17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajat al UM Sadu - arestat

Angajat al UM Sadu – arestat

Un singur angajat al Uzinei Mecanice (UM) de la Sadu, Bumbeşti-Jiu, a primit mandat de arestare preventivă din partea Tribunalului Gorj. Procurorii făcuseră propunere de arestare preventivă pentru trei din cei opt salariaţi, însă doar Ion Bălţătoiu a ajuns în spatele gratiilor pentru următoarele 29 de zile. Bărbatul, care lucra ca muncitor în cadrul Secţiei capse, este urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materialelor explozive şi trafic de substanţe toxice. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Ioan Zăvoianu, reglor în cadrul Secţiei pirotehnice, acuzat de comiterea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi trafic de substanţe toxice, precum şi Dumitru Borcan, maistru, conducător formaţie de lucru în cadrul Secţiei pirotehnice, urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, trafic de substanţe toxice şi complicitate la infracţiunea de trafic de substanţe toxice.

Directorul, anchetat în stare de libertate

În stare de libertate mai sunt cercetaţi şi Constantin Dijmărescu, directorul general al Uzinei Mecanice Sadu, şi liderul PC Gorj, Marius Borcan, şeful Pazei de la UM Sadu. Cei doi sunt acuzaţi de procurori de săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt şi complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. Potrivit anchetatorilor, conducerea societăţii, şefii formaţiunilor de pază şi şefii formaţiilor de lucru, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, au înlesnit sustragerea de muniţie, produse pirotehnice şi substanţe toxice periculoase din cadrul SC UM Sadu SA. Dosarul de trafic de muniţie de la UM Sadu a apărut ca urmare a prinderii în flagrant a muncitorului Ion Bălţătoiu, care a scos muniţie din uzină şi a vândut-o unui poliţist sub acoperire. Este vorba de 210 cartuşe. Anterior, angajatul UM Sadu vânduse poliţistului 7 kg de cartuşe. Bărbatul, în prezent arestat, mai avea la vânzare cantitatea de 3 kg de mercur.

Şeful Romarm a venit la Sadu

Atât Marius Borcan, cât şi directorul Dijmărescu susţin că sunt nevinovaţi şi că aşteaptă ca ancheta să dovedească acest lucru. La Uzina Mecanică Sadu a sosit ieri chiar Dan Tache, şeful Companiei Naţionale Romarm, în subordinea căreia se află fabrica gorjeană producătoare de muniţie. Directorul Dan Tache a declarat pentru Gazeta de Sud că a dispus efectuarea unei anchete la UM Sadu. Aceasta va fi făcută de Corpul de control al directorului Romarm: „Am dispus efectuarea imediată a unei anchete de către Corpul meu de control. Aştept un raport cu date concrete până la începutul săptămânii viitoare, pentru a-l transmite conducerii Ministerului Economiei şi pentru a putea lua măsuri. Acestea vor fi în conformitate cu ceea ce va constata raportul de control. Nu e un lucru normal ce s-a întâmplat, motiv pentru care m-am şi deplasat în Gorj şi am stat de vorbă cu cei din conducerea uzinei. Directorul Dijmărescu îşi susţine nevinovăţia, cum era de aşteptat. Acum aşteptăm rezultatul raportului pentru a lua măsuri“, a declarat, pentru GdS, Dan Tache, şeful Companiei Naţionale Romarm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS