22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraioveni înecaţi în dejecţii

Craioveni înecaţi în dejecţii

http:http://www.youtube.com/watch?v=57jdOdBKYo4
http:http://www.youtube.com/watch?v=HUDfol4Gbcw

Subsolul unui bloc din Craiova este inundat de ani buni cu dejecţii. În plus, gurile de la canalul care deserveşte blocul cu pricina şi blocul vecin se înfundă periodic, iar mirosul este greu de suportat.
De peste nouă ani, blocul P4 din cartierul craiovean Brestei, de pe aleea I Nectarului are probleme cu canalizarea, care refulează în jurul imobilului. Mult mai afectaţi sunt proprietarii apartamentelor de la parter. Pereţii sunt plini de mucegai din cauza apei care bălteşte. „Nu ştim ce să mai facem. De ani buni stăm pe focarul ăsta. Am fost la primărie, la Apă, la Sanepid. Toţi vin, văd, promit sau ridică din umeri şi noi nu mai putem. Eu stau la parter şi am podeaua plină de mucegai, din cauza umezelii din subsol, iar când se revarsă canalizarea, blocul este înconjurat de dejecţii“, se plânge Nicoliţa Turcu, locatară în blocul P4.
La fel de nemulţumiţi sunt şi ceilalţi locatari, care spun că cel mai greu le este vara. Atunci sunt invadaţi de muşte, ţânţari, gândaci şi rozătoare.
„Noi nu am avut probleme până prin anul 2004, când terenul a fost cumpărat de la SCT de firma Novara. Atunci au îngrădit aici, iar cel de la Novara a venit şi a turnat beton peste canal. Cei de la Compania de Apă au venit şi au făcut altă canalizare, dar nu ştim cum a fost făcută, că de atunci refulează mereu. Pe canalizarea asta este legat blocul nostru P4 şi blocul vecin, P1, dar nu face faţă. Cei mai afectaţi suntem noi, că dejecţiile stau la uşa noastră. De la asociaţie habar nu au, preşedintele este plecat în străinătate, iar administratorul… Suntem ai nimănui“, a spus Gheorghe Niţu, locatar.
 Mai-marii oraşului nici nu se sinchisesc de problemele locatarilor din blocul P4. Au trecut în campania electorală şi le-au promis că o să beneficieze de o canalizare funcţională. „Păi la alegeri a venit şi primăriţa, a venit şi aia care făcea grevă, au venit toţi. Minciuni. Ne-au dat căni. Ce să facem cu cănile, să scoatem apa cu ele din subsol? Ne-au spus că există un proiect pentru o nouă canalizare. De ce nu se face această canalizare? Să trăim şi noi civilizat, că suntem şi noi oameni. Au mai venit cei de la Apă şi au tras cu vidanja, aşa am scăpat de molima asta“, spune Angela Boca, locatară.
Până şi calea de acces le-a fost îngrădită. Dacă înainte aveau ieşire pe o străduţă direct în Brestei, acum ajung la domiciliu pe o alee, iar în caz de incendiu nici autospeciala de pompieri nu poate pătrunde aici.

A cui e vina?

Reprezentanţii administraţiei locale dau toată vina pe locatarii care şi-au făcut improvizaţii când şi-au construit băi în camerele de cămin. În plus, subsolul blocului este mai jos decât canalizarea care deserveşte cele două blocuri, iar mizeria rămâne în interior.
Compania de Apă Oltenia (CAO) a mai sărit în sprijinul proprietarilor din blocul P4, golind subsolul cu vidanja şi desfundând pentru o scurtă perioadă de timp canalizarea. „Aici chiar este o problemă. Conductele traversează terenuri private şi este mai greu să pătrundem pentru a desfunda canalul. S-a dispus un studiu în vederea identificării unei soluţii tehnice pentru canalizarea respectivă. S-a încercat şi în această după-amiază, dar nu ni s-a permis accesul“, explică purtătorul de cuvânt al CAO, Mihaela Chiriţescu.

Nu am umblat la canal

„Pe terenul nostru este o gură de canal, dar noi nu am umblat la canal. În această zonă, noi construim blocuri şi când vom ajunge cu construcţia acolo vom solicita CAO să schimbe aceste conducte. Până atunci, ei au acces să desfunde acel canal“, spune Viorica Tomescu, reprezentantul firmei Novara T.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS