16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa inteligentă, clădită de trei fete din Craiova

Casa inteligentă, clădită de trei fete din Craiova

Un concurs de tehnică şi inovaţie. Cine ar fi crezut că acesta poate fi câştigat de trei fete? Iată că este posibil. Şi mai sunt şi craiovence.

Trei eleve ale Grupului Şcolar „Traian Vuia“, coordonate de profesoara de limba română Cristina Popa, au câştigat premiul cel mare la concursul de proiecte „Şcoala de Inovaţie“, organizat de Adrem Invest. Diana Maria Dumitrel, Cristina-Florina Măndoiu şi Ana-Maria Stăvaru studiază la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova şi sunt în clasa a X-a. Faptul că sunt fete nu le-a împiedicat (ei, bine, poate puţin) să participe la un concurs de proiecte ambiţioase, bazate pe ecologie şi progres tehnologic, numit „Şcoala de inovaţie“. Acesta este primul program de responsabilitate socială organizat de Adrem Invest, compania românească orientată către inovaţie şi specializată în ingineria tehnologică.

„Ce ştiţi voi despre tehnică?“

Fetele, dar şi profesorul coordonator Cristina Popa au aflat de acest concurs printr-o notă telefonică. Apoi, au participat şi la cursurile de creativitate şi inovaţie de la Universitatea din Craiova, organizate de Adrem Invest în perioada „Săptămânii Altfel“, ca să aibă o idee despre ceea ce urmează să realizeze. Privite cu scepticism la început, elevele au fost apostrofate de băieţii din şcoală. „Ha! Voi, fetele, n-o să faceţi nimic“, le mai strigau aceştia din când în când. „Ce ştiţi voi despre tehnică?“ este, probabil, întrebarea pe care au auzit-o cel mai des. Cele trei, însă, nu s-au oprit. „Am cerut sfaturile profesorilor de specialitate“, recunosc acestea, care ulterior au făcut echipă cu Cristina Popa. Ea nu le este profesoară, însă Diana, Cristina şi Ana-Maria i-au fost recomandate de alte cadre didactice ca fiind nişte eleve-model şi ambiţioase; o echipă solidă.
Să trecem, însă, la proiectul la fel de solid. Cele trei eleve şi Cristina Popa au realizat o casă-seif, cu o înălţime de 30 pe 50 de centimetri. Cu un etaj şi mansardă, casa arată ca o valiză aşezată pe lateral, ce se poate închide şi deschide. Practic, ea poate semăna chiar şi cu o carte mai mare, fiindcă numele ei, „Noduri şi semne“, vine de la titlul unui volum semnat de Nichita Stănescu. Se vede că profesorul coordonator predă limba română.
„Am folosit figuri geometrice, pereţii au fost realizaţi din fir grafic, iar casa este aranjată după stilul feng shui“, a mărturisit Cristina Popa. Alte materiale folosite la realizarea căsuţei au fost dopurile de plută, chibriturile, lemnul, hârtia, aţa, sticla pictată manual, cartonul, oglinzile, becurile de la brichete sau cutiile de chibrituri, pe care le-au folosit la lifturile din interiorul micii lor căsuţe. „În eventualitatea în care se lua curentul, am realizat şi o scară interioară“, a completat profesoara zâmbind. Mai mult, pornind de la ideea de casă care oferă siguranţă, echipa s-a gândit să doteze locuinţa cu airbaguri care stabilizează.

În competiţie cu Târgu Mureş şi Suceava

În două săptămâni, supercăsuţa a fost ridicată. Deşi puteau fi cinci membri în echipă, fetele au ales să rămână doar ele şi să demonstreze că pot face treaba şi singure. Fără nici un băiat. În competiţie au fost înscrise şi alte şcoli din Craiova (care, ulterior, s-au retras), Târgu Mureş şi Suceava, dar craiovencele de la „Traian Vuia“ s-au clasat pe primul loc, urmate de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava (care a abordat tema automobilului electric, un model care integrează tehnologii de economisire şi generare a energiei electrice) şi Colegiul Economic „Transilvania“ din Târgu Mureş (care a tratat tema energiei verzi, realizând un plan de modernizare a Universităţii „Petru Maior“ din Târgu Mureş în vederea reducerii consumului de apă şi electricitate). Toate lucrările înscrise în concurs au fost jurizate de o echipă de specialişti ai companiei Adrem Invest, coordonată de preşedintele juriului, Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiu şi ambasadorul Adrem Invest din acest an.
Pentru ingeniozitate şi creativitate, echipa Grupului Şcolar „Traian Vuia“ a câştigat o excursie la Viena, în special la Muzeul Tehnic din capitala Austriei, pe care atât cele trei fete, cât şi profesoara lor îndrumătoare o numesc „o adevărată experienţă de viaţă“. Pentru cei ce nu ştiu, Muzeul Tehnic din Viena are o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi, în care exponatele povestesc evoluţia tehnologiei, atât din punct de vedere istoric, cât şi social şi economic. Unele dintre exponate sunt considerate unice, precum trăsura-salon a împărătesei Elizabeta sau Săgeata Argintie Mercedes.
„Nu e o chestiune de noroc; fetele chiar au muncit“, ţine să precizeze Cristina Popa, care se bucură că încă există companii private care susţin aceste proiecte de educaţie nonformală. „Şcoala românească nu este văzută foarte bine în momentul acesta. Dar există elevi cu potenţial şi profesori cu vocaţie, motivaţi să ridice potenţialul acestor elevi. Spiritul creativităţii nu s-a atrofiat“, a recunoscut aceasta.
Echipa de fete de la „Traian Vuia“ a învăţat, prin această experienţă, ce înseamnă spiritul de echipă şi că există încă „oameni cu majuscule care ne-au dat speranţa să avem încredere în alţi oameni“. Poate vor participa şi la ediţia următoare. Dacă nu, cu siguranţă îi vor ajuta pe cei care vor avea nevoie. Fie ei băieţi sau fete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS