8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElectroputere Parc va fi executat silit

Electroputere Parc va fi executat silit

Primul şi singurul mall din Craiova a intrat într-o mare încurcătură. Un executor judecătoresc va scoate la vânzare, luna viitoare, clădirea în care se află Galeriile Comerciale Electroputere din cauza unui scandal financiar uriaş, de zeci de milioane de euro, între proprietarul mall-ului şi firma care l-a construit.

După ce au fost parteneri în mai multe proiecte la nivel naţional, constructorul mall-ului din Craiova, NM Construct din Timişoara, şi firma care a dezvoltat proiectul, K&S Electric Power Point SA, au ajuns să se războiască în instanţă din cauza intrigilor financiare pe care le-au ţesut una împotriva alteia. Procesele curg unul după altul, cele două firme se acuză reciproc de şmecherii financiare, adevărul este ascuns undeva în vrafuri de documente, dar un lucru pare sigur: pe 10 mai, clădirea Galeriei Comerciale de la mall-ul Electroputere Parc va fi scoasă la vânzare.
GdS a încercat să descurce iţele afacerii construirii mall-ului din Craiova, iar ceea ce a descoperit ar putea da de lucru unei echipe de procurori şi controlori ai fiscului. Dacă e să luăm de bun ceea ce spune constructorul mall-ului, în această afacere pare să fie vorba de plăţi de milioane de euro fără bază contractuală. Povestea pe scurt sună cam aşa.

Biletele care au declanşat războiul

NM Construct şi K&S Electric Power Point SA au încheiat un contract de lucrări pentru amenajarea terenului şi construirea Electroputere Parc pe o suprafaţă de câteva hectare. Suma trecută în contract a fost iniţial de 18 milioane de euro. Ulterior, K&S ar fi solicitat executarea unor lucrări suplimentare, aşa cum se întâmplă de obicei, la contractele de anvergură, iar suma a crescut cu nouă milioane de euro. Cheltuielile suplimentare au fost consfinţite prin semnarea unor acte adiţionale la contractul iniţial, ceea ce înseamnă că valoarea totală de plată la care s-a angajat K&S faţă de NM Construct a ajuns la 27 de milioane de euro.
Dintr-un motiv pe care nici una dintre părţi nu a dorit să-l clarifice, pentru o parte din cele nouă milioane de euro cheltuieli suplimentare, cele două firme au convenit ca NM Construct să primească drept garanţie de la K&S mai multe bilete la ordin. Acestea sunt un mijloc de plată des uzitat de societăţile comerciale şi constă în emiterea unor hârtii de valoare pe care le primeşte firma ce are de încasat bani. Atunci când respectiva firmă doreşte să încaseze banii, duce biletele la ordin la banca unde datornicul are cont deschis şi solicită băncii plata lor.
Cei de la K&S l-au acuzat pe constructor de şmecherii financiare pentru că a girat trei bilete la ordin în valoare de două milioane de euro plus TVA către alte două firme controlate de el. Este vorba despre NM Logistică şi NM Antrepriză, cărora NM Construct le datora bani. Prin această manevră, spun cei de la K&S, ultimele două firme erau îndemnate să ceară banii datoraţi de NM Construct de la K&S, chiar dacă între respectivele firme şi K&S nu exista nici o relaţie contractuală. Practic, K&S susţine că şi-a plătit datoria către firma constructoare, apoi s-a trezit datoare la alte două societăţi pentru aceeaşi sumă deja achitată, fără să fie informată că biletele fuseseră girate. Cu alte cuvinte, K&S consideră că a fost pusă să achite de două ori aceeaşi datorie, din cauza şmecheriei cu girarea biletelor la ordin făcute de NM Construct.

Palatul vândut pentru mărunţiş

La câteva luni după ce s-au văzut cu biletele la ordin în braţe, cei de la NM Logistică şi NM Antrepriză s-au dus la bancă pentru a le încasa. Conturile K&S erau, însă, goale. Atunci NM Logistică şi NM Antrepriză s-au dus în faţa instanţei şi au cerut învestirea biletelor cu titlu executoriu. Lucru pe care instanţa l-a şi făcut, deoarece în cazul unei astfel de cereri legea nu prevede judecarea speţei pe fond, adică verificarea circuitului plăţilor, ci doar dacă există erori clare, greşeli pe bilet sau falsuri. Or, în cazul de faţă, biletele erau corect întocmite, chiar dacă K&S susţine că fuseseră deja plătite. Proprietarul mall-ului din Craiova a contestat decizia instanţei. K&S a invocat faptul că biletele la ordin girate nu mai erau valabile din moment ce fuseseră plătite. Numai că firma a omis să-şi retragă biletele după ce le-a plătit, ceea ce a făcut ca traseul hârtiilor să nu fie întrerupt. Eroare, intenţie sau necunoaştere? Poate fi oricare, cert este că instanţa nu le-a dat câştig de cauză şi i-a făcut buni de plată două milioane de euro plus TVA. Din nou, după cum spun ei.
De la decizia instanţei şi până la anunţul de scoatere la vânzare nu a mai fost decât un pas. Dar şi aici este o ciudăţenie. Legea dă dreptul executorului judecătoresc să vândă un bun de o valoare de zece ori mai mare decât datoria de recuperat. În cazul nostru, executorul a scos la vânzare aproape tot mall-ul, terenuri şi clădirea care adăposteşte Galeriile Comerciale, evaluate la 43 de milioane de euro. Întrebat cum vede această situaţie, avocatul K&S, Ion Turculeanu, a declarat că scoaterea la vânzare a mall-ului este o presiune.
„Executorul alege ce să execute din averea debitorului. Practic, se pune o presiune pe debitor. Scoţându-i clădirea la vânzare, îl obligă să plătească mai repede ca să nu piardă clădirea“, a spus el.

Scandalul de la mall – bun de studiu pentru DNA

Pe lângă bomba executării silite a mall-ului, deţinătorul celor trei firme, Mircea Moldovan, aruncă de-a dreptul în aer situaţia.
Contactat de GdS,  Moldovan susţine că suma pe care o are de recuperat de la proprietarul mall-ului din Craiova este şi mai mare decât valoarea biletelor la ordin de două milioane de euro plus TVA. Moldovan supralicitează şi spune că are de primit încă 20 de milioane de euro, atât de la K&S, cât şi, atenţie, de la Auchan România, proprietar şi el pe mai multe terenuri şi pe o suprafaţă din clădirea care adăposteşte galeriile comerciale. În dorinţa de a fi şi mai convingător, patronul celor trei firme-surori lansează însă o pistă pe care procurorii ar putea-o urma îndeaproape, şi anume aceea că datoria de 20 de milioane de euro ar proveni din lucrări pe care le-a efectuat firma lui, NM Construct, dar care nu au fost trecute în contract.
Cele de mai sus rezultă dintr-un document trimis  pe adresa GdS de firma de avocatură care apără interesele lui Moldovan, document care reprezintă de fapt, „o acţiune în pretenţii“, înregistrată la Tribunalul Timiş, pe 27 martie 2013. Prin aceasta, NM Construct cere instanţei să oblige K&S Electric Power Point să plătească lucrări suplimentare de zece milioane de euro, plus TVA, iar Auchan România să plătească 9,7 milioane de euro, plus TVA, pentru lucrări suplimentare ce ar fi fost realizate la centrul comercial din Craiova. Aceeaşi companie constructoare – NM Construct SRL –  susţine în documentul citat mai sus că respectivele lucrări la care face referire „nu au fost incluse în contract şi nu au fost achitate către societatea noastră“. Asta înseamnă că războiul dintre constructor şi proprietarul Electroputere Parc se duce pe două planuri: primul are ca obiect o datorie de două milioane de euro plus TVA pe care proprietarul mall-ului susţine că a achitat-o prin bilete la ordin, iar cel de-al doilea se referă la o datorie mult mai mare, de 20 de milioane de euro, pentru lucrări care, după cum scrie în documentul trimis GdS, nu figurează în nici un  contract. Să fie atunci lucrări fictive, să fie evaziune fiscală? O temă numai bună de studiat pentru procurori.

Problemele vin unele după altele

Cum un necaz nu vine niciodată singur, proprietarul Electroputere Parc ar putea avea probleme şi cu banca de la care s-a împrumutat pentru a face rost de banii pentru construirea mall-ului. După cum spune chiar K&S, în cazul în care sediul Galeriei Comerciale din Electroputere Parc este executat silit, atunci banca ce a acordat credit pentru investiţie (UniCredit Ţiriac Bank) pune presiune asupra debitorului. „Consecinţa previzibilă a rezilierii de către un număr de peste 100 de chiriaşi a unui număr identic de contracte de închiriere, (…) continuarea executării ar face această accelerare a creditului în sumă de aproximativ 45 de milioane de euro o certitudine ce va interveni într-un timp foarte scurt, producând insolvenţa contestatoarei“, adică a K&S. Ca orice bancă, în contractul de credit este stipulat faptul că, în cazul executării centrului comercial, atunci tot creditul devine scadent anticipat.

Litigiile afectează şi alţi antreprenori craioveni

Cei implicaţi în construirea mall-ului nu sunt doar K&S şi NM Construct. Constructorul a efectuat lucrările cu o mulțime de antreprenori locali, printre care se numără multe firme mici şi mari din Craiova şi Dolj. Nu toţi aceşti antreprenori şi-au încasat banii pentru lucrările efectuate la centrul comercial Electroputere Parc din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS