13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj susţine activitatea din minerit şi energie

CJ Gorj susţine activitatea din minerit şi energie

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj susţine activitatea desfăşurată de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pe teritoriul judeţului şi se consideră un partener activ în ceea ce priveşte deblocarea unor situaţii-limită legate de exproprieri sau refacerea unor zone afectate de minerit. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că alături de directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi prefectul de Gorj a avut o serie de întâlniri la nivelul mai multor localităţi afectate de cariere miniere. Una dintre întâlnirile respective, la care au participat şi autorităţile locale, a avut loc în comuna Negomir, unde există o haldă de 193 de milioane de tone de steril. Pentru a face loc unor noi fronturi de lucru, s-a discutat cu autorităţile locale programul de exproprieri ce vizează 76 de gospodării. De asemenea, se mai are în vedere şi refacerea drumului judeţean ce traversează localitatea.

Întâlniri la Fărcăşeşti şi Săcelu

În comuna Fărcăşeşti, o problemă deosebită se referă la imposibilitatea de a realiza exproprieri, din cauză că foarte mulţi cetăţeni nu au încă titluri de proprietate pe terenurile ce ar trebui să fie preluate de minerit pentru exploatarea lignitului. Autorităţilor locale le-a fost recomandat să rezolve toate situaţiile litigioase, pentru ca şi activitatea din minerit să nu fie blocată, dar şi cetăţenii să poată beneficia de despăgubiri. Altă comună aflată în atenţia Consiliului Judeţean Gorj a fost Săcelu şi baza de tratament din această localitate. În urma discuţiilor, s-a stabilit realizarea de către Complexul Energetic Oltenia a unui studiu de fezabilitate care are ca obiectiv modernizarea staţiunii. Se doreşte ca, în urma investiţiilor realizate de Complexul Energetic Oltenia, staţiunea Săcelu să fie cotată cu două sau trei stele. În prezent, baza de tratament de la Săcelu este în proprietatea companiei din minerit şi energie, care este singura ce poate face investiţii.

Extinderea carierei Seciuri spre Bustuchin

Ion Călinoiu a declarat că a mai discutat şi cu primarul din Bustuchin extinderea Carierei Seciuri dinspre Roşia de Amaradia. Pentru acest lucru, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să investească peste 200 de milioane de lei, iar în final ar fi asigurate peste 200 de locuri de muncă. „Şi în comuna Cătunele s-a pus problema decolmatării canalului de haldă de la baza haldei. S-a mai discutat pe marginea unui program de împăduriri, punere în posesie a cetăţenilor în diferite zone, dar şi efectuarea unui foraj de cercetare geologică. Acest foraj va avea rolul de a stabili exact care este situaţia apei. În plan legislativ, noi susţinem apariţia Legii nr. 255, care va uşura realizarea exproprierilor, în sensul că litigiul va putea continua în instanţă, iar activitatea din minerit nu va mai fi blocată. Ulterior, se va pune în aplicare ce va decide instanţa. Susţinem şi Legea nr. 85 privind acordarea de redevenţe autorităţilor locale pentru terenurile exploatate de minerit. Este, de asemenea, nevoie de existenţa unei entităţi la nivel local sau central care să se ocupe de redarea în circuitul agricol a terenurilor afectate de minerit. Mai este, totodată, necesar ca autorităţile locale să se asocieze pentru a accesa fonduri europene, să rezolve anumite probleme legate de infrastructură, în zonele unde există activităţi miniere“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS