16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalResceanu a urcat vânzătoarele din Piaţa Centrală pe mese

Resceanu a urcat vânzătoarele din Piaţa Centrală pe mese

Taxarea şi amenajările care se fac în hala centrală au scandalizat comercianţii de aici. Raportat la costul pe metrul pătrat, chiria pentru tarabe este mult mai mare decât pentru chioşcurile şi terasele din zona zero a oraşului. 

SC Pieţe şi Târguri SRL, societatea care administrează cele 12 pieţe agroalimentare din Craiova, a luat în ultima perioadă câteva măsuri care au scandalizat producătorii agricoli şi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea aici. Noul sistem de taxare introdus de la 1 ianuarie 2013 a produs iritare în rândul comercianţilor şi confuzie în tabăra producătorilor agricoli. Potrivit directorului Cătălin Resceanu, măsuţele de ciment pot fi rezervate contra sumei de 2,2 lei/zi, iar taxa pentru închiriere este de 9 lei/mp/zi. Administraţia a făcut însă o diferenţă între cele două categorii de vânzători. Producătorii agricoli trebuie să plătească taxa de închiriere pentru fiecare zi în care vin la piaţă. În schimb, comercianţii trebuie să achite până la data de 10 a fiecărei luni plata pentru întreaga lună. Nivelul de taxare este şi el reclamat. Spre exemplu, pentru terasele sezoniere şi parcurile de distracţii, chiria este de 1 leu/mp/zi în zona zero a oraşului şi 0,75 lei/mp/zi pentru zona 1. Pentru chioşcuri, chiria în zona zero este de 3 lei/mp/zi, iar în zona 1 este de 2 lei/mp/zi. Raportat la costul pe metru păstrat, chiria din Piaţa Centrală este de nouă ori mai mare decât cea pentru terasele din zona zero şi de trei ori mai mare decât la chioşcurile de aici. Administraţia a luat şi o altă decizie care a creat vâlvă: a introdus în hala centrală 160 de măsuţe noi, înghesuind comercianţii, şi a desfiinţat 20 din cele 24 de cişmele. Ieri-dimineaţă, Piaţa Centrală clocotea de indignare.
„Mesele sunt foarte scumpe, cu toate că vânzarea nu merge. La chioşcuri se plăteşte 1.000 lei/mp/an, iar noi plătim 9 lei/mp/zi. Nu se poate aşa ceva!“, a spus Iulica Drăghici, producător din Işalniţa. „Ne-au spus că fac sector special pentru producătorii ocazionali, dar acum ne-au înghesuit şi nu mai avem vad deloc. Stâlpii de susţinere ai acoperişului erau în rândul meselor, pe când acum cad în afară şi îi împiedică pe cumpărători. Erau de ajuns mesele care erau în hală“, a spus Tanţi Alexandru, reprezentanta unei societăţi comerciale. „Sectorizarea este cea mai proastă idee posibilă. Nu au făcut nimic până acum, decât au blocat căile de acces. Nu se poate face şi producţie, şi vânzare în acelaşi timp. Producătorul trebuie să aibă timp pentru cultivarea legumelor, nu are timp să stea în piaţă. Comerciantul  nu are timp să producă, dacă stă în piaţă. Chiria la un chioşc este acum mult mai mică decât la o tarabă în piaţă. Am 20 de ani de piaţă şi pentru prima dată mi-e frică de faptul că nu pot scoate banii de taxe“, a spus, la rândul său, T.G., persoană fizică autorizată. „Eu ar trebui să plătesc circa 540 lei/lună pentru cele două tarabe pe care le am. Dacă adaug şi rezervarea, depăşesc 650 lei/lună. Păi cât să vinzi ca să scoţi banii ăştia şi să îţi mai şi rămână ceva? Trăim de pe o zi pe alta. Pe mine nu mă deranjează că sunt amestecaţi producătorii cu comercianţii, pentru că oamenii pot compara preţurile şi cumpără de unde vor. Noi, producătorii, avem şi clienţi fideli. De sărbători, murăturile mele au mers în toată Europa, din Suedia în Portugalia. Românii veniţi acasă şi-au făcut provizii de la piaţă“, a spus Iulian Popescu, producător din Craiova. „Avem şi clienţi fideli, pe care i-am păsuit cu banii peste săptămână sau să ne dea tichete de masă“, a mai spus Iulica Drăghici.

Nu vor să-şi părăsească tarabele

Mulţi producătorii agricoli nu vor să-şi părăsească mesele pe care le-au închiriat de ani buni. „Fiecare vrea la locul lui, nu să sectorizeze piaţa şi să ne mute. Suntem la limita subzistenţei“, s-a plâns Maria Bădoi, producător din Işalniţa. „Pe unde să intru şi să-mi aprovizionez masa? Nu vedeţi că abia am loc să intru eu?“, se plângea o femeie care nimerise lângă sectorul înţărcuit. „Am înţeles că de la 1 februarie trebuie să plătim anticipat întreaga sumă lunară. Noi trebuie să mai şi muncim, nu putem veni zilnic cu produsele la piaţă. De ce să plătim dacă nu venim la piaţă? Vânzarea merge foarte greu, taxele au crescut de la an la an şi lumea preferă acum să meargă la supermarket, unde sunt cărucioare pentru marfă şi parcare gratuită“, a spus Gela Tabacu, producător agricol din Almăj. „Nu avem nici o condiţie aici. Parcarea este mică şi cu taxă (2 lei/oră). WC-ul public este distrus şi un vânzător care îşi desfăşoară activitatea aici plăteşte de fiecare dată când merge“, s-a amestecat în vorbă C.I., un alt vânzător.
Directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Cătălin Resceanu, a declarat că societăţile trebuie să achite chirie pe întreaga lună pentru că vând zilnic în piaţă, în timp ce producătorii individuali vin sporadic. „Persoanele fizice, producătorii, pot plăti rezervarea şi taxa de 9 lei/mp/zi pentru zilele în care vin la piaţă. Societăţile trebuie să plătească anticipat pe o lună, până pe data de 10 a lunii, indiferent dacă vin sau nu la piaţă. Eu, dacă închiriez un apartament şi plec în concediu, nu mai plătesc chiria? În ceea ce priveşte producătorii agricoli, sunt 160 de mese destinate lor, îi vom muta pe toţi acolo şi vom pune o plăcuţă care să indice sectorul destinat lor“, a afirmat acesta.
Rămâne de văzut dacă producătorii vor accepta să-şi părăsească mesele, unele cu vad, pentru a intra în sectorul indicat de Resceanu. Directorul susţine că în acest an vor fi făcute investiţii într-o nouă parcare şi modernizarea WC-ului public. „Vom amenaja o nouă parcare cu o capacitate de 60 de locuri în fosta zonă a olarilor, pe care i-am mutat în hală. Parcarea va fi cu plată. De asemenea, ne propunem să reparăm WC-ul public, dar nu avem încă prevăzută în buget finanţarea“, a mai spus Resceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS