11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSănătatea, ajutată de donații și sponsorizări

Sănătatea, ajutată de donații și sponsorizări

Într-un proiect de Ordin referitor la programele naţionale de sănătate şi obiectivele acestora pentru anii 2013 şi 2014, publicat de Ministerul Sănătății (MS) pe site-ul său oficial, la rubrica transparență decizională, se face referire și la modul de finanțare a acestora. Astfel, programele naţionale de sănătate publică vor fi finanţate de la bugetul Ministerului Sănătăţii, din bugetul de stat şi din venituri proprii, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări, evident în condiţiile legii. La rândul lor, programele naţionale de sănătate curative vor fi finanţate de la bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări.
“În anul 2013, finanţarea programelor naţionale de sănătate se realizează inclusiv din transferuri de la bugetul de stat şi din venituri proprii, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru: achitarea obligaţiilor de plată înregistrate în limita creditelor de angajament aprobate pentru programele naţionale de sănătate a căror finanţare se asigură până la data de 31 martie 2013, inclusiv, prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii în bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate; achitarea obligaţiilor de plată înregistrate în limita creditelor de angajament aprobate pentru Programul naţional de boli transmisibile a cărui finanţare se asigură până la data de 31 martie 2013, inclusiv, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se specifică in Ordin.
Sumele alocate pentru programele naţionale de sănătate vor fi cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unităţilor de specialitate prin care acestea se implementează şi se vor publica pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
“Sumele aprobate pentru derularea programelor naţionale de sănătate publică se alocă lunar, la solicitările unităţilor de asistenţă tehnică şi management al programelor naţionale de sănătate, întocmite pe baza cererilor fundamentate ale unităţilor de specialitate, însoţite de documentele justificative prevăzute în normele tehnice. Sumele aprobate pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative se alocă lunar, la solicitările caselor de asigurări de sănătate, pe baza cererilor fundamentate ale unităţilor de specialitate însoţite de documentele justificative prevăzute în normele tehnice”, se mai mentionează în textul de lege.
Pentru programele naţionale de sănătate finanţate prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, sumele necesare se vor asigura lunar de către Ministerul Sănătăţii, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat, la solicitarea fundamentată a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Ministerul Sănătăţii, prin unitatea de achiziţii publice centralizată, va organiza licitaţii la nivel naţional pentru achiziţia unor bunuri şi servicii necesare implementării programelor naţionale de sănătate nominalizate prin normele tehnice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii sau, după caz, al preşedintelui CNAS.
Ministerul Sănătăţii, prin unitatea de achiziţii publice centralizată, este cel care încheie acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice din reţeaua ministerului şi reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii, la solicitarea acestora. În baza acordurilor-cadru atribuite de unitatea de achiziţii publice centralizată, unităţile sanitare publice încheie şi derulează la randul lor contracte subsecvente, cu avizul Ministerului Sănătăţii.
Pentru medicamentele şi materialele sanitare care se acordă pentru tratamentul bolnavilor cu HIV/SIDA, respectiv tuberculoză contractele subsecvente acordurilor-cadru se încheie de către unităţile de specialitate desemnate prin normele tehnice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS