7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFratele lui Dinel Nuţu, încătuşat

Fratele lui Dinel Nuţu, încătuşat

Procurorii DNA din Bucureşti l-au reţinut, miercuri, sub acuzaţiile de dare de mită şi cumpărare de influenţă, pe Marian Staicu, după ce au stabilit că a mituit două judecătoare pentru a-şi scoate fratele din puşcărie, pe omul de afaceri craiovean Dinel Nuţu, fost Staicu.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, pe 15 martie, arestarea preventivă a judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, dar şi a avocatei craiovene Alina Răducan. Procurorii DNA au precizat atunci că, alături de cele trei inculpate, fac cercetări pentru luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la cele două infracţiuni, şi faţă de Sorin Vasilescu, grefier al Tribunalului Bucureşti, Costel şi Daniela Petre, un avocat din Bucureşti şi soţia lui, dar şi Marian Staicu, fratele lui Dinel Nuţu. Anchetatorii au stabilit că, la începutul acestui an, fratele lui Nuţu a dat zeci de mii de euro pentru a-şi scoate fratele din puşcărie. Grefierul Vasilescu a primit suma totală de 5.000 de euro de la avocata Alina Răducan şi de la avocatul Costel Petre, pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale. În acest fel, recursul declarat de Dinel Nuţu împotriva unei hotărâri de menţinere a arestului preventiv trebuia să cadă fix la completul C8R, din care făceau parte cele două judecătoare. Ulterior, Vasilescu, „în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela, a pretins de la inculpata Răducan Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului“, au reţinut procurorii DNA.
Ieri, procurorii DNA au comunicat că faţă de infracţiunea de dare de mită, reţinută la data de 14 martie, a fost formulată o nouă învinuire, cea de cumpărare de influenţă. Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii februarie 2013, Marian Staicu le-a dat judecătoarelor Dinu şi Costache suma de 80.000 de euro, bani în schimbul cărora magistratele au promis că îşi conving colegii să pronunţe o soluţie de punere în libertate a inculpatului Dinel Nuţu. Banii au ajuns la cele două judecătoare prin Alina Răducan şi cu ajutorul grefierului Sorin Vasilescu.
Procurorii DNA au precizat că Staicu va fi dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea celor două infracţiuni.

A ieşit Nuţu, intră Staicu

Reamintim că Dinel Nuţu, fostul preşedinte al SIF Oltenia, a ajuns în arest în aprilie 2011, după ce Judecătoria Sector 2 Bucureşti, pe rolul căreia se află dosarul „Transgaz“, a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă, mandat care a fost pus în executare pe 30 aprilie.
În acest dosar, Dinel Nuţu este judecat alături de mai mulţi inculpaţi pentru prejudicierea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. După arestarea sa preventivă, Dinel Nuţu a făcut zeci de cereri de eliberare din arest, însă a reuşit să plece din puşcărie abia anul acesta, în februarie. Cei care au dispus eliberarea lui Nuţu din arest au fost magistraţii Judecătoriei Sector 2 Bucureşti, însă hotărârea acestora a fost atacată cu recurs de procurorii DNA, care au instrumentat şi dosarul „Transgaz“. Pe 11 februarie, după aproape doi ani petrecuţi în arest, Tribunalul Bucureşti a hotărât eliberarea acestuia. Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au precizat pentru GdS că magistraţi din completul de judecată au hotărât, cu opinie majoritară (doi din trei – n.r.), să respingă ca nefondat recursul formulat de procurori. Din completul de judecată care l-a eliberat pe Dinel a făcut parte magistrata Antonela Costache.
Ulterior, procurorii DNA au aflat că pentru eliberarea lui Dinel Nuţu au fost date sume serioase de bani, iar cercetările au dus la judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, dar şi la cel care a scos banii din buzunar – Marian Staicu. Dacă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor admite propunerea de arestare a procurorilor DNA, Marian Staicu îi va lua locul fratelui său în arest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS