11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrafic de muniţie şi mercur la Sadu

Trafic de muniţie şi mercur la Sadu

http:http://www.youtube.com/watch?v=w2wubsoSxGY

Opt persoane au fost reţinute în noaptea de luni spre marţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, într-un dosar de trafic de muniţie la Uzina Mecanică (UM) Sadu. Între cei care au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj se numără şi Marius Borcan, şeful Pazei de la Uzina Mecanică Sadu şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Gorj a Partidului Conservator, precum şi Constantin Dijmărescu, directorul fabricii de armament de lângă oraşul Bumbeşti-Jiu. Beneficiind de complicitatea paznicului, un angajat al fabricii a scos luni pe poarta uzinei peste 200 de cartuşe, pe care le-a vândut unui poliţist sub acoperire. Suma plătită a fost de 300 de lei. Cei implicaţi în contrabanda cu muniţie au fost reţinuţi pe loc, ulterior fiind ridicaţi directorul UM Sadu şi şeful pazei, acuzaţi de neglijenţă în serviciu. În urma percheziţiilor la faţa locului, în fişetul unui angajat de la Secţia muniţie, din cadrul Uzinei Mecanice Sadu, a fost descoperită cantitatea de 3 kg de mercur, a cărui prezenţă în acel loc nu a putut fi justificată. Kilogramul de mercur se vinde pe piaţa neagră cu peste 1.000 de euro. Angajaţii aveau tot interesul să obţină substanţa gratuit din fabrică pentru a face rost rapid de bani de la clienţii interesaţi să cumpere.

Flagrant de Ziua Poliţiei

Cele opt persoane reţinute au fost prezentate din nou ieri la audieri, procurorii urmând să decidă dacă vor cere sau nu arestarea preventivă a suspecţilor. Primul care a ajuns încătuşat la audieri a fost salariatul care a scos muniţia din uzină pentru a o vinde unui client de ocazie. Din fericire pentru oamenii legii, clientul era un poliţist sub acoperire. Întregul grup care avea legătură cu traficul de muniţie a picat astfel în cursa întinsă de procurorii şi poliţiştii gorjeni. Interesant este că flagrantul a fost organizat când nimeni nu se aştepta, chiar de Ziua Poliţiei, celor opt suspecţi netrecându-le prin cap că tocmai în acea zi poliţia va organiza o acţiune de amploare pentru a-i depista şi reţine. Unul dintre cei reţinuţi, liderul PC Gorj, Marian Borcan, s-a declarat nevinovat şi a spus că nu înţelege de ce a fost nevoie să fie reţinut de către procurori.

SRI, implicat în acţiune

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, acţiunea procurorilor şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie a beneficiat din plin de sprijinul informativ şi tehnic al SRI – Direcţia de Informaţii Judeţeană Gorj şi al Direcţiei Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR. Cele două instituţii au desfăşurat operaţiuni specifice în vederea identificării şi probării activităţii infracţionale a unor salariaţi din cadrul SC UM SADU SA, care în mod repetat au sustras, în scopul comercializării, muniţie, produse pirotehnice, substanţe toxice periculoase. „În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului materialelor explozive. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt şi complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, faţă de conducerea societăţii, şefii formaţiunilor de pază şi şefii formaţiilor de lucru, care, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, au înlesnit sustragerea de muniţie, produse pirotehnice şi substanţe toxice periculoase din cadrul SC UM SADU SA“, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Americanii cumpără muniţie de la UM Sadu

Acţiunea serviciilor de informaţii şi a celorlalte organe de cercetare penală are legătură directă cu mai multe contracte pe care Uzina Mecanică Sadu le-a încheiat cu parteneri din Statele Unite ale Americii. Valoarea muniţiei pe care fabrica trebuie să o exporte în SUA depăşeşte nouă milioane de dolari. Partenerii americani nu ar fi fost deloc încântaţi dacă la Uzina Mecanică Sadu ar fi continuat practicile de sustragere de muniţie de către angajaţi şi ar fi pus la îndoială seriozitatea producătorului român, aflat încă în portofoliul statului. De altfel, Uzina Mecanică Sadu este a doua din ţară care produce muniţie şi care este controlată de stat. Fosta conducere a fabricii a semnat anul trecut cu parteneri de pe piaţa civilă americană un număr de cinci contracte de furnizare de muniţie. Documentele au fost parafate la Las Vegas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS