12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBuluc la plata impozitelor locale

Buluc la plata impozitelor locale

Peste 800 de craioveni au dat fuga ieri, în prima zi lucrătoare a anului, să îşi achite impozitele şi taxele locale restante de anul trecut. Impozitele pe teren şi pe locuinţe aferente anului 2013 încă nu se pot plăti, decât de pe 8 sau 9 ianuarie.

În prima zi lucrătoare a anului, până la ora 13.00, 812 persoane se deplasaseră în Piaţa Centrală din Bănie, la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova pentru a-şi plăti restanţele de anul trecut, dar şi pentru a le fi eliberate certificate de atestare fiscală. Tot până la ora 13.00, circa 70 de craioveni (persoane fizice) ceruseră consultanţă de la reprezentanţii Fiscului local. „Craiovenii care au venit azi (ieri – n.r.) la ghişee au achitat 111.152 de lei şi au plătit impozitele şi taxele rămase restante din anul 2012, amenzi, precum şi alte taxe extrajudiciare“, a declarat, pentru GdS, directorul Direcţiei Impozite şi Taxe, Ionel Petrescu. Numărul mare de persoane care şi-au achitat ieri impozitele restante se datorează şi faptului că ultima zi lucrătoare din anul 2012 a fost 27 decembrie, dată stabilită printr-un ordin al ministrului de finanţe.
Pe 3 ianuarie, oamenii nu s-au mai înghesuit la ghişee, ca în alţi ani, ci au aşteptat liniştiţi să le vină rândul, adică să le fie anunţat de la ghişeu numărul de pe bonul de ordine. Dacă în alţi ani, în prima zi lucrătoare din ianuarie se deplasau la ghişee mai mult vârstnicii, de data aceasta erau foarte mulţi tineri care, probabil, au avut mai multe zile libere. „Aveam o restanţă de anul trecut şi am venit astăzi să plătesc impozitul, pentru că am o zi mai liberă. Cu bonurile de ordine este mult mai bine decât înainte. Am stat maximum o jumătate de oră. Mă aşteptam să dureze mai mult, că a fost lume multă, dar am rezolvat mai repede“, a spus Carmen Niţu (34 de ani, confecţioneră). „Am plătit o amendă. Am fost mai liber şi am zis să nu mai amân“, a spus alt tânăr, care pleca grăbit din încăpere. „Am venit astăzi pentru că am avut nevoie de un certificat fiscal, care îmi trebuie la cadastru. Adică am achitat o taxă, pentru că am avut nevoie“, a spus Cornel Ghiţă (61 de ani, pensionar).

Impozitele pe 2013 se pot plăti de săptămâna viitoare

Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Ionel Petrescu, a precizat că impozitele şi taxele locale aferente anului 2013 vor putea fi achitate de pe 8 sau 9 ianuarie, dată până la care se va pregăti noul soft. Toţi cei care plătesc impozitele pe locuinţe, pe terenuri şi maşini până pe 31 martie beneficiază de o bonificaţie de 10% din valoarea impozitului total de plată.
Rămâne de văzut dacă municipalitatea decide sau nu modificarea cuantumului impozitelor locale, după ce guvernul a decis că acestea pot fi majorate cu 16,05%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS