27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru romi, arestaţi pentru trafic de migranţi

Patru romi, arestaţi pentru trafic de migranţi

Magistraţii Tribunalului Dolj au emis, miercuri seară, la solicitarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, mandate de arestare pe numele a patru romi acuzaţi că au transportat fraudulos migranţi în SUA şi Canada, via Mexic.

Filip Sărdaru, Ovidiu Chiciu, Dumitru Chiciu şi Liviu Rădulean au fost ridicaţi de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, marţi, 26 martie, în urma a 13 percheziţii domiciliare făcute în municipiul Craiova sub coordonarea unui procuror DIICOT. Potrivit anchetatorilor, care au instrumentat acest dosar cu ajutorul FBI şi al Serviciului pentru Controlul Imigraţiei din cadrul Departamentului de Securitate Naţională al SUA, cei patru romi, împreună cu Daniel Rădulean şi Luigi Popescu, care nu au fost prinşi încă, se ocupau cu transportul romilor din Oltenia în SUA şi Canada, „afacere“ din care au scos până acum aproximativ un milion de dolari.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că suspecţii au racolat aproximativ 600 de romi din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, care vroiau să plece peste hotare, la „muncă“ şi îi transportau în Cancún şi Mexico City, Mexic, de unde erau preluaţi şi trecuţi fraudulos graniţa dintre Mexic şi SUA ori cea dintre SUA şi Canada. Transportarea unui migrant peste ocean costa până la 8.000 de dolari. Anchetatorii au mai precizat că, „în cadrul cercetărilor efectuate în cauză, este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi, care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de către învinuiţi, să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiţilor“.
După ce au audiat zeci de persoane, marţi noapte, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a romilor Filip Sărdaru, Ovidiu Chiciu, Dumitru Chiciu şi Liviu Rădulean, iar miercuri seară i-au dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Tot marţi, la ora 22.00, magistraţii au hotărât arestarea preventivă a celor patru inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi racolarea, îndrumarea sau călăuzirea uneia ori mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat străin.
Pe lângă cei patru, procurorii au cerut arestarea în lipsă şi a lui Daniel Rădulean şi Luigi Popescu, însă instanţa a hotărât că o decizie în privinţa acestora va fi luată pe 3 aprilie, dată până la care vor fi citaţi legal, cu mandat de aducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS