10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApelul lui Boerică

Apelul lui Boerică

Genică Boerică şi cei trei „parteneri“ ai săi de afaceri, Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost trimişi în judecată în acest dosar în februarie 2008, toţi fiind acuzaţi de constituirea, aderarea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat cu intenţia de a obţine ilegal rambursări de TVA de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.
Procurorii DIICOT au stabilit că, sub îndrumarea lui Boerică, ceilalţi trei inculpaţi au întocmit şi semnat în fals diverse înscrisuri în scopul producerii de consecinţe juridice care au condus, în final, la obţinerea frauduloasă de rambursări ilegale de TVA în valoarea de peste 2,65 milioane de lei. Ulterior, în perioada mai 2004 – ianuarie 2005, Boerică i-a determinat pe cei trei să dispună, direct sau prin intermediari, retragerea sau transferarea din conturi deschise la unităţi bancare din Bucureşti şi Craiova a întregii sume obţinute de la DGFP Dolj. Rambursările ilegale de TVA au fost obţinute în numele societăţilor comerciale SC REGINA SRL Craiova (în mai şi iulie 2004), respectiv SC DRAGSTRO SRL Craiova (în septembrie 2004). În urma investigaţiilor făcute de anchetatori s-a mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Boerică se mai ocupa şi cu stabilirea contactelor la nivelul unor instituţii ale statului pentru asigurarea protecţiei. În final, o mare parte din banii obţinuţi ilegal au intrat în buzunarele lui Boerică, fiind folosiţi pentru amenajarea unei vilei personale în Poiana Braşov.

Şapte ani şi jumătate la Craiova, 12 la Bucureşti

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în februarie 2008, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe 22 mai, anul acesta, judecătorii doljeni i-au condamnat pe toţi cei patru inculpaţi, pedeapsa cea mai mare revenindu-i lui Boerică.
Şargarodschi a primit trei ani şi şase luni de închisoare, Drăgan – patru ani, iar Prie a primit cinci ani şi şase luni de puşcărie. În schimb, Boerică a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise.
După pronunţarea sentinţei, primii care au făcut apel împotriva hotărârii instanţei au fost Prie şi Boerică, pe 23, respectiv 24 mai. Acelaşi lucrui l-au făcut şi procurorii DIICOT, pe 26 mai, urmând ceilalţi doi inculpaţi şi DGFP Dolj, care încearcă să recupereze banii de la cei patru.
Aceasta este a doua pedeapsă cu închisoarea primită în acest an de Boerică, după ce, în martie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 12 ani de puşcărie într-un dosar privind returnări ilegale de TVA, în valoare totală de 4.535.984,41 euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS