Balon de oxigen pentru Spitalul „Filantropia“

Autori


Unitatea sanitară a primit 856.000 de lei de la bugetul de stat, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente, bani care aduc cel mai vechi spital din Craiova pe linia de plutire în ceea ce priveşte datoriile către furnizorii de utilităţi

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi a Consiliului Local Craiova se află şi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, pe anul 2012. Rectificarea este pozitivă, în conturile celei mai vechi unităţi sanitare din Bănie urmând să intre suma de 856.000 de lei. Banii sunt din fondul de rezervă bugetară de la dispoziţia guvernului, fiind alocaţi municipiului Craiova „pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente la Spitalul «Filantropia»“, şi vin ca un balon de oxigen, având în vedere datoriile mari cu care se confruntă unitatea.

„Spitalul «Filantropia», la 31 decembrie 2011, avea arierate de un milion de lei. Banii aceştia au venit înainte de alegerile locale, prin faimoasa ordonanţă care s-a dat pentru arierate, dar nu au putut fi luaţi atunci, pentru că nu s-a mai întrunit consiliul local. Ei au fost daţi, dar rămăseseră în suspans. După aceea s-a schimbat guvernarea, au fost luaţi, dar s-a făcut o analiză a Administraţiei Financiare, cu mandat de la Ministerul Finanţelor, pe câţi bani poate primi fiecare spital pentru arierate. La «Filantropia» s-a hotărât că trebuie în jur de 1,1 milioane de lei, Spitalul de Boli Infecţioase Craiova mai avea şi el ceva de primit pe arierate, în timp ce Spitalul de Neuropsihiatrie ştiu că nu avea datorii. Dar nu orice cheltuială de arierate poate fi susţinută de primărie sau de guvern, ci numai cheltuielile administrative. Din aceşti bani nu poţi plăti medicamentele, salariile şi aşa mai departe“, a explicat viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, în atribuţiile căreia intră şi spitalele.

Spitalul ar fi rămas fără apă şi curent

Dintre toate unităţile sanitare din Bănie, Spitalul „Filantropia“ avea cele mai mari datorii, şi nu doar la furnizorii de utilităţi, ci şi la cei de medicamente. Banii primiţi rezolvă doar problema utilităţilor, dar şi aceasta parţial, pentru că este vorba de arieratele până la data de 6 aprilie 2012. „Banii aceştia ajută foarte mult spitalul. Nu-i aduc la zero cu datoriile, dar îi pun pe linia de plutire, în sensul că nu mai sunt în pericol să li se taie apa şi curentul. Nu au voie să-i cheltuiască decât pe utilităţi şi numai pe datorii restate, nu pe ce fac de acum încolo. Din păcate, banii nu au venit toţi, ar mai fi vreo 200.000 de lei, dar este bine că li se virează direct în cont şi că îi scapă dintr-o mare belea, pentru că deja începuseră furnizorii cu ameninţări, că le taie apa, curentul…“, a mai spus Cristina Calangiu.

Viceprimarul Craiovei susţine că, până la anul, nu ar exista soluţii pentru redresarea situaţiei de la Spitalul „Filantropia“, decât dacă vor sosi bani mai mulţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în urma rectificării bugetare. „Nu ştiu ce bani se vor primi la rectificare, dacă CAS Dolj poate să suplimenteze contractul pentru ultimul trimestru. A fost rectificare la bugetul naţional. Normal ar fi să se primească bani, dar nu poţi să ştii ce sumă. Rectificarea s-a făcut pe ţară, iar Casa Naţională este acum într-un proces de gândire. Ei judecă modul cum repartizează banii pe judeţe. Oricum, managerii actuali ai spitalelor trebuie să se zbată foarte mult pentru a atrage şi alte sume“, a precizat Cristina Calangiu.


Cum s-a ajuns la aceste datorii

Viceprimarul Craiovei ştie şi cum s-a ajuns în această situaţie: un contract extrem de defectuos încheiat de Spitalul „Filantropia“, iar restructurările făcute nu au adus nimic bun, ci doar cheltuieli în plus. „Degeaba s-au făcut unele restructurări, pentru că nu prea s-au făcut pe lege. De fapt, nu există o lege clară în acest sens. Toată lumea a câştigat şi s-a întors în spital. Cum la ei cheltuielile de personal sunt la limită, în luna în care toţi s-au întors la serviciu s-a depăşit practic bugetul pentru salarii. Plus că au fost obligaţi să mai dea şi salariile din urmă. Şi a mai venit şi o hotărâre într-un proces cu un domn profesor, început acum şapte ani, şi numai acel domn profesor a câştigat un miliard de lei vechi de la spital. Pur şi simplu, ei aveau contract de 2,2 milioane de lei şi cheltuieli de 2,3 milioane de lei. Atâta timp când nu vine bugetul următor, să putem fi alături de ei în discuţiile cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu ai ce face. Nu semnezi contractul, te duci la Bucureşti, le explici celor de acolo, le zici să-ţi rezolve ei problema. Cum mă pui pe mine ca manager să semnez contract cu valoare mai mică decât cheltuielile cu salariile? Este puţin şi o neconcordanţă legislativă aici. Trebuie acordate lucrurile acestea“, a conchis viceprimarul Calangiu.

Bugetul pe 2012 al Spitalului „Filantropia“

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului „Filantropia“ pentru anul 2012, unitatea medicală are prevăzut la capitolul venituri totale suma de 46.024.000 de lei, din care veniturile secţiunii de funcţionare sunt de 45.960.000 de lei (42.661.000 de lei din prestări de servicii şi alte activităţi şi 3.299.000 de lei – subvenţii de la alte administraţii), iar veniturile secţiunii de dezvoltare sunt de 64.000 de lei. La total cheltuieli este prevăzută suma de 46.131.000 de lei. Din aceasta, cheltuielile secţiunii de funcţionare sunt de 46.067.000 de lei (24.600.000 de lei cheltuieli de personal şi 21.467.000 de lei cheltuieli cu bunuri şi servicii), iar cheltuielile de dezvoltare sunt de 64.000 de lei.

Bani pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente a primit şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ din Craiova, însă suma este mult mai mică, doar 27.000 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 29 august 2012

Actualitate

» Dolj: Pompă de mare capacitate pentru alimentarea cu apă a municipiului Calafat
» Ministrul Ecaterina Andronescu: Cel puţin 95% din şcolile din România vor avea autorizaţie sanitară
» Centru de afaceri în Romaneşti
» Ecaterina Andronescu schimbă directorii de şcoli
» Vâlcea revendică 200 de hectare de teren în Gorj
» Serviciu în primărie pentru promovarea oraşului lui Brâncuşi
» Controlori cu uniformă
» Festivalul Toamnei la Rânca, amânat un an
» Chioşcuri de ziare, ridicate
» Mai multe formaţiuni au semnat un manifest politic comun în vederea constituirii platformei de centru-dreapta
» Scandal în loc de apă, la Turcineşti
» Poştaşii din Mehedinţi au protestat în faţa prefecturii
» Câinii comunitari, bombă cu fitil aprins pentru autorităţi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Istorie pe Twitter
» Dinu Patriciu, achitat în dosarul Rompetrol
» Mehedinţi: Fetiţă muşcată de faţă de câinele familiei
» Nebunie în trafic
» Ministrul Agriculturii, la Târgu Jiu
» Franţa: Taxa pe locul de muncă pentru români şi bulgari a fost desfiinţată
» Ia te uită!
» Efectivele Poliţiei Rurale vor fi suplimentate de la 1 septembrie cu 2.748 poliţişti
» Gorj: Chiul masiv la a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat
» Gorj: Sute de credincioşi, la hramul Mănăstirii Cămărăşeasca
» Gorj: Au furat whisky din supermarket
» MAI îşi va achita o parte din datoriile faţă de Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici”
» Fotbal: Ana Maria Prodan susţine că a fost contactată de autorităţile din Craiova pentru a muta echipa “U” Cluj în Bănie
» Craiova: Incidentul în care a fost rănită o tânără paraşutită, cercetat de Parchet
» Acţiune la nivel naţional pentru reducerea riscului rutier
» Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, audiat la DNA
» Minculescu susţine că decizia de a părăsi Iris e legată de “degradarea morală” din România
» Fostul prefect de Gorj, Liviu Andrei, a fost învestit subprefect al Capitalei
» Dolj: Trei elevi au fost eliminaţi astăzi din bacalaureat

Local

» Zeci de mii de vitezomani depistaţi în ultima săptămână
» Preşedinţi de secţii de votare din Mehedinţi, urmăriţi penal
» A căzut cu paraşuta între blocuri

Gorj

» Vaccin anti-TBC pentru nou-născuţi

Sport

» Sorana a eliminat-o pe Lisicki
» România, surclasată de Letonia sub panou
» Andreea Ninulescu şi iapa Acorini, un cuplu de succes
» CFR Cluj vrea la „masa bogaţilor“
» Fotbal-spectacol pe Electro

Bani & Afaceri

» Băncile jecmănesc firmele după o „reţetă“ nouă

Magazin

» „Happy Hour“ revine la Pro TV
» Horoscop
» Oprah, cea mai bogată din ţară
» Geri Halliwell, combinată cu Russell Brand
» Mischa Barton, îndrăgostită de Paris
» Greşeli în nutriţie

Top