16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBustul lui Brâncuşi, aproape gata

Bustul lui Brâncuşi, aproape gata

Aşa cum Gazeta de Sud a scris în urmă cu aproape două luni, un nou bust al lui Constantin Brâncuşi va fi amplasat în Craiova, în Piaţa Gării, acolo unde adolescentul Brâncuşi a lucrat într-o cârciumă a vremii. Era băiat de prăvălie, iar taraful era din Basarabia – după afirmaţia academicianului Mihai Cimpoi din Republica Moldova. Este vorba de o lucrare a celebrei sculptoriţe basarabene Miliţa Pătraşcu, fostă elevă a lui Constantin Brâncuşi, în al cărui atelier din Paris a început să lucreze în anul 1919 (şi până în 1923). Bustul executat de Miliţa Pătraşcu este o realizare artistică de excepţie. Conform afirmaţiilor lui Victor Crăciun (care a scris o inedită şi documentată carte despre sculptoriţa Miliţa Pătraşcu), este pentru prima dată când marele Constantin Brâncuşi a admis să i se facă bustul; ba, mai mult, chiar el a modelat unele expresii ale figurii sale: „Când Miliţa Pătraşcu a creat bustul lui Brâncuşi, acesta a venit în atelierul ei şi personal a lucrat la păr şi la barbă, scurtându-şi puţin barba faţă de ceea ce lucrase Miliţa, aranjându-şi puţintel şi frizura… Lucrarea Miliţei Pătraşcu este, aşadar, o încercare de a se vedea pe el, ca un autoportret“.
Dreptul de proprietate al bustului îl are profesor doctor Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi rudă a sculptoriţei Miliţa Pătraşcu. Ca urmare a diligenţelor întreprinse de scriitorul Tudor Nedelcea, vicepreşedinte al Ligii Culturale, Victor Crăciun a acceptat, în urmă cu cinci ani, cu prilejul unei ediţii a Zilelor „Marin Sorescu“, să doneze municipiului Craiova (Muzeului de Artă) varianta în ghips, spre a fi turnată în bronz. Abia în acest an acest proiect cultural va prinde contur, în prezent bustul lui Brâncuşi (din bronz) fiind în lucru. Arhitectul Viorel Voia a proiectat soclul tot ca o operă de artă, iar Cimoret SA Işalniţa (manager general: inginer Tomiţă Ţuţuianu) s-a oferit să suporte în totalitate cheltuielile aferente construirii soclului. Cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a stabilit locul amplasării bustului în Piaţa Gării, care va deveni, după toate probabilităţile, Piaţa „Constantin Brâncuşi“.
Prezent zilele trecute în Bănie la cea de-a XII-a ediţie a Zilelor „Marin Sorescu“, profesor doctor Victor Crăciun a oferit pentru GdS câteva amănunte legate despre amplasarea acestui bust Brâncuşi în Bănie: „Vreau să fiu foarte corect. Ideea amplăsării bustului aparţine lui Tudor Nedelcea, iar eu am oferit, gratuit, lucrarea pe care o deţin de la Miliţa Pătraşcu. Totul decurge bine: proiectul s-a făcut (arhitect Viorel Voia a conceput 12 variante de soclu), sponsor pentru soclu s-a găsit (am şi vorbit cu inginerul Tomiţă Ţuţuianu, directorul firmei de construcţii care va executa soclul, despre anumite detalii tehnice), iar amplasamentul s-a stabilit (împreună cu primăria) pe locul unde a lucrat Brâncuşi în zona Gării din Bănie.
Despre lucrarea propriu-zisă: am făcut-o puţin mai mare decât exista ea. Deja se află în lucru într-o turnătorie specifică de artă, la Iaşi, unde se toarnă în bronz, şi va fi gata în timp util, în două-trei săptămâni. Costul turnării lucrării în bronz este suportat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Nu ştim încă data când va fi amplasată… Lucrarea de la Craiova va fi aşezată aşa cum a stat şi în atelierul Miliţei Pătraşcu, pe un fel de postament romboidal, cum sunt romboizii din Coloana lui Brâncuşi de la Târgu Jiu“.
Lucrarea Miliţei Pătraşcu se află, în diferite versiuni, în Bucureşti şi la Chişinău (unde s-a născut sculptoriţa Miliţa Pătraşcu). În Capitală, pe 25 aprilie 2001, în Piaţa Dorobanţi, s-a inaugurat Parcul „Constantin Brâncuşi“. Pe locul unde altădată se afla statuia Lupoaicei din Bucureşti, a fost amplasat un bust al lui Brâncuşi, realizat de Miliţa Pătraşcu. Lucrarea de la Craiova, ce ar urma să fie amplasată în Piaţa Gării, ar fi a treia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS