22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFost poliţist, la puşcărie pentru trafic de influenţă

Fost poliţist, la puşcărie pentru trafic de influenţă

Un fost poliţist din cadrul IPJ Dolj, acuzat că cerea bani pentru a „aranja“ admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. Fiul fostului poliţist, fost agent al Biroului Rutier, a fost condamnat anul trecut la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat, joi, în dosarul de trafic de influenţă în care a fost judecat Constantin Bălaşa, agent-şef principal în cadrul Poliţiei Municipiului Craiova până în 2009, an în care s-a pensionat. Fostul poliţist trebuie să execute doi ani de puşcărie pentru faptele comise şi, în plus, a fost obligat să restituie 12.000 de lei şi 3.650 de euro celor două persoane care l-au denunţat.

Şpagă pentru admiterea în Poliţie

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Dolj au aflat despre „apucăturile“ lui Constantin Bălaşa pe 17 februarie 2011, când un craiovean s-a plâns că fostul poliţist i-a cerut 10.000 de euro, din care i-a dat 5.000, pentru a interveni pe lângă câţiva ofiţeri ca să aranjeze admiterea celor doi fii ai săi la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina.
Cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a stabilit că Bălaşa nu era la prima ispravă de acest fel, acesta rotunjindu-şi pensia de poliţist cu bani din trafic de influenţă. Ulterior, anchetatorii au apelat la un investigator sub acoperire pentru a-l testa pe Bălaşa. Poliţistul a luat legătura cu Bălaşa şi s-a prezentat ca fiind un tânăr care vrea să dea examen la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina, iar fostul agent i-a spus că poate rezolva admiterea în schimbul sumei de 5.000 de euro. Presupusul candidat şi Bălaşa s-au întâlnit pe 4 mai, într-un restaurant din Craiova, unde fostul poliţist a fost prins în flagrant după ce primise jumătate din suma cerută, 2.500 de euro.
În urma cercetărilor făcute de anchetatori, s-a stabilit că inculpatul a cerut de la două persoane suma totală de 21.000 de euro, din care a primit efectiv 12.000 de lei şi 3.650 de euro, în schimbul promisiunii că va aranja ca unul dintre denunţători şi fiii celui de-al doilea să intre la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina. Procurorii au mai stabilit că nici una dintre persoanele de la care inculpatul primise bani nu a fost declarată admisă.

Doi ani de puşcărie pentru trafic de influenţă

La începutul lunii iunie 2011, Constantin Bălaşa a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe 8 noiembrie, judecătorii doljeni l-au găsit vinovat şi l-au condamnat pe fostul poliţist la doi ani de închisoare cu executare.
Instanţa a mai dispus ca inculpatul să le restituie denunţătorilor banii primiţi, 12.000 de lei şi 3.650 de euro, şi a menţinut sechestrul pus pe apartamentul fostului poliţist, dar şi pe Opelul acestuia.
Inculpatul a făcut apel, care i-a fost respins pe 20 martie 2012 de Curtea de Apel Craiova. Ulterior, Constantin Bălaşa a făcut şi recurs împotriva hotărârilor instanţelor doljene, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Joi, magistraţii bucureşteni au respins ca nefondat recursul fostului poliţist, aşa că acesta urmează să execute pedeapsa dată de Tribunalul Dolj.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, până vineri, Tribunalul Dolj nu emisese pe numele condamnatului un mandat de executare a pedepsei, mandat în baza căruia poate fi încarcerat.

Tatăl – cu traficul de influenţă, fiul – cu şpaga

Fostul agent este al doilea poliţist din familia Bălaşa condamnat pentru fapte de corupţie. Fiul lui Constantin Bălaşa, Cosmin Bălaşa, fost agent în cadrul Biroului Rutier Craiova, a fost prins în flagrant în aprilie 2009, după ce, împreună cu colegul său de echipaj, Ştefăniţă Cristian Nedelcu, primise 300 de lei de la un investigator sub acoperire. Cei doi agenţi au fost trimişi în judecată, iar la sfârşitul lunii mai 2010 au fost condamnaţi. Nedelcu a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar Bălaşa, un an de închisoare, tot cu suspendare. La începutul lunii iulie 2012, Înalta Curte a respins recursurile agenţilor, care au fost daţi afară din poliţie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS