10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMită la angajare în Sănătate

Mită la angajare în Sănătate

Asistenta-şefă de la Secţia ATI şi o infirmieră din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au fost reţinute ieri de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Conform anchetatorilor, asistenta-şefă a Secţiei ATI, Daniela Samoilă, este cercetată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Angajata Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu este acuzată de oamenii legii că a pretins şi primit sume de bani şi alte foloase pentru a favoriza ocuparea unor posturi de infirmieră şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi a primit bani şi foloase materiale pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi unităţi, în vederea favorizării unor candidaţi la concursurile de ocupare a unor posturi.
La rândul ei, Mariana Văcăroiu este acuzată de dare de mită şi mărturie mincinoasă, fiind una dintre salariatele Secţiei chirurgie, din cadrul unităţii medicale amintite, unde anul trecut a susţinut un concurs pentru a fi angajată pe post de infirmieră. Ea a venit ieri-dimineaţă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, împreună cu avocata sa, însă a ieşit încătuşată, după ce pe numele său a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Atât avocata, cât şi infirmiera au refuzat să facă vreo declaraţie, apărătoarea Marianei Văcăroiu precizând doar că infirmiera acuzată că a dat mită la angajare a solicitat să nu fie comunicate nici un fel de informaţii în legătură cu situaţia sa.

A minţit în timpul audierilor

Potrivit procurorilor Pachetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Mariana Văcăroiu era iniţial acuzată doar de dare de mită, însă, în timpul audierilor, s-a mai ales cu încă o acuzaţie, după ce s-a stabilit că a minţit în legătură cu faptele de care este acuzată: „Văcăroiu Mariana este cercetată pentru comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi dare de mită, prevăzute de art. 260 alin.1 Cod Penal şi art. 255 alin.1 Cod Penal, constând în aceea că a dat bani şi alte bunuri materiale pentru promovarea examenului pentru ocuparea funcţiei de infirmier în cadrul Secţiei chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, iar în data de 29.01.2013, fiind audiată în cauză, a dat declaraţii necorespunzătoare adevărului. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj continuă urmărirea penală în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi adoptării măsurilor legale“, se menţionează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Tematică de concurs amplă…

Tot ieri a mai fost audiată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj o altă angajată a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Este vorba de Adina Musculici, infirmieră la Secţia neonatologie. Spre deosebire de colega sa Mariana Văcăroiu, Adina Musculici nu a fost reţinută mult timp la audieri şi a ieşit după câteva minute. Infirmiera a declarat că a fost întrebată de procurorul de caz Gheorghe Emil Moţa despre tematica de concurs: „M-a întrebat cum mi s-a părut tematica de concurs. A fost o tematică amplă. Nu s-au dat bani, ci au fost candidaţii slab pregătiţi. Sunt suspiciuni că au fost nereguli în legătură cu organizarea concursurilor pentru posturi. Se încearcă să se arunce o pată pe imaginea spitalului“, a declarat infirmiera Adina Musculici, care nu a mai dorit să facă alte comentarii.

Mită între 10.000 şi 20.000 de lei

Anchetatorii vor continua şi în zilele următoare audierea angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, iar ancheta se află abia la început. Sunt vizaţi şi alţi salariaţi din cadrul unităţii medicale, fie cu funcţii de conducere, fie dintre cei care au fost implicați în organizarea concursurilor de angajare de personal. Potrivit unor surse judiciare, acuzaţiile în dosar fac referire şi la cuantumul sumelor oferite ca mită pentru aranjarea concursului. Sumele vehiculate pentru un post de infirmieră sunt în jurul a 10.000 de lei, iar pentru un post de asistentă medicală, 20.000 de lei.
Audierile procurorilor au generat ieri panică în rândul salariaţilor din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, cadrele medicale întrebându‑se cine va mai fi chemat să dea cu subsemnatul la Parchet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS