20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRenovarea blocurilor operatorii, în etapa finală

Renovarea blocurilor operatorii, în etapa finală

Prima parte a lucrărilor de reabilitare a sălilor de operaţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a ajuns la final. Ultimul lot de blocuri operatorii va intra în renovare la sfârşitul acestei luni, lucrările urmând să se finalizeze în septembrie.

De luna viitoare, blocurile operatorii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova vor avea o altă faţă. Proiectul de aproape 1,13 milioane de lei, demarat în urmă cu o lună de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, care viza reabilitarea a 26 de săli de operaţie şi a 70 de încăperi, va trece în cea de-a doua etapă. Sălile de operaţie cu prioritate la reabilitare, cele de la etajele 4 (ORL), 7 (ginecologie, urologie, chirurgie II) şi 9 (chirurgie şi ortopedie pediatrică) sunt aproape gata, urmând ca spre sfârşitul acestei luni să înceapă lucrările şi la blocurile operatorii de la etajele 5 şi 6.
„Au existat trei loturi de lucrări şi trei firme. La două dintre loturi, lucrările sunt gata, la lotul trei, ele ar începe pe la sfârşitul lunii august şi sperăm ca în septembrie să se finalizeze. Conducerea unităţii medicale a cerut să nu înceapă munca şi la celelalte săli, până nu se vor putea folosi blocurile operatorii deja renovate, ca să nu existe disfuncţionalităţi în activitatea spitalului“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

Reparaţii capitale, nu curente

Problema de care s-au lovit constructorii de la început a fost legată de felul reparaţiilor. În proiect era specificat termenul de reparaţii curente, dar când s-au apucat de treabă constructorii au constatat că este nevoie de mai mult decât atât.
„A fost vorba de reabilitare, dar s-a făcut mult mai mult. Când am dat faianţa jos, pereţii arătau groaznic, aşa că am refăcut totul. Am pus armături, am încărcat din nou şi am refăcut şi instalaţia electrică. Înainte prizele erau legate între ele, nu aveau împământare, dacă se ardea una nu mai mergea nici una. Acum sunt separate şi nu va mai exista nici un fel de problemă. Am făcut aşa cum au cerut domnii doctori, pentru că ei lucrează aici şi ştiu cel mai bine de ce au nevoie. Şi ne-am gândit şi la copiii noştri, care vor avea parte de condiţii mai bune de acum înainte, la nevoie“, a explicat reprezentantul uneia dintre firmele care renovează blocurile operatorii şi care a reabilitat aproape complet sala de la etajul 9 care aparţine Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică. „Totul este făcut sută la sută. Mai trebuie să vină de la Bucureşti covorul PVC şi uşile pe senzori care se vor monta la intrarea în blocul operator. După ce vom termina aici, cred că ne vom muta la etajul 5, dar nu e mare lucru de făcut acolo, din câte am văzut. În maximum două săptămâni va fi gata şi sala aceea“, a adăugat constructorul.
„Într-adevăr, lucrările au fost prinse ca reparaţii curente, nu capitale, pentru că nici un proiectant nu putea să ştie ce este în spatele faianţei de pe pereţi. De când s-a construit spitalul, la începutul anilor ‘70, nu s-au mai făcut îmbunătăţiri majore. Ce a apărut în plus sau ce au mai solicitat doctorii legat de reparaţii se poate face în interiorul bugetului alocat“, a afirmat „vicele“ CJ Dolj, Cristinel Iovan.

Se va renova şi sala de la ORL copii

La solicitarea medicilor din cadrul Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică, geamurile blocului operator proaspăt renovat vor fi astupate, pentru a nu mai intra lumina. „Am vorbit şi de acest lucru. Vom scoate geamurile şi vom pune în loc placă weiss, e cea mai bună variantă“, a spus reprezentantul firmei care a lucrat la etajul 9. El a manifestat totuşi o uşoară reţinere în privinţa acestor lucrări suplimentare, pentru că nu ştia cum se va proceda cu costurile. „Lucrările nu depăşesc bugetul estimat, dar ne cam lovim de birocraţie, iar beneficiarul nu a găsit până acum o modalitate de a acoperi costurile suplimentare, de a face o compensare. Dar până acum am colaborat bine, pentru că interesul tuturor este ca lucrurile să iasă bine“, a menţionat acesta.
Tocmai din acest interes comun s-a ajuns la concluzia că trebuie renovată şi sala de operaţii de la ORL copii (etajul 9), cea care fusese sărită din schemă. „Sala de ORL copii nu a fost prinsă în comunicarea primită de la spital, le-a scăpat. Nu au specificat nimic de reparaţii, doar de schimbat lumini, dar o vom renova şi pe aceasta până la sfârşitul anului. E vorba de copii, e o chestiune sensibilă pentru oricine“, a dat asigurări Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS