9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDelapidare la două şcoli generale

Delapidare la două şcoli generale

Fostul contabil al Şcolii Generale nr. 1 din comuna doljeană Călăraşi şi al Şcolii Generale Sărata din aceeaşi localitate a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a „uşurat“ conturile celor două unităţi de învăţământ cu peste 200.000 de lei.

Ştefăniţă Ramon Bălan, fostul contabil al Şcolii Generale nr. 1 Călăraşi şi al Şcolii Generale Sărata, a fost trimis în judecată în aprilie anul trecut, sub acuzaţiile de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată, după ce procurorii Curţii de Apel Craiova au stabilit că a furat 226.679 de lei din conturile celor două şcoli.
Anchetatorii au strâns probe prin care au arătat că Bălan, în calitate de administrator financiar al celor două unităţi de învăţământ, în perioada 2006-2009, a falsificat mai multe file CEC în baza cărora a ridicat în mod repetat bani din conturile şcolilor deschise la Trezoreria Bechet.
Prin raportul de expertiză contabilă întocmit în acest caz, s-a constatat că Bălan a scos 79.283 de lei din contul Şcolii Generale nr. 1 Călăraşi şi 147.396 de lei din cel al Şcolii Generale Sărata, sume pe care le-a folosit în interes personal.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că unele semnături de pe filele CEC aparţineau directorilor sau casierilor celor două unităţi de învăţământ, însă altele erau falsificate. Pentru a stabili cui aparţineau semnăturile false, procurorii au dispus efectuarea unei expertize grafologice, prin care s-a stabilit că „anumite semnături au fost executate de inculpat în numele altor persoane“.
În faţa probelor strânse de procurori, contabilul a recunoscut că a falsificat semnăturile directorilor şi casierilor şcolilor la care lucra, dar şi că filele CEC pe care aplicase ştampila unităţilor de învăţământ le-a prezentat la Trezoreria Bechet, de unde a ridicat diverse sume de bani pe care le-a folosit în interes personal.

A recunoscut tot şi a luat trei ani cu suspendare

După trimiterea sa în judecată, Ştefăniţă Ramon Bălan şi-a recunoscut faptele pentru a beneficia de o reducere cu o treime a pedepselor. Şi a beneficiat. Pe 20 noiembrie, anul trecut, Judecătoria Craiova a reţinut şi că inculpatul „a avut o atitudine sinceră atât în faţa organelor de cercetare penală, cât şi în faţa instanţei, recunoscând şi regretând fapta“, l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunile comise şi l-a amendat cu 500 de lei.
Judecătorii au reţinut şi că inculpatul a achitat suma de 10.000 de lei din banii furaţi din conturile celor două şcoli şi l-au obligat să achite diferenţa de 216.679 de lei cu titlu de daune materiale către Grupul Şcolar Agricol „Petre Baniţă“ din Călăraşi, ordonatorul de credite pentru cele două şcoli generale.
Atât procurorii, cât şi Ştefăniţă Ramon Bălan au făcut recurs împotriva sentinţei date de Judecătoria Craiova, iar, marţi, judecătorii Curţii de Apel Craiova au dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Magistraţii au respins ambele recursuri şi au menţinut pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Curtea de Apel Craiova a menţinut dispoziţiile privind plata de către inculpat a sumei de 216.679 de lei cu titlu de daune materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS