6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCâini de rasă, împuşcaţi pentru piei

Câini de rasă, împuşcaţi pentru piei

Doi câini de rasă aparţinând unei familii de doctori bucureşteni care deţine un conac în Polovragi, Gorj, au fost împuşcaţi de braconieri, pentru piei. Cei doi câini, o femelă din rasa ciobănesc belgian Tervueren și un mascul ciobănesc belgian Malinois, aparţinând doctorilor Lavinia şi Radu Zernoveanu, au dispărut din curtea conacului pe 9 martie. De atunci, proprietarii au tot încercat să dea de urma animalelor, însă fără succes. După o săptămână de căutări, pieile celor doi câini au fost găsite în gospodăria unui samsar din zonă. Acesta a spus că le-a primit de la un cetăţean. Cel mai probabil, pieile urma să fie vândute pentru a fi transformate în mănuşi şi alte obiecte vestimentare. Familia Zernoveanu a cerut ajutorul poliţiei ca să îl găsească pe cel care le-a ucis câinii de rasă, pe care îi creşteau în gospodăria din comuna gorjeană Polovragi.

Braconierul susţine că a împuşcat doi şacali

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au acţionat împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Novaci pentru depistarea vânătorului care a omorât câinii.
Cel care i-a împuşcat pe cei doi câini ciobăneşti – Ferra, de trei ani, și Ferto, de doi ani -, ar putea fi Ion Bațachia, de 61 de ani, din localitatea Cernădia, Baia de Aramă. El ar fi „vânătorul“ câinilor, cu toate că iniţial a declarat că în acea zi n-a împușcat nimic și că nu există probe în acest sens. După ce fiul familiei Zernoveanu a descoperit la un meseriaș în argăsit, din zonă, pieile celor doi câini, Bațachia a recunoscut că a împușcat două animale, dar susţine că a crezut că sunt șacali. Bărbatul nu avea însă autorizaţie de vânătoare pentru şacali, fapt confirmat de autorităţi. Deocamdată, în legătură cu ancheta, nu există un comunicat al Direcției Arme și Muniție din IPJ Gorj. Bațachia a mai fost condamnat penal în 2003 la trei ani cu suspendare și a fost reabilitat în 2008.

Cazul a intrat în atenţia Federaţiei Române pentru protecţia Animalelor

Familia Zernoveanu declară că știe că nu poate aduce înapoi câinii, dar face orice pentru ca asemenea asasini să nu mai comită astfel de crime. Lavinia şi Radu Zernoveanu veneau la Polovragi periodic şi, în lipsa lor, un localnic avea grijă de casă şi hrănea câinii. Mulţi vânători din judeţ caută să împuşte şacali pentru a le valorifica pieile la samsari. Din cauză că produc multe pagube, cota de vânat la şacal este de sută la sută. În lipsa şacalilor, vânătorul cercetat pentru braconaj ar fi împuşcat cei doi câini de rasă. Potrivit presei centrale, cazul a intrat în atenţia Federaţiei Române pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, a cărei preşedinte este Paula Iacob. Cunoscuta avocată s-a declarat revoltată de cele întâmplate şi a precizat că federaţia pe care o conduce va face propria plângere împotriva braconierului, astfel încât acesta să fie pedepsit pentru fapta sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS