14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi definitiv pentru înşelăciuni cu excavatoare

Condamnaţi definitiv pentru înşelăciuni cu excavatoare

Şase doljeni, printre care şi avocata Iuliana Didu, au fost condamnaţi definitiv într-un dosar în care au fost acuzaţi că, folosind calităţi şi identităţi false, au înşelat mai multe societăţi comerciale cu peste 1,5 milioane de lei

Avocata Iuliana Didu, membră a Baroului Dâmboviţa din august 2008, Mariana Ştefu, din comuna Sadova, George Radu, Florin Daniel Fota şi Cătălin Silviu Rădoi au fost reţinuţi pe 3 iunie 2010 în baza unei ordonanţe emise de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cei cinci inculpaţi, precum şi Eliza Viorica Vlad, din comuna Bucovăţ, au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi fals privind identitatea ori tăinuirea. O zi mai târziu, pe 4 iunie, instanţa a dispus arestarea preventivă a trei dintre inculpaţi – George Radu, Daniel Fota şi avocata Didu, ceilalţi doi fiind cercetaţi în stare de libertate. Pe numele Vioricăi Vlad, instanţa a emis un mandat de arestare în lipsă, femeia fiind prinsă abia în noiembrie 2011, în Piteşti.

Vindeau utilaje închiriate

Din investigaţiile anchetatorilor doljeni s-a stabilit că, în numai trei luni, inculpaţii au reuşit să dea un „tun“ de aproximativ 1,5 milioane de lei. Astfel, în perioada iunie-august 2009, folosind calităţi şi identităţi false, cei şase inculpaţi au înşelat mai mulţi agenţi economici din ţară, printre care SC PREBET Aiud SA, SC PORTOROSA ART SRL, SC COTACO SRL şi SC ROKA UTIL Bucureşti, înşelăciunile fiind făcute prin intermediul firmei SC SIC CONSTRUCT SRL Craiova. Anchetatorii au stabilit că cei şase fie au închiriat de la respectivele firme diverse utilaje de construcţii pe care ulterior le-au vândut, fie au achiziţionat diverse mărfuri, cum ar fi traverse de cale ferată, pe care nu le-au mai plătit şi le-au revândut sub preţul pieţei. Prejudiciul produs celor patru firme a fost calculat la peste 1,5 milioane de lei. Pentru a-şi acoperi urmele, după ce au înşelat administratorii celor patru firme, inculpaţii au vândut SC SIC CONSTRUCT SRL craioveanului Doru Gogoşanu, de 43 de ani, care la acea vreme avea afecţiuni medicale grave, din cauza cărora a şi decedat la scurt timp după preluarea firmei. În februarie 2011, Radu, Fota şi Iuliana Didu au fost eliberaţi din arest.

Cinci ani de puşcărie pentru avocată

Pentru că unul dintre inculpaţi, Iuliana Didu, avea calitatea de avocat, în iulie 2010 dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care a dat o soluţie pe 2 decembrie 2011. Eliza Viorica Vlad a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru înşelăciune, pedeapsă la care judecătorii au adăugat şi alta mai veche, de trei ani cu suspendare, femeia urmând să stea 13 ani în închisoare. Mariana Ştefu a primit patru ani de puşcărie, ca şi George Radu şi Florin Fota, iar avocata Didu a fost condamnată la cinci ani de închisoare. La rândul său, Silviu Rădoi a fost condamnat la un an şi șase luni de închisoare cu suspendare, însă pentru tăinuire. În plus, instanţa a dispus ca inculpaţii să achite despăgubiri civile către SC PREBET Aiud SA în valoare de 452.390,40 lei, iar către SC PORTOROSA ART SRL, 15.672,77 lei. De asemenea, SC COTACO SRL trebuie să primească 508.188 de lei, o parte reprezentând contravaloarea unui buldoexcavator CASE 695S, iar altă parte – beneficiul nerealizat de SC COTACO din chiria utilajului. Aceeaşi firmă mai are de primit de la inculpaţi sumele de 374.280 şi 192.000 de lei pentru alte două utilaje. La aceste sume se adaugă dobânzile legale, care se vor calcula până la data achitării efective. Inculpaţii au făcut recurs împotriva sentinţei date de judecătorii craioveni, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 17 ianuarie, anul acesta. Săptămâna trecută, judecătorii bucureşteni au respins ca nefondate recursurile formulate de cei şase inculpaţi, astfel că aceştia trebuie să execute pedepsele date de Curtea de Apel Craiova. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, pe 8 februarie, Florin Fota, care era arestat preventiv în alt dosar în momentul pronunţării hotărârii definitive a Înaltei Curţi, a fost transferat din arest în Penitenciarul Craiova.
Luni, a fost prins şi George Radu, bărbatul fiind dus în arestul IPJ Dolj.

Doi condamnaţi, căutaţi

Avocata Iuliana Didu şi Mariana Ştefu nu au ajuns încă în spatele gratiilor pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au precizat că se fac verificări pentru prinderea celor două femei. Eliza Viorica Vlad era în arest în momentul pronunţării sentinţei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS