16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii din Băileşti, aruncaţi în puşcărie

Romii din Băileşti, aruncaţi în puşcărie

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au dispus, la apel, micşorarea pedepselor primite de membii clanului „Bomboană“ din Băileşti, trimişi în judecată pentru trafic de persoane, trafic de minori, prostituţie ori proxenetism. Dacă inculpaţii fuseseră condamnaţi de Tribunalul Dolj la pedepse cu închisoarea între doi ani şi 11 ani, la apel au primit pedepse între două luni şi zece ani de puşcărie.

Romii din clanul „Bomboană“ din Băileşti, prinşi după o acţiune de proporţii a oamenilor legii din martie 2010 şi trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, prostituţie, proxenetism şi asociere pentru comiterea de infracţiuni, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Craiova la pedepse ce însumează 88 de ani şi 8 luni de puşcărie.
Gruparea „Bomboană“ era în atenţia oamenilor legii încă din anul 2009, însă nu au putut fi prinşi pentru că stăteau mai mult în Italia, la „muncă“. În martie 2010, ofiţerii BCCO Craiova au aflat că unul dintre suspecţi – Walter Radu, zis Remus, va veni în ţară împreună cu mai mulţi romi pentru a-şi face nunta. Profitând de faptul că majoritatea suspecţilor s-au strâns la nuntă, în dimineaţa zilei de 24 martie, peste 250 de jandarmi şi poliţişti au descins în Băileşti şi i-au ridicat pe suspecţi. Cei care au încercat să fugă au fost prinşi destul de repede de oamenii legii, care au închis toate ieşirile din oraş şi au chemat în sprijin un elicopter.

Eleve traficate
în Italia

Din cercetările procurorilor DIICOT Craiova şi ale ofiţerilor BCCO s-a stabilit că romii din Băileşti au traficat şi exploatat sexual în Italia, în localitatea Aprilia, peste 20 de victime, cele mai multe fiind minore, unele chiar cu vârsta sub 14 ani. De pe urma exploatării lor, romii ar fi obţinut câştiguri ilicite de peste 100.000 de euro. De obicei, victimele erau racolate din rândul elevelor şi liceenelor din Băileşti, după care erau duse în Italia, în localităţi precum Aprilia sau Pomezia, sub promisiunea unui loc de muncă sigur şi bine plătit. Odată ajunse în Italia însă, elevele erau obligate să se prostitueze. Dacă nu acceptau, erau bătute, sechestrate şi înfometate până când cedau şi ieşeau „la stradă“. Proxeneţii le impuneau să strângă între 100 şi 400 de euro pe zi, toţi banii ajungând în buzunarele romilor, iar ulterior erau investiţi în maşini de lux şi case cu multe turnuleţe.
În total, după încheierea cercetărilor, în august 2010, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, zece dintre ei în stare de arest preventiv.

Pedepse reduse la Curtea de Apel Craiova

Pe 10 iunie 2011, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi condamnat pe toţi cei 21 de inculpaţi. Cel mai mult au primit Marian Radu, zis Pârţălanu, şi Robert Radu, zis Ţiganu, care au fost condamnaţi la câte 11 ani de închisoare pentru faptele comise. Alţi doi inculpaţi – Petre Radu, zis Vida, şi Tereza Mustafa, poreclită Soni, au fost condamnaţi la câte zece ani, iar restul inculpaţilor au primit pedepse între doi şi opt ani de puşcărie. „Ginerică“ a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
Inculpaţii au făcut apel, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 3 august 2011, iar săptămâna aceasta judecătorii s-au pronunţat. Nici unul dintre romi nu a scăpat de puşcărie, însă instanţa a dispus micşorarea pedepselor unora dintre ei.
Marian şi Robert Radu au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare, iar pedeapsa Terezei Mustafa a fost micşorată la șase ani. Petre Radu a rămas cu nouă ani de închisoare, iar ceilalţi romi au primit pedepse între două luni şi șapte ani de închisoare, în total adunând 88 de ani şi opt luni de puşcărie.

Despăgubiri şi confiscări

Pe lângă mai multe autoturisme de lux şi peste 100.000 de euro confiscate de la romi, judecătorii au dispus ca aceştia să plătească despăgubiri morale în valoare totală de 80.000 de lei victimelor care s-au constituit părţi civile în dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS