11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgujienii şi-au luat rămas-bun de la Sergiu Nicolaescu

Târgujienii şi-au luat rămas-bun de la Sergiu Nicolaescu

Sute de locuitori ai municipiului Târgu Jiu au fost prezenţi în noaptea de vineri spre sâmbătă la cinematograful „Sergiu Nicolaescu“ din Târgu Jiu, pentru a urmări câteva dintre cele mai reprezentative filme ale regizorului: „Cu mâinile curate“, „Dacii“, „Revanşa“, „Nemuritorii“ şi „Ultimul cartuş“. Oamenii care au vrut să profite de programul RomâniaFilm au venit cu sutele la Cinematograful din Târgu Jiu ce poartă numele cineastului. Din păcate, capacitatea cinematografului inaugurat la începutul lunii trecute nu depăşeşte 380 de locuri. Sala oferă însă printre cele mai bune condiţii din ţară, iar aparatura este de ultimă generaţie și poate proiecta filme în format 3D.

Pentru ultima dată alături de Sergiu Nicolaescu

Ion Duţică, administratorul cinematografului „Sergiu Nicolaescu“ din Târgu Jiu, a declarat că se aştepta să vină multă lume la noaptea albă de filme realizate de cunoscutul regizor: „Nu credeam că o să mai trăiesc astfel de momente în zilele noastre, ca lumea să vină la cinematograf şi să nu avem locuri să le oferim. Lumea nu a uitat filmele realizate de Sergiu Nicolaescu şi le iubeşte la fel de mult. Au fost producţii care au avut milioane de spectatori şi care au scos oamenii din case şi i-au adus în sălile de cinema. Când vezi şi acum atâta lume, nu ai cum să nu te gândeşti cât de mult s-au întipărit aceste filme în memoria tuturor“.

Vor să depună urna cu cenuşă în cavoul de la Târgu Jiu

Familia şi rudele regizorului şi-au anunţat intenţia de a aduce la Târgu Jiu urna în care a fost depusă cenuşa lui Sergiu Nicolaescu. Acesta şi-ar fi exprimat dorinţa în acest sens, înainte de a muri. Cavoul familiei Nicolaescu se află în Cimitirul Municipal din Târgu Jiu. Regizorul venea periodic aici, să aprindă o lumânare, şi s-a îngrijit ca edificiul să nu se deterioreze. La intrarea în cavou este scris numele lui Sergiu Nicolaescu. Tot la Târgu Jiu se află casa în care a locuit câţiva ani familia marelui regizor şi actor. Imobilul este situat peste podul Jiului, în curtea actualei Uzine de Reparaţii Târgu Jiu. Autorităţile locale intenţionează ca până la sfârşitul anului să aşeze o placă de marmură care să ateste faptul că în clădirea respectivă a locuit o perioadă de timp Sergiu Nicolaescu. De asemenea, într-o altă clădire, se are în vedere amenajarea unui spaţiu în care să fie expuse, în măsura posibilităţilor, obiecte personale care au aparţinut cineastului. Municipalitatea speră să beneficieze în acest sens şi de ajutorul familiei cunoscutului regizor român. Clădirea vizată pentru amenajarea unui muzeu de artă contemporană în care să fie şi un spaţiu muzeal dedicat lui Sergiu Nicolaescu este amplasată în curtea spitalului de lângă pasarelă, de la ieşirea din municipiul Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS