3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Tatiana Stepa

Tatiana s-a născut în 1963. Este unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei, olteancă din Gorj, a fost dată slugă de la zece ani. Tatăl ei, moldovean din Roman, a fost copil de regiment. Cei doi au fugit în Valea Jiului să scape de sărăcie și de umilință. Tatiana a fost înconjurată de muzică de la o vârstă fragedă. A cântat prima dată pe scenă, când era la grădiniță. În copilărie a urmat cursuri de balet, vioară și pian. A făcut vioară opt ani, ca instrument principal.
A urmat cursurile „Liceului de Arhitectură“ din București. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folk. Pentru că făcuse vioară ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la chitară. În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraș, a debutat în „Cenaclul Flacăra“ cu un cântec numit „Și-am să-mi fac o doină“, rămânând în componența acestuia până în anul 1985. Apoi din 1992 până în 1996, a fost membră a Cenaclului „Totuși Iubirea“, participând la peste 2.000 de spectacole, atingând un maximum de 50.000 de spectatori la un concert aniversar de la Galați.
După interdicția din 1985 a „Cenaclului Flacăra“ și a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani în Mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la București.
Din anul 1996 până în 2009 a mai susținut peste 1.000 de spectacole pe scenele marilor orașe din România, Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, Bulgaria. A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk. A compus atât pe versuri proprii, cât și pe ale unor poeți din literatura universală și română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian. A cântat singură, apoi împreună cu Magda Pușkaș au format grupul Partaj.
Ultimul recital l-a susținut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, pe 31 iulie 2009.
A încetat din viață pe 7 august 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS