14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPorţi deschise la Filarmonică

Porţi deschise la Filarmonică

Pentru prima oară după foarte mulţi ani, publicul craiovean va avea ocazia să asiste la repetiţiile orchestrei Filarmonicii „Oltenia“. Proiectul, alături de celelalte pregătite de instituţia de cultură, vrea să promoveze transparenţa şi deschiderea Filarmonicii faţă de toţi cei ce doresc să-i calce pragul.

După modelul celor mai emancipate orchestre, noua conducere a Filarmonicii „Oltenia“ aduce la viaţă repetiţiile cu publicul. Ele vor avea loc săptămâna viitoare, pe 23, 24 şi 25 octombrie, între orele 13.00 şi 14.00, sub genericul „Porţi deschise la Filarmonică“. „Nimeni nu-şi aduce aminte de când nu s-au mai făcut. E o premieră“, a spus Vlad Drăgulescu, managerul interimar intrat în funcţie la începutul lunii septembrie. Ideea i-a venit de mai multă vreme, iar repetiţiile cu public nu vor avea loc doar în cadrul zilelor oraşului, ci şi în cadrul excursiilor la Filarmonică, adresate grădiniţelor şi şcolilor. Pentru început, organizatorii aşteaptă să vadă reacţiile celor ce vor veni, ca să decidă dacă vor merge mai departe cu aceste repetiţii cu public. Cei ce doresc să trăiască alături de instrumentişti şi dirijor emoţia acestor întâlniri trebuie să ştie că limita de locuri este de 100, nefiind pusă la dispoziţie întreaga sală. „În faţă vor fi cutiile de instrumente, partea din faţă va fi ocupată, iar publicul va sta undeva, în spate“, a afirmat Drăgulescu.
„Vrem să facem un organism foarte transparent“, spune managerul, proiectele acestea fiind unele de dezvoltare şi apropiere a publicului. Excursiile la Filarmonică nu se vor rezuma doar la cei mici, asistând la repetiţii. Copiii, maximum 25 la număr, vor vizita sediul Filarmonicii, inclusiv partea cu birourile. „E vorba de deschidere. Îi va ajuta şi pe copii, şi pe angajaţi“, iar cei mici vor putea sta de vorbă cu cine vor dori. Pe scurt, vor cunoaşte Filarmonica dincolo de sală, instrumente şi muzică.

„Muguri de Filarmonică“, un proiect lăudabil

Concertele educative pentru cei din clasele V-VIII, care vor avea loc pe 29 octombrie şi 5 noiembrie, vor pune accentul foarte mult pe acest „educativ“. „Corul va cânta ce trebuie să cânte ei la şcoală“, a mărturisit managerul, care a completat cu faptul că elevilor li se vor prezenta lucrările pe mai multe tipuri de voci, iar cei mici vor învăţa ce înseamnă acestea şi cum să le recunoască.
Întrebat de ce pentru cei mai mici dintre cei mici (sub șapte – opt ani) nu s-au pus încă la punct nişte proiecte oficiale, Vlad Drăgulescu a recunoscut că o să facă şi pentru ei programe speciale, dar că acestea trebuie realizate cu atenţie: „Eu am studiat aceste proiecte pentru copii cu vârste între zero şi trei ani, pentru teatru, şi va trebui să le modific pentru Filarmonică“. Nu iese, deci, din discuţie, realizarea unui miniconcert pentru copiii foarte mici, ce va avea atât muzică live, cât şi imagini, menite să le capteze atenţia prichindeilor.
În decembrie, sau chiar mai devreme, conducerea Filarmonicii „Oltenia“ vrea să dea startul unui nou proiect. El poartă numele de „Muguri de Filarmonică“ şi constă în descoperirea şi susţinerea talentelor. Vor fi organizate preselecţii, iar cei ce vor rămâne vor avea, spune managerul, un moment special în fiecare vineri, după terminarea concertului simfonic al orchestrei. Această secţiune a „mugurilor“ va fi completată şi de drumurile pe la liceele din ţară, de unde Filarmonica va recruta tineri talentaţi, cu care va alcătui o bază de date solidă cu viitori instrumentişti de seamă. „Vrem să-i căutăm şi să-i susţinem, pentru ca ei să-şi facă pornirea spre lume împreună cu noi“, a declarat Vlad Drăgulescu. Mai mult, în cadrul proiectului „Muguri de Filarmonică“, cei care nu sunt din Craiova vor putea trimite filmări cu ei cântând, care vor fi postate pe site-ul instituţiei, ce urmează să sufere şi el o schimbare majoră. Managerul îşi doreşte ca, măcar o dată pe lună, tinerii muzicieni să poată concerta cu maeştrii din orchestra simfonică. „Emoţia e mare, presiunea e mare şi vreau să-i expun unui public avizat“, a completat acesta, considerând că singurul concert susţinut de elevii Liceului de Artă din Craiova pe scena Filarmonicii „Oltenia“, cel de pe 1 iunie, este insuficient.

Ateliere şi surprize muzicale

Ducând mai departe apropierea de Filarmonică şi de tot ce înseamnă lumea muzicală, sâmbăta trecută instituţia a găzduit primul său atelier de creaţie cu instrumente muzicale neconvenţionale. Acestea se adresează celor cu vârste între 8 şi 14 ani, în echipe de câte maximum 15 copii. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a trei şedinţe, în trei sâmbete consecutive. Aşadar, din trei în trei săptămâni, de la ora 10.30, se va pleca la drum cu o echipă nouă. În aceste ateliere, cei mici vor avea ocazia să lucreze cu artişti instrumentişti ai Filarmonicii şi să descopere împreună cu aceştia instrumente muzicale mai puţin obişnuite.
Managerul interimar Vlad Drăgulescu şi echipa sa vor pune la cale mai multe proiecte. Unele dintre ele, după cum a recunoscut chiar el, sunt riscante, de aceea trebuie muncit mult înainte ca ele să fie confirmate. Nici generaţia tânără nu va fi uitată. Tot ce se poate spune este că Filarmonica va aduce lucruri noi, invitaţi inediţi, români, care, însă, nu mai locuiesc de mult în ţară şi care au venit de foarte puţine ori în România. Vor fi surprize pentru toată lumea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS