12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMonumentele primăriei, în pericol de prăbuşire

Monumentele primăriei, în pericol de prăbuşire

http:http://www.youtube.com/watch?v=0jArBCzT94E

Se regăsesc pe lista monumentelor istorice, sunt marcate cu o tăbliţă roşie inscripţionată cu mica lor istorie, au faţadele roase până la zidărie, pentru că nimeni nu investeşte nici măcar un leu pentru renovarea lor. Este vorba despre vechile case ale Băniei, foarte multe dintre ele monumente istorice. Dacă unele dintre ele sunt acum în proprietate private şi lăsate în degradare chiar de proprietari, aşa cum arătam într-un articol anterior (http://www.gds.ro/Diamante în moloz), mult mai rău arată imobilele aflate încă în proprietatea administraţiei locale şi administrate de o regie subordonată primăriei, RAADPFL.
Pentru salvarea acestor podoabe de arhitectură ale oraşului, primăria avea posibilitatea să ceară şi să obţină fonduri de la Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi fonduri europene prin ADR. Dar nimeni nu s-a preocupat să contureze un proiect pentru restaurarea clădirilor-monument, care sunt într-o stare avansată de degradare. Singura scuză este faptul că unele dintre ele au făcut mult timp obiectul unor dosare de retrocedare în instanţă. „În trecut, primăria, în speţă RAADPFL, nu a făcut un proiect şi nu a solicitat fonduri fie interne, fie externe pentru restaurarea vreunei clădiri, încadrată ca monument istoric. Acum, administraţia locală are această posibilitate măcar pentru monumentele care îi aparţin“, a precizat arhitect Marcel Berendei, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Dolj.

Faţadele caselor, distruse

Nepăsarea autorităţilor merge până acolo încât nimeni nu-i atenţionează pe chiriaşi că trebuie să păstreze în bună stare aceste monumente. Legea le permite acest lucru, dar din dorinţa de a scăpa cât mai repede de cei care bat la uşa primăriei pentru a solicita o locuinţă cu chirie, înghesuie în astfel de monumente o lume pestriţă. „Le atragem atenţia că au obligaţia să întreţină clădirile. Este prevăzut expres în contractul de închiriere, dar se ştie că aici locuiesc de foarte multe ori persoane cu obiceiuri îndoielnice“, a afirmat Simona Mitroiescu, şef Birou contracte din cadrul RAADPFL.
Două imobile monument istoric din Craiova pot fi cel mai bun exemplu: casa situată pe strada Constantin Lecca a fost construită de Hagi Stan Jianu, paharnic şi mare postelnic în timpul lui Constantin Brâncoveanu, iar în perioada interbelică aici a locuit mareşalul Alexandru Averescu, şi casa situată pe strada Bucovăţ, nr.7. Acest imobil i-a aparţinut lui Ilie D. Ionescu, descendent al unei familii de avocaţi şi medici olteni.
Trecerea anilor a măcinat faţadele ambelor clădiri. Impresionant este şi interiorul acestor case. În prezent, sunt ruine pentru că proprietarul, în speţă administraţia locală, nu a investit nici un ban, iar chiriaşii care s-au perindat prin aceste imobile nu au avut nici posibilitatea, nici voinţa să întreţină aceste capodopere arhitecturale. Scările interioare din marmură sau lemn masiv sunt roase şi scârţâie la fiecare pas. Pereţii sunt plini de igrasie, iar tocăria din lemn este distrusă. Mirosul este rânced, iar lângă oglinzi vieneze sunt ridicate sobe de pământ, printre picturi şi stucaturi stau înfipte sârme pentru rufe.

Ce spune legea

„Autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să prevadă în bugetele proprii fondurile necesare în vederea protejării monumentelor istorice aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale“. Art. 51 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Primul pas

„Primăria Craiova a solicitat deja fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru clădirea Colegiului «Carol I», în care funcţionează şi Teatrul Liric «Elena Teodorini», şi pentru clădirea în care funcţionează Primăria Craiova. Cererile se află în curs de aprobare. Pentru restul clădirilor de patrimoniu urmează să se depună proiecte pe fonduri europene din perioada 2014-2020“, a precizat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS