12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpaţii la promoţie de la Primăria Craiova

Spaţii la promoţie de la Primăria Craiova

Primăria Craiova vrea să acorde sedii către două organizaţii nonguvernamentale (ONG), înfiinţate cu câteva săptămâni în urmă.
Municipalitatea solicită Consiliului Local Craiova să aprobe, în şedinţa ordinară de ieri, „închirierea fără licitaţie publică, pe o perioadă de trei ani“ a două spaţii care aparţin domeniului privat al municipiului Craiova. Este vorba de două imobile ultracentrale, pentru care municipalitatea percepe o chirie preferenţială.
Primul imobil, în suprafaţă de 97,46 mp, este situat la subsolul clădirii din strada Mihail Kogălniceanu, nr.13. Acolo ar urma să aibă sediul Asociaţia „Pro Craiova“, înfiinţată pe 7 noiembrie 2012 de Elena Daniela Popescu, Maria-Alina Nistor, Carmen-Loredana Enache şi Roxana Mihaela Spătărelu, cu scopul de „promovare a diversităţii culturale europene şi a drepturilor omului, promovarea şi apărarea valorilor naţionale, a spiritului democratic şi a transparenţei instituţionale, promovarea accesului la informaţie şi a libertăţii de exprimare“, după cum se arată în cererea formulată de acest ONG.

Cabinetul Olguţei, cerut de un condamnat

Al doilea spaţiu, de numai 18,28 mp, este situat pe strada Romul, la parterul blocului Romarta, scara D. Până anul trecut, a avut acolo cabinetul senatorial însăşi primăriţa actuală a urbei, Lia Olguţa Vasilescu. Vrea să se mute acolo Asociaţia „Oltenia Proxima“, al cărui preşedinte este pesedistul Alin Ionuţ Şuiu. Avocat şi consilier local în comuna Goieşti, Şuiu este şi membru în Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă Oltenia din partea PSD, iar sora lui este angajată la Biroul de Imagine din Primăria Craiova.
Consilierii locali vor fi puşi, însă, într-o situaţie cel puţin complicată din punct de vedere juridic, dacă vor vota pentru acordarea res­pectivului imobil asociaţiei menţionate mai sus. Asta, deoarece solicitarea de spaţiu înaintată Primăriei Craiova este semnată de Alin Şuiu, în calitate de membru şi preşedinte al respectivului ONG. Dar calitatea sa de membru şi preşedinte al ONG-ului este discutabilă. Potrivit statutului Asociaţiei Oltenia Proxima, orice condamnare penală atrage pierderea calităţii de membru al acestei asociaţii, care are acelaşi obiect de activitate ca şi Asociaţia Pro Craiova: „promovarea diversităţii culturale europene şi a drepturilor omului“. Or, Alin Ionuţ Şuiu tocmai a fost condamnat săptămâna trecută – definitiv şi irevocabil – de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Întâmplător sau nu, ambele ONG-uri au fost înregistrate în aceeaşi zi la Judecătoria Craiova. În primul caz, actele constitutive ale Asociaţiei „Pro Craiova“ au fost atestate de avocatul Şuiu, iar în al doilea caz Alin Şuiu figurează ca membru şi preşedinte al Asociaţiei Oltenia Proxima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS