13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, 83.000 de copii încep şcoala

În Dolj, 83.000 de copii încep şcoala

Clopoţelul deschide luni astăzi noul an şcolar 2012-2013, care va fi mai lung cu o zi decât cel precedent şi cu două serii de boboci la învăţământul primar. În Dolj, 183.000 de elevi vor anima clasele celor 205 unităţi cu personalitate juridică. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a precizat că şcoala va începe în toate localităţile, la fel ca şi în anii precedenţi. „Nu este nici mai bine, nici mai rău faţă de anii trecuţi. Se vor deschide şcolile din toate localităţile. Nu avem situaţii în care elevii să facă naveta în alte comune din cauza lucrărilor. Igienizările au fost făcute în fiecare unitate, în limita bugetului aprobat de consiliile locale“, a declarat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea. În ceea ce priveşte livrarea mobilierului pentru pregătitoare la şcolile la care acesta nu s-a livrat s-a apelat la soluţii alternative, fiind împrumutate scaunele şi mesele de la grădiniţe. Săptămâna trecută, erau 30 de unităţi care nu au primit comanda.

3.500 de copii la clasa pregătitoare

Copiii de la pregătitoare sunt prima promoţie de boboci ai învăţământului gimnazial de zece clase. În Dolj, această clasă a fost înfiinţată în 219 şcoli şi structuri şcolare din Craiova şi judeţ şi numără 3.517 copii, cu vârste cuprinse între cinci şi şase ani. Ei vor face lecţii după o programă cu rol intermediar între grădiniţă şi şcoală. Săptămâna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a transmis către şcoli ultimele indicaţii privind organizarea programului. „Ora de sport trebuie să fie ultima în orar, iar cele de religie şi limbi străine – printre primele“, a specificat inspectorul şcolar general Georgică Bercea pentru managerii şcolari. Activitatea de la clasă reprezintă o noutate şi pentru cadrele didactice care vor preda acestor copii. „Toate posturile au fost ocupate de profesori calificaţi, care au trecut şi prin instruirea necesară pentru începerea activităţii“, a subliniat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu.

5.500 de boboci în clasa I

Emoţia începutului va fi cunoscută şi de copiii care au împlinit şapte ani. Aceştia au fost înscrişi direct în clasa I. În Dolj, sunt 5.500 de astfel de boboci, pentru care Ministerul Educaţiei a şi trimis primele manuale: Abecedarul şi Matematica. Şi fiindcă toamna se numără bobocii şi liceele vor avea 5.115 elevi de clasa a IX-a. Cei mai mici învăţăcei rămân preşcolarii, aşteptaţi şi în acest an în număr mare în clasele animate cu personaje de poveste. Sunt aşteptaţi să treacă pragul grădiniţelor 16.000 de copii, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS