16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpagă pentru un post de pădurar

Şpagă pentru un post de pădurar

Curtea de Apel Craiova a hotărât luni să menţină pedeapsa de trei ani de închisoare în cazul unui doljean care a cerut şi primit 2.000 de euro de la un pădurar pentru a-i aranja transferul de la un Ocol Silvic din Dolj la unul din Olt.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, povestea în acest dosar de trafic de influenţă a început în primăvara anului 2009, când Lucian Vătăman, care era pădurar la Ocolul Silvic din localitatea Mârşani, i-a dat 2.000 de euro lui David Ciocan, cu care era prieten încă din anul 2001. În schimbul banilor, Ciocan i-a promis pădurarului că va interveni pe lângă un funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a aranja transferul acestuia la un Ocol Silvic din judeţul Olt, mai aproape de domiciliul părinţilor săi. Procurorii au reţinut că pădurarul „a dat inculpatului suma de 2.000 de euro, la solicitarea acestuia, pentru ca inculpatul să intervină pe lângă numitul N.G., funcţionar în cadrul Ministerului Agriculturii, astfel încât denunţătorul să fie transferat din funcţia de pădurar în cadrul Ocolului Silvic Mârşani într-o funcţie similară la un ocol de pe raza judeţului Olt“.
Vătăman a aşteptat o perioadă ca prietenul său să-i rezolve transferul, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Pădurarul a început să-l sune periodic pe Ciocan, „de fiecare dată acesta dându-i asigurări că urmează să aibă loc începând cu ziua întâi a fiecărei luni următoare, însă acest lucru nu s-a întâmplat“, au mai precizat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Ciocan. Când a văzut că a rămas şi cu banii daţi, şi fără transferul promis, la sfârşitul anului 2011, pădurarul l-a denunţat pe Ciocan.
Acesta din urmă s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar în martie 2012 a fost trimis în judecată. După o jumătate de an, Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi l-a obligat să-i dea înapoi pădurarului cei 2.000 de euro. Procurorii au făcut apel împotriva hotărârii instanţei, iar, luni, Curtea de Apel Craiova a hotărât să menţină pedeapsa dată inculpatului de Tribunalul Dolj. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS