16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată în Oltenia

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată în Oltenia

Data de 2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, care va fi marcată în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Craiova. Cu această ocazie, sediul centrului de zi „Dr. Innocenzo Fiore“ va fi iluminat în albastru, instituţia alăturându-se astfel campaniei internaţionale în cadrul căreia aproximativ 3.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate în această culoare, pentru a purta mesajul persoanelor cu autism.
Evenimentele dedicate Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului vor începe de la ora 10.30, cu o conferinţă de presă la sediul Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) Craiova. De la ora 11.00 va avea loc o acţiune de conştientizare la sediul ANCAAR Craiova, la care se estimează că vor participa 400 de persoane (elevi, studenţi, reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale, membri ANCAAR şi voluntari), iar la ora 11.30 vor fi eliberate în aer baloane albastre.
În plus, în perioada 2-5 aprilie, ANCAAR Craiova organizează activităţi în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun“, la care vor lua parte copii din şcoli craiovene şi copii cu autism, iar pe 25 aprilie, Filarmonica „Oltenia“ din Craiova va organiza un concert caritabil în beneficiul persoanelor cu tulburări ale spectrului autismului din Centrul de zi „Dr. Innocenzo Fiore“. Poarta Sărutului va fi luminată în albastru
Pe 2 aprilie, de la ora 20.00, Poarta Sărutului din Târgu Jiu va fi luminată în albastru, în cadrul campaniei Light It Up Blue (luminează în albastru), campanie derulată de asociația Autism Speaks. În fiecare an, această asociație celebrează, împreună cu comunitatea internațională, Ziua de Conștientizare a Autismului. Cei care vor să se alăture campaniei sunt rugați să adopte și să afișeze imagini care simbolizează necesitatea luptei împotriva unei boli care afectează din ce în ce mai mulți copii de pe întreaga planetă. Asociația Autism Speaks, reprezentată de Suzanne and Bob Wright, a adresat o invitație de partcipare la campanie unor instituții, hoteluri, locuri de întâlnire celebre din întreaga lume. Anul trecut s-au alăturat inițiativei Light It Up Blue peste 3.000 de clădiri și locuri importante din mai mult de 600 de orașe din 45 de țări, printre care Empire State Building, Opera din Sydney, Statuia Mântuitorului Hristos, Marile Piramide. Municipiul Târgu Jiu participă la această campanie pentru cel de-al treilea an consecutiv.

Evenimente şi la Râmnicu Vâlcea

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va fi marcată şi la Râmnicu Vâlcea, prin mai multe activităţi desfăşurate la Centrul pentru servicii terapeutice pentru copilul cu autism „Mara“, din administrarea primăriei municipiului, prin Direcţia de Protecţie Socială (DPS). Manifestările vor debuta la ora 8.00, cu întâmpinarea copiilor, împărţirea „fundiţelor puzzle“ – simbolul autismului – tuturor participanţilor, un program de cântec şi mişcare sub genericul „Cutiuţa muzicală“, o sesiune de pictură/decorare de ouă de Paşte, realizarea „Copacului prieteniei“ (din amprentele mâinilor copiilor, decupate şi colorate), realizarea „Cercului prieteniei“ (în curtea centrului „Mara“), crearea unor colaje tematice, plantare de flori şi multe alte activităţi.
În această manifestare – ca, de altfel, şi în gestionarea activităţii Centrului „Mara“ -, alături de specialiştii de la DPS se vor afla colaboratorii tradiţionali, respectiv Asociaţia „Autism Vâlcea“ şi CSEI Băbeni, iar alături de copiii cu probleme din spectrul autismului se vor afla părinţii şi bunicii acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS