8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeszăpezirea, scoasă la licitaţie

Deszăpezirea, scoasă la licitaţie

Salubritatea încearcă să găsească o firmă care să accepte închirierea utilajelor pentru deszăpezire fără plata orelor de staţionare

După ce a rupt contractul cu Delta ACM ‘93 Bucureşti, Salubritatea craioveană a lansat zilele trecute licitaţia pentru un nou contract-cadru de deszăpezire. Nu e însă vorba de un contract-cadru pe patru ani, cum se proceda până acum, ci doar de unul pe o singură iarnă, care se va întinde pe durata a trei luni (1 decembrie 2012 – 28 februarie 2013).

68 de camioane şi patru maşini bonus

După cum se menţionează pe site-ul e-licitatie.ro, SC Salubritate Craiova SRL este interesată, de fapt, de „închiriere vehicule industriale cu şofer şi camioane cu şofer pentru activităţi specifice de deszăpezire în iarna 2012-2013“, vehicule care „vor servi la executarea activităţilor de curăţare şi transport a zăpezii de pe căile publice, menţinerea acestora în stare de funcţionare pe timp de polei sau îngheţ, transportat şi împrăştiat material antiderapant“.
Sereleul din subordinea primăriei vrea să închirieze între 44 şi 68 de vehicule, şi anume: între 14-16 vehicule de împins zăpada şi împrăştiat material antiderapant, între 27-42 de vehicule multifuncţionale, respectiv între trei-zece vehicule pentru transport material antiderapant (sare, nisip, cloruri), zăpadă şi servicii de tractare. Caietul de sarcini îl obligă pe fiecare participant la procedura de achiziţie publică să prezinte o ofertă care să includă numărul maxim de astfel de vehicule din toate categoriile, ofertele care nu îndeplinesc această condiţie urmând să fie respinse ca neconforme. Salubritatea îşi rezervă, însă, dreptul de a solicita intervenţia la deszăpezire a unui număr mai mic sau mai mare de utilaje, în funcţie de cantitatea de zăpadă ce trebuie curăţată, pentru a nu fi nevoită să plătească închirierea tuturor utilajelor atunci când e nevoie de numai câteva.
Salubritatea cere şi un „bonus“, pe lângă vehiculele contractate contra cost: „prestatorul va pune la dispoziţia achizitorului, zilnic, cu titlu gratuit pe toată perioada de derulare a contractului subsecvent  al acordului-cadru, patru mijloace de transport cu capacitate mai mică de 3,5 tone, pentru activitatea de verificare a prestaţiilor“. Câştigătorul licitaţiei trebuie să ofere gratis şi patru maşini cu care angajaţii Salubrităţii sau ai Primăriei Craiova să se plimbe prin oraş pentru a verifica dacă s-a făcut deszăpezirea.

Valoare similară cu anul trecut

Criteriul de atribuire va fi „în mod exclusiv preţul cel mai scăzut“, valoarea estimată fără TVA a acestui acord-cadru fiind cuprinsă între 2.250.000 (22,5 miliardede  lei vechi) şi 3.150.000 de lei (31,5 miliarde de lei vechi). Suma este apropiată de cea plătită anul trecut de Salubritate firmei Delta ACM pentru prestaţii similare – circa 3.450.000 de lei (34,5 miliarde de lei vechi), fără TVA – iar asta în condiţiile unei ierni deosebit de grele, ceea ce ridică semne de întrebare asupra motivaţiei ruperii contractului cu Delta ACM. În mod normal, dacă s-ar scădea sumele acordate firmei Delta pentru staţionare, iarna trecută, adică circa 1,5 milioane lei (15 miliarde de lei vechi), un preţ normal pentru deszăpezire în condiţiile cerute acum de Salubritate ar fi în jur de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi). Dacă nu chiar mai puţin…

Fără tarif de staţionare

O latură inedită a acestei licitaţii este faptul că ofertanţilor nu li se cere să aibă experienţă similară, ci doar să prezinte o listă a principalelor prestări de servicii din ultimii trei ani. Noutatea absolută a contractului de deszăpezire pe care vrea să-l semneze Salubritatea ţine însă de eliminarea totală a plăţilor pentru staţionare. „Nu vrem să mai plătim nici un ban pentru staţionare, ci doar pentru perioada cât utilajele acţionează efectiv pe străzi, la deszăpezire“, a explicat şi Ionel Petre, directorul general al SC Salubritate Craiova SRL.
„Derularea efectivă a acordului-cadru (implicit plata prestaţiilor) va începe odată cu prima acţionare (ninsoare), la solicitarea fermă a autorităţii contractante şi cu obligaţia ca ofertantul să se prezinte la locul indicat de autoritatea contractantă cu vehiculele solicitate pentru intervenţie, în maximum două ore de la înştiinţare. Pentru estimarea valorii contractului subsecvent, din experienţa ultimilor trei ani, se va considera că din totalul de 90 de zile ale acordului-cadru, 35% (32 zile) va fi afectat acţionării şi restul de 65% (58 zile) pentru staţionare (aşteptare). Practic timpii acordului-cadru sunt 32 zile «acţionare»“, se arată în caietul de sarcini postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Tarife de acţionare mai mari

Ideea în sine e minunată, dar e greu de crezut că se va înscrie cineva la licitaţie. Ca să scoată profit în asemenea condiţii, singura posibilitate a firmelor va fi să mărească tarifele pentru perioada de acţionare, iar asta ar însemna că eliminarea tarifelor de staţionare n-a avut nici un rost.
Practic, contractul intră în vigoare la 1 decembrie, dar prestaţiile de deszăpezire – pentru care se pot solicita bani de firma câştigătoare – vor începe doar atunci când ninge. După curăţarea zăpezii, contractul se suspendă până la următoarea ninsoare şi tot aşa. Asta ar însemna ca o firmă să-şi aducă în ograda Salubrităţii flota de camioane, ale căror şoferi – neplătiţi, pentru că nu se achită timp de staţionare – să fie şi ei prezenţi la datorie, gata de acţiune, în cel mult două ore de la momentul în care Primăria Craiova şi SC Salubritate cer curăţarea zăpezii. Aceeaşi firmă trebuie să facă dovada că poate înlocui orice autovehicul, utilaj sau echipament defect cu altul similar, dar şi orice şofer a cărui stare de sănătate nu-i mai permite să ia parte la deszăpezire, în maximum două ore de la solicitarea achizitorului, câştigătoarea licitaţiei fiind obligată să dea o declaraţie pe proprie răspundere că dispune de vehicule şi şoferi de rezervă.

Delta se gândeşte să revină

Chiar şi în condiţiile date, Delta ACM ‘93 nu exclude participarea la noua licitaţie pentru deszăpezire, căutând acum soluţiile financiare pentru noile condiţii impuse de Salubritate.
„Delta ACM ’93 analizează în prezent oportunitatea participării la licitația organizată de către SC Salubritatea Craiova SRL, însă nu a luat o decizie în acest sens. Rentabilitatea participării Delta ACM 93 la această procedură de achiziții va fi stabilită în urma efectuării unor analize financiare de specialiștii noștri. Societatea care va câștiga această procedură de achiziții trebuie să își asume costurile pe care activitatea le implică. Rezultatele financiare ulterioare vor evidenția profitabilitatea implementării acestui proiect. Chiar dacă primul contract-cadru între Delta ACM ’93 și SC Salubritatea Craiova SRL, având drept obiectiv deszăpezirea Craiovei, face obiectul unei proceduri de conciliere directă între părți, nu excludem o viitoare colaborare cu autoritatea contractantă“, a anunţat ieri Delta ACM ’93 Bucureşti printr-un comunicat remis Gazetei de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS