17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocatul Poporului merge pe urma anchetelor GdS

Avocatul Poporului merge pe urma anchetelor GdS

Biroul Teritorial Craiova (BTC) al Instituţiei Avocatul Poporului funcţionează din 2006 şi are aria de competenţă în raza Curţii de Apel Craiova, adică Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi. Obiectivul acestei instituţii este de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Potrivit ultimului raport de activitate pe anul 2012, BTC se află pe locul trei după Iaşi şi Piteşti, cu 1.517 audienţe, 383 de petiţii şi 1.135 de apeluri telefonice. „Oamenii ştiu deja că se pot adresa instituţiei noastre atunci când întâmpină piedici în rezolvarea problemelor pe care le au cu prefecturile, primăriile, Casa de Pensii, AJOFM, inspectoratele de muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului etc. Ne-am sesizat din oficiu şi în şapte cazuri prezentate de Gazeta de Sud şi am desfăşurat, de asemenea, 12 anchete. Am avut şi petiţii de la români plecaţi la muncă în străinătate: două din Grecia, trei din Italia, trei din Marea Britanie, câte una din Olanda şi Spania“, a menţionat Simona Emandi, consilier coordonator al BTC.
În ceea ce priveşte anchetele desfăşurate de Avocatul Poporului, cele mai multe au fost pe dreptul de proprietate privată şi pe dreptul la un proces echitabil. Potrivit raportului prezentat, au fost făcute anchete la Primăria Craiova, Primăria Strehaia (Dolj), Primăria Mătăsari (Gorj), Primăria Devesel (Mehedinţi), Direcţia de Sănătate Publică Olt, DGASPC Gorj etc.

Cazuri semnalate în Gazeta de Sud, subiecte de anchetă pentru Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a intervenit şi în urma unui articol apărut în Gazeta de Sud („Elevii din Amărăştii de Jos merg pe jos 20 de kilometri – n.r.) în octombrie 2012, în care se relata faptul că 60 de elevi care învaţă la liceul din comuna Amărăştii de Jos, judeţul Dolj, sunt nevoiţi să meargă zilnic pe jos 20 de kilometri, deoarece microbuzul şcolar era în stare avansată de degradare. Autovehiculul nu mai deţinea ITP (inspecţia tehnică periodică) de aproximativ doi ani, şoferul fiind somat de nenumărate ori de Poliţia Rutieră să nu mai folosească microbuzul deoarece punea în pericol siguranţa elevilor. „Am trimis o adresă Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, dar şi primăriei din localitate. Am primit din partea ISJ Dolj un răspuns superficial şi nedocumentat. Atunci am efectuat demersuri la Primăria Amărăştii de Jos, Consiliul Judeţean Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în scopul soluţionării situaţiei respective. Ne-am confruntat apoi cu o situaţie similară şi la Şcoala Generală din Slivileşti, Gorj, unde 200 de elevi mergeau pe jos 20 de km până la şcoală. Un alt caz pe care l-am putea da drept exemplu este cel în care am intervenit pentru dreptul oamenilor la un mediu sănătos. Tot din Gazeta de Sud, din articolul «Nepăsare şi indolenţă, conducerea Termo Halânga asistă la o moarte sigură!», am aflat că mai multe localităţi din apropierea Termocentralei pe cărbune de la Halânga, aflată la aproximativ 5 km de Drobeta Turnu Severin, sunt acoperite de un nor de praf greu de suportat. Oamenii susţineau că au depus nenumărate plângeri la Garda de Mediu, la conducerea termocentralei şi la autorităţile judeţului Mehedinţi, însă nimeni nu a făcut nimic. Faţă de cele expuse, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a procedat la efectuarea de demersuri la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Garda de Mediu Mehedinţi şi Ministerul Mediului, în scopul soluţionării situaţiei respective“, a adăugat Simona Emandi.  
Cu ocazia anchetelor efectuate în anul 2012, Avocatul Poporului a constatat deficienţe în activitatea unor autorităţi ale administraţiei publice, constând în tergiversarea soluţionării unor cereri formulate de petiţionari referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, nepunerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti, tergiversarea emiterii deciziilor de pensionare şi recalcularea pensiilor etc.
Avocatul Poporului poate fi consultat gratuit, la adresa [email protected] sau telefonul 0251/418707, iar pagina web a instituţiei – la adresa www.avpoporului.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS