11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProdecanul Gorunescu, doi ani de puşcărie

Prodecanul Gorunescu, doi ani de puşcărie

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat la doi ani de închisoare pe prof. univ. dr. Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din Craiova, acuzat că a primit diverse sume în euro de la 24 de studenţi pentru a-i trece la examenul de informatică

Prof. univ. dr. Florin Gorunescu a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie în luna februarie, după ce o studentă a sa a reclamat că acesta primeşte bani de la studenţii de anul I pentru a le da note de trecere la examene. Cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a cerut interceptarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de prodecanul Facultăţii de Farmacie Craiova. La sfârşitul lunii mai, înainte de sesiunea de vară, Florin Gorunescu a început să fie sunat de mai mulţi studenţi care voiau să-şi „aranjeze“ examenul la informatică, pe care trebuia să-l susţină pe 4 iunie. Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a prodecanului că „în perioada de supraveghere operativă, la locuinţa inculpatului s-au prezentat peste 30 de studenţi care intrau în locuinţa acestuia, fie individual, fie în grupuri de două, trei sau patru persoane“. Fiind convinşi că studenţii se duc la profesor pentru a-i da şpagă pentru a promova examenul, pe 31 mai, anchetatorii au organizat un flagrant. Au marcat suma de 300 de euro, bani care i-au fost daţi profesorului de două poliţiste sub acoperire care s-au prezentat drept studente în anul I, dar şi de studenta care l-a denunţat. Ulterior, în locuinţa prodecanului Gorunescu, anchetatorii au găsit suma de 1.570 de euro, din care 300 erau cei marcaţi cu inscripţia „MITĂ“, dar şi o agendă cu numele studenţilor din anul I. În urma cercetărilor, procurorul de caz a mai stabilit că, în total, profesorul Gorunescu a primit de la 24 de studenţi de anul I suma de 2.100 de euro. Profesorul Gorunescu a recunoscut în faţa procurorilor că a luat bani de la studenţi, însă a precizat că sumele în euro primite reprezentau, de fapt, contravaloarea unor consultaţii oferite pentru examenul la informatică.

Şi condamnat, şi ţinut departe de facultate

Florin Gorunescu a fost arestat preventiv pe 1 iunie, după două săptămâni a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, iar în noiembrie a fost condamnat.
Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare cu executare şi l-a decăzut din dreptul de a exercita o funcţie în unităţile de învăţământ pe o perioadă de doi ani. În plus, judecătorii au menţinut arestul prodecanului. Florin Gorunescu poate face apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.
Pe parcursul judecăţii, Tribunalul Dolj a dispus în trei rânduri înlocuirea arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu, însă de fiecare dată judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis recursul făcut de procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS