12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRidicaţi după ce au furat banii americanilor

Ridicaţi după ce au furat banii americanilor

Ofiţerii BCCO şi procurorii DIICOT din Craiova au organizat ieri o acţiune în mai multe judeţe, în urma căreia au destructurat un grup infracţional care a obţinut prin infracţiuni informatice peste 200.000 de euro de pe cardurile cetăţenilor americani

Oamenii legii din Craiova au efectuat, ieri-dimineaţă, 15 percheziţii în Dolj, Constanţa, Brăila, Galaţi şi Cluj, fiind vizaţi membrii unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice.
La acţiunea care a fost organizată şi coordonată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au participat poliţiştii BCCO din Craiova, Constanţa, Galaţi, Cluj, dar şi efective ale IPJ Dolj, Serviciului de Operaţiuni Speciale Craiova şi ofiţeri ai Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Oamenii legii au descins, simultan, în 15 locaţii de pe raza celor cinci judeţe, fiind ridicate şi aduse la Craiova pentru audieri 15 persoane.  

Americanii, victimele românilor

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2011- august 2012, prin activităţi de tip „phishing“, „vishing“ şi „spam“, pe servere închiriate şi cu ajutorul unor aplicaţii informatice, suspecţii au obţinut datele a zeci de mii de carduri aparţinând unor cetăţeni americani sub pretextul blocării conturilor despre care părţile vătămate fuseseră anunţate anterior că au fost compromise.
Mai exact, suspecţii au închiriat, încă de anul trecut, mai multe vile în Constanţa pentru a nu „lucra“ de acasă. Ulterior, sub diverse pretexte, au închiriat mai multe servere ale unor societăţi comerciale pe care le-au folosit ca să intre în sistemele informatice ale mai multor bănci din SUA. După aceea, au început să trimită clienţilor mesaje ca şi când ar fi venit din partea băncii, mesaje prin care erau anunţaţi că le-au fost compromise cardurile şi urmează să li se blocheze conturile. Pentru a obţine alt card, americanii erau sfătuiţi să apeleze un număr de telefon. Iniţial, victimele grupului nu au avut suspiciuni, mai ales că, în momentul în care apelau numărul de telefon respectiv răspundea un robot – o aplicaţie informatică a grupării româneşti – care, într-o engleză perfectă, le cerea toate datele de identificare, numerele cardurilor bancare şi ale conturilor. Cu datele astfel obţinute, membrii grupului ori au clonat cardurile cetăţenilor americani şi le-au golit de bani, ori au retras diverse sume de bani direct din conturile bancare. Reclamaţiile au început să curgă abia după ce victimele au sesizat dispariţia banilor din conturi.
Suspecţii sunt cercetaţi pentru aderarea la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, obţinerea ilegală de parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice, falsificarea unui instrument de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS