17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrmărită penal, Calangiu se crede hărţuită de procurori

Urmărită penal, Calangiu se crede hărţuită de procurori

Viceprimarul Craiovei consideră că ar fi momentul să se soluţioneze odată dosarul în care s-a început urmărirea penală împotriva sa
pentru infracţiunea de abuz în serviciu

Devenită consilier local şi viceprimar al Craiovei în urma alegerilor locale din iunie, Cristina Calangiu – preşedinta organizaţiei municipale a PNL – are însă o „tinichea de coadă“. Numele ei este trecut pe coperta unui dosar penal, care vizează presupuse infracţiuni săvârşite pe vremea când era directoarea Spitalului de Urgenţă Craiova. „Cred că ar fi cazul să se încheie odată povestea asta, pentru că, dacă ar fi fost ceva de găsit împotriva mea, ar fi găsit în cei cinci ani care au trecut de la acea licitaţie“, susţine lidera liberalilor craioveni, supărată că nu a fost declarată nevinovată în acest dosar.

Urmărită penal pentru abuz în serviciu

De fapt, procurorii nu doar că nu au scos-o nevinovată. Pe 9.11.2011, faţă de Calangiu Cristina-Mariana „s-a dispus şi confirmat începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice“, după cum se menţionează într-un comunicat de săptămâna trecută al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj. Dosarul penal poartă numărul 4195/P/2011 şi se află în lucru la Serviciul de Investigarea Fraudelor.
În aceeaşi cauză au mai fost puse sub acuzare şi alte persoane. Tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice s-a început urmărirea penală, cu aceeaşi dată, şi faţă de alţi angajaţi ai spitalului: Maria Raţă, Ancuţa-Florentina Tocae, George Dobrescu şi Petre Iordache. În dosar are calitatea de inculpat şi Costin Trică, directorul SC Best Clean SRL Craiova, acuzat de săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Prin ordonanţa de începere a urmăririi penale, procurorii susţin că directoarea generală Calangiu, directorul administrativ Iordache şi ceilalţi trei angajaţi ai unităţii sanitare, în calitate de membri ai comisiei de licitaţie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, „nu au verificat realitatea documentelor depuse de către SC Best Clean SRL Craiova cu ocazia atribuirii, în anul 2007, a contractului de externalizare a serviciului de hrană şi spălătorie aşternuturi, declarând astfel câştigătoare firma amintită şi aducând pe această cale prejudicii bugetului statului“. Cu privire la Costin Trică, anchetatorii au reţinut faptul că, „în calitate de administrator la SC Best Clean SRL Craiova, cu ocazia participării în anul 2007 la licitaţia de atribuire a contractului de externalizare a serviciului de hrană şi spălătorie aşternuturi organizată de spital, a depus în dosarul de participare documente care nu corespund realităţii în legătură cu activitatea firmei“.

Afacerea „Cearşaful“

Ancheta penală vizează licitaţia pentru externalizarea serviciului de spălare a cearşafurilor, organizată de Spitalul de Urgenţă Craiova în anul 2007 şi câştigată de firma Best Clean. Numai că alegerea acestei firme s-a făcut – după cum aveau să constate ulterior controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj – cu încălcarea legii şi a ordinelor Ministerului Sănătăţii.
Concret, dacă în studiul de fezabilitate s-a stipulat expres că preţul contractat va fi constant pe o perioadă de trei ani, aşa cum cerea un ordin al ministerului din 2006, în documentaţie şi în contractul de prestări servicii această obligaţie a fost uitată. Contractul a fost semnat în 2007 la un tarif pe cearşaf de 1,97 de lei plus TVA, iar după un an conducerea spitalului a săltat tariful la 2,5 lei plus TVA. Şi asta, la cererea Best Clean, care a invocat faptul că a spălat mai puţine rufe şi a avut costuri mai mari cu salariile. Acest lucru a condus la depăşirea nelegală a valorii iniţiale a contractului numai anul trecut cu aproape 250.000 de lei. Întrebată de Camera de Conturi cum a fost posibil acest lucru, Cristina Calangiu a spus că, în acea perioadă, a fost suspendată din funcţie şi că Serviciul de aprovizionare sau cel financiar nu i-au spus nimic. „Justificările aduse de manager nu sunt întemeiate, întrucât a întocmit şi semnat documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia de servicii de spălătorie“, au specificat totuşi controlorii financiari în raportul pe care l-au întocmit.

Contracte fictive cu firme de partid

Una dintre condiţiile minime de calificare la amintita licitaţie era ca firmele să demonstreze că au derulat în ultimii trei ani cel puţin două contracte cu obiect de activitate servicii de spălătorie, în valoare de cel puţin 100.000 de lei fiecare, şi să aducă trei recomandări din partea unor beneficiari. Dacă nu îndeplineau această condiţie, erau descalificate automat.
Aici a apărut şmecheria în urma căreia Best Clean a putut participa la licitaţie: societatea menţionată a adus două contracte, unul semnat cu Dova Construct Impex şi altul cu Infoconstruct, iar recomandările necesare au venit tot de la cele două firme plus Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din Dolj. Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au descoperit ulterior că recomandarea de la Spitalul de Psihiatrie era fictivă, iar contractele cu cele două firme controlate de fruntaşii liberali Cosmin Enea şi Dan Mogoş fuseseră încheiate doar de formă.
„Cu adresa 416/27.01.2010, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare comunică faptul că nu a avut şi nu are încheiate contracte de prestări servicii cu Best Clean Craiova (…) SC Dova Construct nu a putut justifica cu documente legale cantităţile de material moale spălate şi nici suprafeţele pe care s-au efectuat serviciile de curăţenie, şi nici periodicitatea serviciilor efectuate (…) În procesul-verbal întocmit la SC Infoconstruct SRL s-a consemnat faptul că contractul cu Best Clean nu s-a derulat şi nu s-a reziliat printr-un act adiţional (…) Din cele de mai sus reiese că comisia constituită pentru evaluarea ofertelor avea posibilitatea să observe că ambele contracte nu puteau fi derulate în ultimii trei ani, având în vedere şi faptul că din bilanţul contabil la 31.12.2006 reiese că ofertantul Best Clean nu a desfăşurat activitate în anul 2006“, se arată în raportul Camerei de Conturi. Mai simplu spus, Best Clean trebuia să iasă câştigătoare, chiar dacă nu mai avea activitate, iar pentru asta s-au inventat două contracte şi o recomandare.

„Am fost supusă unor presiuni în ceea ce priveşte desemnarea câştigătorului“

Fostul manager Cristina Calangiu s-a apărat atunci, spunând că documentaţia a primit avizul favorabil al Ministerului Sănătăţii şi că omisiunea legată de preţul ferm timp de trei ani nu a fost făcută cu rea-credinţă. Unul dintre membrii Comisiei de licitaţie, Ancuţa Tocae, şef Birou Programe Naţionale de Sănătate, le-a explicat însă auditorilor Camerei că asupra ei s-au făcut presiuni în favoarea Best Clean. „În timpul şedinţelor de evaluare a ofertelor am constatat aspecte nefavorabile la ofertantul desemnat ulterior câştigător (…) Am fost informată că mi-am depăşit atribuţiile ca simplu membru şi am fost supusă unor presiuni în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător“, a scris Ancuţa Tocae.
Cristina Calangiu a susţinut însă că fosta sa subalternă nu este o persoană credibilă: „Credibilitatea ei este mult sub semnul întrebării. S-a judecat cu mine pentru că i-am luat viza şi a pierdut“. În ceea ce priveşte verificarea documentelor pe care Best Clean le-a depus la acea vreme în dosarul de licitaţie, fostul manager al spitalului a declarat: „Nici o instituţie din România nu verifică un asemenea document semnat şi ştampilat. Ce trebuia să fac? Să mă duc la firmele respective să verific dacă acele contracte există?“.

Plângere penală împotriva unui ziarist

Actul întocmit de controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj în urma verificărilor din ianuarie-februarie 2010 a fost înaintat procurorilor, care, în noiembrie 2011, au dispus începerea urmăririi penale atât împotriva membrilor Comisiei de licitaţie, din care făcea parte managerul Cristina Calangiu, cât şi împotriva directorului Best Clean. Dosarul nu a fost însă finalizat până în prezent, iar Cristina Calangiu nu înţelege de ce se tărăgănează soluţionarea acestei cauze penale care priveşte fapte de acum cinci ani.
Fostul manager al Spitalului de Urgenţă, ajunsă acum viceprimar al Craiovei şi şef peste toate spitalele din municipiu, aprecia zilele trecute drept „o formă de hărţuire“ faptul că Poliţia şi Parchetul nu dau o soluţie finală în acest dosar. Tot drept „hărţuire“ cataloghează Cristina Calangiu şi atitudinea jurnaliştilor care reiau în presă această afacere cu iz penal, susţinând că a fost nevoită la un moment dat să formuleze plângere penală împotriva unui ziarist, pentru a-l face să înceteze campania de presă pe care o derula pe tema afacerii „Cearşaful“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS