11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a redus vechimea pentru definitivat

S-a redus vechimea pentru definitivat

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot susţine examenul naţional de definitivat după un an vechime şi nu după minimum doi, aşa cum era până acum

Din acest an şcolar au dreptul să susţină definitivatul inclusiv cadrele didactice suplinitoare care au absolvit studiile de licenţă în 2012. „Singura condiţie este ca la data de 31 august 2013 să aibă un an vechime la catedră“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.  
Regulile examenului s-au schimbat după ce a început înscrierea candidaţilor, prin publicarea de către minister a unei noi metodologii, care a fost publicată în Monitorul Oficial din noiembrie 2012. Cei care nu au citit noul act normativ la timp au pierdut şansa de a se mai înscrie întrucât dosarele s-au depus până pe 15 decembrie 2012. Vina pentru posibilele situaţii de neinformare aparţine se pare unităţilor de învăţământ. „Şcolile au primit de la inspectoratul şcolar o notă telefonică prin care s-a semnalat apariţia metodologiei pentru examenul de definitivat, calendarul de desfăşurare şi documentele necesare înscrierii. S-a făcut apel implicit către şcoli ca informaţiile să fie afişate în cancelarii şi să fie diseminate în proximul consiliu profesoral“, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

Minimum 8.00 pentru promovare

Tot prin metodologia de organizare şi desfăşurare a definitivatului s-a stabilit ca evaluarea să se deruleze pe 18 iulie. Altă noutate pentru candidaţi este că au crescut standardele de promovare a examenului. Nota minimă trebuie să fie 8.00, şi nu 7.00, aşa cum a fost în 2012. Profesorii care nu ştiu să rezolve subiectele primite vor putea să se retragă după ce a trecut o oră de la începerea examenului. Lucrările lor nu vor primi note.
Cerinţele examenului scris vizează în special evaluarea metodelor de predare folosite la clasă. Cunoştinţele teoretice specifice disciplinei predate vor fi verificate prin inspecţii speciale la clasă care vor primi note de la 1 la 10. Personalul didactic se poate prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului de un an. Dacă expiră perioada, cadrele didactice pierd dreptul de a mai desfăşura activitatea la clasă. Anul trecut, în judeţul Dolj 42% dintre candidaţi nu au reuşit să promoveze examenul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS