12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce renunţă craiovenii la reabilitare?

De ce renunţă craiovenii la reabilitare?

Motivele care îi determină pe craioveni să renunţe încet-încet la reabilitarea locuinţelor cu bani europeni sunt necunoaşterea preţului pe care trebuie să-l plătească şi scoaterea din proiect a unei componente importante, reabilitarea sistemului de încălzire.
Aducerea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pe casa scării şi montarea contoarelor pentru fiecare apartament ar fi contribuit mult la reducerea risipei de căldură. Una dintre asociaţiile de proprietari care a renunţat la reabilitarea blocurilor cu fonduri europene şi de la bugetul local este Asociaţia 22 Craioviţa Nouă.
„Proprietarii au înţeles iniţial că este totul gratuit, dar, când au auzit de bani, au bătut în retragere. Cele 140 de apartamente (şapte blocuri) s-au retras toate. Nu putem să-i obligăm. Era bine dacă veneau cu acele contoare pe scară, că, dacă cineva este plecat din ţară, să nu se înregistreze un consum degeaba. Le este teamă de acea cotă de contribuţie şi, mai ales, de rate“, a explicat administratoarea Asociaţiei 22 Craioviţa Nouă, Maria Roşca.
Nici în cadrul Asociaţiei 2A Craioviţa nu este „armonie“, dacă ar fi să ne luăm după părerile împărţite ale proprietarilor.  „Foarte mulţi proprietari au renunţat pentru că este scumpă reabilitarea. Dacă facem particular, ne costă mai ieftin, în jur de 2.000 de lei, dar prin asociaţie şi prin primărie – peste 4.000 de lei. Este prea mult. Nu are nimeni o idee cam cât este costul? Este bine să ne ia în funcţie de venit? Nu cred că este bine. Să se plătească după suprafaţă“, este de părere Elena  Nicolae.

„Oamenii voiau să fie contoarele pe scară“

Proprietarii au dubii fiindcă nici autorităţile locale, nici asociaţia de proprietari nu le dau lămuriri de ce s-a renunţat la schimbarea sistemului de încălzire de pe verticală pe orizontală. Iar preţul pe care trebuie să-l plătească nu se cunoaşte de la început. „Este normal ca oamenii să fie nemulţumiţi. Noi am depus printre primii şi nu suntem în primele loturi. Mulţi au semnat listele şi au menţionat pe spate să fie gratuit, dacă nu, se retrag. Aşa au promis. Oamenii voiau să fie contoarele pe scară, să nu mai sufere din cauza celor care nu plătesc. Primăria trebuie să facă lucrările complet. Marea problemă este că nu au stabilit un preţ pentru fiecare apartament, un procent, că de aia au făcut şi cele două blocuri, să facă un preţ estimativ şi să-l spună oamenilor. Eu am o rudă în Slatina. Acolo, când s-a făcut reabilitarea, au venit şi le-au spus oamenilor care este preţul pe metrul pătrat şi au plătit până la 2.500 de lei la un apartament cu două camere. Au plătit în câteva rate şi au terminat. Or, aici te poţi trezi că din cinci ajungi la zece rate. Lucrurile sunt încurcate la noi. Să ştim şi noi: este 6 lei, 7 lei sau 10 lei/mp“, a spus Nicu Dumitru, preşedintele Asociaţiei 2A Craioviţa Nouă.
 
De la fonduri europene, la fonduri personale?

„Noi am fi de acord, că am înţeles că se plăteşte de la Uniunea Europeană. Dar să fie un proiect clar, care să ne fie prezentat. Acum am trecut de la fonduri europene la fonduri personale? Este bine să facem toţi odată. Ştim că se pierde căldură, că blocurile sunt de prin anii ‘70, dar ne interesează şi preţul. Dacă pereţii sunt izolaţi, cred că vom avea un consum mai mic şi facturile vor fi mai mici. Era foarte important ca odată cu anveloparea să se reabiliteze şi sistemul de căldură“, a spus Lascu Mircea, proprietar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS