17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Claude Debussy

Claude Debussy, născut la 22 august 1862 în Franţa, este unul dintre cei mai importanţi compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică și cu un aer de natură poetică.
Debussy a aparţinut unei familii de burghezi. Talentul său a fost descoperit de prima sa profesoară de pian, Mauté de Fleurville. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservator în Paris, unde a studiat timp de zece ani (1872-1884). La început, Debussy a dorit să devină un virtuoz al pianului, însă a abandonat ideea după ce a picat la examenele de pian din 1878 și 1879. În 1880, a participat la cursurile de compoziție ale lui Ernest Guiraud. Sub îndrumarea sa, Debussy a câștigat locul al doilea la concursul Prix de Rome (1883) și primul loc în anul următor cu canțoneta „L’enfant prodigue“, care l-a ajutat să obțină o bursă de studiu în Roma timp de trei ani.
Împreună cu Maurice Ravel, Debussy a fost una dintre cele mai proeminente figuri din domeniul muzicii impresioniste, deşi nu accepta această asociere cu muzica sa. O figură crucială a tranziţiei către epoca modernă în muzica occidentală, el rămâne unul dintre cei mai celebri şi influenţi dintre toţi compozitorii.
Muzica lui se remarcă prin componenta senzorială, lucrările sale reflectând activitatea sau turbulenţele din viaţa lui. El a fost influenţat de simbolism, o mişcare ce l-a inspirat atât în calitatea sa de compozitor, cât şi în cea de participant activ la cultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS