescu a întocmit mai multe antecontracte de vânzare-cumpărare cu mai multe persoane, cărora le-a promis construcţia unor case în comuna Malu Mare, dar şi vânzarea imobilelor şi terenurilor prin intermediul agenţiei Patria Imobiliare. După ce a încasat însă banii, Silviu Diculescu „a refuzat să încheie contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică“, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi. Anchetatorii au mai stabilit că, fiind ajutat de Nelu Anca şi de Lia Roxana, Diculescu a reuşit să înstrăineze către terţi o parte dintre imobilele în care părţile vătămate locuiau de ani buni în unele cazuri, iar pentru altele a contractat noi împrumuturi la diverse unităţi bancare.
În timpul cercetărilor, procurorii au obţinut probe care au arătat că Nelu Anca i-a dat bani cu camătă lui Diculescu, susţinând astfel financiar proiectul imobiliar. Pentru obţinerea de profit, Anca a acceptat prejudicierea mai multor persoane, prin vânzarea către terţi a caselor în care locuiau. Nelu Anca apare de mai multe ori ca intermediar în vânzările succesive de imobile făcute de Diculescu.

Şi puşcărie, şi despăgubiri

Ieri, la un an şi o zi de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, Tribunalul Dolj a dat o sentinţă în cazul lor. Costinel Silviu Diculescu a primit pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de puşcărie, iar Nelu Anca a primit patru ani de închisoare pentru infracţiunile comise. În schimb, Lia Roxana Diculescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de şapte ani.
În cazul lui Diculescu, magistraţii au scăzut din pedeapsă perioada în care acesta a stat în arest, de pe 3 noiembrie 2011 şi până pe 24 aprilie 2013, şi au dispus menţinerea arestului preventiv.
Pe lângă pedepse, instanţa a admis acţiunile cumpărătorilor care s-au constituit părţi civile în dosar şi i-a obligat pe cei trei inculpaţi să le plătească sumele totale de 432.500 de euro şi 486.400 de lei (aproximativ 113.000 euro) ca despăgubiri materiale şi daune morale. Din aceste sume, numai 15.000 de lei reprezintă daune morale, restul fiind despăgubiri materiale.
Hotărârea de ieri a Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel atât de procurori, cât şi de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS